Ara llegint
Excursió pel Puig de Sa Morisca

Excursió pel Puig de Sa Morisca

El Puig de Sa Morisca està ubicat a la zona de Santa Ponça. Estem davant d’un parc arqueològic, amb recinte tancat però amb diverses rutes molt interessants per fer amb nens. Nosaltres proposem fer-ne una de les millors que inclou diversos punts d’interès.

Tota l’àrea que podeu visitar té aproximadament unes 35 hectàrees d’extensió i més de 5 km de sendes.

El parc ofereix diverses possibilitats. Hi trobarem set jaciments arqueològics, tres dels quals podem visitar.

La major part dels jaciments pertanyen a la Cultura Talaiòtica (1000-123 AC), cosa que permet a l’excursionista fer-se una idea, no només d’on vivien aquests grups prehistòrics, sinó també de les diferents estratègies que seguien per controlar i defensar el seu territori.

Bella imatge d’una de les vistes de Santa Ponça. (Foto: Turisme Petit)

A més, tenim altres punts d’interès:

● Patrimoni natural on trobarem un dels paisatges vegetals més característics de les Balears.
● Patrimoni etnològic, ja que en el passat el Puig de Sa Morisca, va tenir una intensa activitat forestal desenvolupada per carboners, pastors, roters (la classe camperola més pobra), etc. Tots han deixat els seus vestigis arquitectònics. El Parc compta amb nou conjunts etnològics, alguns dels quals s’han restaurat i es poden visitar.
● Patrimoni paisatgístic, a través de diferents miradors podrem observar algunes de les millors panoràmiques del municipi, des de la zona interior i muntanyosa amb el Puig de Galatzó dominant l’horitzó, fins a la zona costanera i més turística (possiblement la part més trista i impactant de la visita).

Possiblement la millor ruta d´aquest parc és la que ens portarà a les restes del Poblat talaiòtic, a les restaurades «Cases de carboner» i als 3 miradors.

Un dels miradors on es poden veure meravelloses vistes. (Foto: Turisme Petit)

● Comencem des del carrer Puig de Na Morisca a Santa Ponça, aquí veurem una àmplia zona de pàrquing i una porta d’entrada gran al recinte.
● Si pugem una mica veurem que a l’esquerra hi ha un edifici que serà la seu del futur museu arqueològic.
● Nosaltres continuarem pujant fins a trobar una bifurcació amb 2 cartells.
● Seguirem el de la dreta (vegeu foto) que ens portarà directe als miradors i a les cabanes restaurades dels carboners.
● El camí és de terra, però ben aviat es complica una mica i es converteix en un camí de pujada on veurem una mena d’escales amb esglaons de fusta. El nostre primer objectiu és el primer mirador i el poblat.

Un interessant patrimoni el podem trobar en aquesta excursió. (Foto: Turisme Petit)


● Arribem a una altra bifurcació amb dos cartells, al final haurem de prendre els dos camins, però començarem pel de la dreta que ens porta a les Torres del poblat del Puig de Na Morisca i als miradors.
● Després de pujar una mica més, arribem a la primera parada, veurem un cartell i una tanca on ens indiquen que davant tenim el Poblat del Puig de Na Morisca, on hauria viscut el gruix de la població de Santa Ponça a l’edat del ferro.
● Ara mirant cap a les restes del poblat, tenim una pujada a la dreta menys pronunciada i una altra pujada a l’esquerra més alta. Doncs el primer mirador és a la dreta, veurem que hi ha un caminet que ens portarà fins a dalt, hi veurem una espectacular vista de la costa de Santa Ponça i clarament el mal que ha fet l’especulació urbanística en aquesta zona.
● Hem de baixar de nou i ara pujarem cap a l’altra banda, a la recerca dels dos darrers miradors.
● Durant la pujada, no més de 10 minuts, arribarem primer a una enorme creu vermella i després als dos miradors que ens faltaven. Podrem contemplar una vista de 360 ​​º del municipi de Calvià.

Un camí que pot semblar engirgolat, però que es pot fer fàcilment en família. (Foto: Turisme Petit)


● El cim també inclou les restes d’una torre d’època talaiòtica, però a posteriori també es van construir tres habitacions d’època islàmica-almohade (al voltant del 1200) les restes de les quals també es poden veure.
● Després de gaudir de les vistes ara hem de tornar a la bifurcació anterior, aquesta vegada per veure les cases dels carboners. Baixarem pel mateix camí fins a arribar a la bifurcació, aquesta vegada per agafar el camí de l’esquerra i veure les Cases de Carboners.
● Arribem gairebé de seguida, veurem tot el conjunt, una sitja on es produïa el carbó vegetal i dues barraques (restaurades), ja que moltes vegades havien de passar diverses nits per vigilar la producció del carbó.
● Ara tornarem pel mateix camí que hem pres fins a arribar de nou al pàrquing.

Interessants restes arqueològiques ens acompanyen al llarg del camí. (Foto: Turisme Petit)

Si ens ve de gust, podem fer alguna ruta més a.

https://www.turismepetit.com/

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt