Fòrum Llanatura: una celebració de la matèria primera
“El Fòrum Llanatura sorgeix de la necessitat d’explicar el que feim i perquè ho feim”, explica Gemma Salvador, co fundadora de Llanatura. En temps de pandèmia, ella i Eugenia Marcote van gestar Llanatura amb la idea de donar una sortida a la llana de les ovelles de Mallorca. Al projecte s’hi han incorporat la dissenyadora Elisabeth Colom i Pere Quetglas. El seu objectiu: que la llana passés de ser un residu a un recurs. Per generar aquest canvi han comptat amb la implicació de la Fundació Es Garrover, una entitat que treballa amb persones amb trastorn de salut mental.
El Fòrum Llanatura: Matèria Nua es celebra a l’antiga fàbrica Ca’n Beltran d’Inca entre el 27 de novembre i l’1 de desembre. Un espai que vol explorar les matèries primeres de Mallorca i el seu potencial. Per això, des de Llanatura han organitzat diferents activitats com una acció artística comunitària, xerrades, activitats familiars, botiga oberta, gastronomia i música d’arrel. Hi participen 35 marques que han apostat per matèries primeres locals com la pedra, el cànem, la fusta o la llata, amb la idea d’una economia circular.
El fòrum era a l’antiga Roma el lloc de trobada dels negocis, on es celebraven els judicis, i on es reunien a debatre i a parlar els habitants de la ciutat. “Vàrem pensar en actualitzar les tres funcions del fòrum: la protecció de les persones i el territori, el debat dels assumptes de la comunitat i celebrar el mercat. Per noltros la millor manera de protegir les persones i el territori és impulsant cercles de consum regeneratiu i recuperant l’economia que hi havia a Mallorca quan tot el que es produïa provenia del mateix territori”, explica Gemma Salvador.
Gemma Salvador: “Anem a analitzar quines matèries primeres hi ha a Mallorca que no estan explotades o que podrien tenir més usos”.
“Enguany l’eslògan és Matèria Nua. Si intervenim el mínim possible a la matèria primera, tenim un producte amb la mínima transformació que pot revertir de forma més directa al sector primari i amb les màximes qualitats d’aquesta matèria primera. Això es el que fan la major part de les marques que participen”, explica Gemma Salvador, “anem a analitzar quines matèries primeres hi ha a Mallorca que no estan explotades o que podrien tenir més usos, i anem a introduir-les de nou”. Per això, dijous 27 s’ha organitzat una visita guiada a l’exposició Matèria Nua, una instal·lació efímera a càrrec de l’equip Raconada.
Al Fòrum Llanatura també es destaca la importància del disseny com a facilitador. Gemma Salvador parla de la figura del dissenyador “com a persona que aporta valor ambiental i social”. “No volem el dissenyador com algú que fa belles les coses, que també, sinó com a agent catalitzador de canvis. En el sentit d’escurçar cadenes de valor, d’unir necessitats de les marques grans amb les artesanies locals i petites”.
L’altre tema, explica, Gemma Salvador, és el de les cures. “Llanatura és un projecte d’economia circular de la Fundació Es Garrover, dins del paraigües de 3 Salut Mental. T’estim, i el documental “En un lugar de la mente” són projectes que han aprofitat la casuística de tenir persones que impulsen iniciatives diferents, amb valor més artístic i creatiu, per donar una visibilitat i des estigmatitzar aquesta vulnerabilitat. Tots som vulnerables, però aquest col·lectiu de manera més acusada, i al fòrum hi haurà el nostre col·lectiu de manera integrada”.
Gemma Salvador: “Una idea que teníem amb les marques participants és poder fer sinèrgies entre materials, per exemple, amb la llata i la llana, o amb la fusta i la llata.”
Entre els objectius del Fòrum, Gemma Salvador destaca el de la creació de sinèrgies entre les empreses que hi participen. “Una idea que teníem amb les marques participants és poder fer sinèrgies entre materials, per exemple, amb la llata i la llana, o amb la fusta i la llata. Si ho veus en un producte entens aquest esperit de col·laboració”.
“Ens n’hem adonat que el món està massa segmentat i el que volem també al Fòrum és barrejar públics: el món acadèmic, els dissenyadors, les famílies, el sector de l’economia social i solidària, el sector primari… Si no generem espais d’aquesta trobada multisectorial no solucionarem problemes, perquè moltes vegades les solucions estan en aquesta visió holística, més amplia i no compartimentada del problemes”, afirma Gemmà Salvador.
Gemma Salvador: “Llanatura va sorgir precisament perquè estam a una illa”.
Un altra dels lemes que llegim al programa del Fòrum Llanatura és “la insularitat com a oportunitat”. “Sempre explicam que Llanatura va sorgir precisament perquè estam a una illa, si haguessim estat en un territori peninsular, no tindria la naturalesa que té ara. Aquí no hi havia rentador, no hi havia cap empresa que cardés la llana, cap empresa que la filés…. i ho hem hagut de fet tot nosaltres” conta Gemma Salvador, i afegeix que, com Llanatura, també ho estan fent d’altres empreses.
Per exemple, a Llanatura enguany han aconseguit que només entri llana d’ovella de raça autòctona mallorquina. “Evidentment tota la llana d’ovella és valida, però si no tens una homogeneïtat de la matèria primera no pots fer un teixit homogeni”, detalla Gemma Salvador. Això ho han pogut fer gràcies a la col·laboració de l’Associació d’Ovella Mallorquina i d’Ovella Roja Mallorquina. “Tenim dues races fantàstiques, i amb aquestes dues races tenim una paleta de colors naturals d’uns 6-7 colors. Només amb això estam super contentes”, explica Gemma Salvador.
Diumenge, el darrer dia, el lema és “celebrem”. “Anem a celebrar que ja som molts i que perdem la por. Creim que és molt important parar i fer una retrospectiva del que s’ha aconseguit i veure el que falta per avançar. Les festes també porten la gastronomia i la paraula en forma d’actuació musical. Estam molt contentes de comptar amb veus mallorquines com na Mar Grimalt o na Júlia Colom. També elles han fet aquesta feina des de les seves vessants, de despullar la paraula: li hem dit paraula nua”, explica Gemma Salvador.
Podeu consultar el programa del Forum Llanatura: Matèria Nua a llanatura.com.