Ara llegint
L’accidentat vol de Salvador Hedilla a sa Pobla l’any 1916

L’accidentat vol de Salvador Hedilla a sa Pobla l’any 1916

Vint-i-un dies després que l’aviador Salvador Hedilla coronés, amb èxit, el seu intrèpid i històric vol Barcelona-Palma, amb el seu aeroplà, un avió equipat amb un motor Rhône de 9 cilindres i 80 HP de potència; concretament el dia 23 de juliol de 1916, en el marc de les festes de Sant Jaume, el llorejat aviador càntabre, va decebre als milers d’espectadors que es van congregar en l’hipòdrom de Son Ferragut de sa Pobla per a presenciar un vol d’exhibició, que va resultar un autèntic fracàs, segons compte la crònica publicada a la revista local Sa Marjal, datada el 23 de juliol de 1916. Mentrestant, altres informacions aparegudes en els mitjans de comunicació de l’època, el mateix Hedilla explica els detalls que van ocasionar aquella incidència.

El comentari que apareix a Sa Marjal, diu textualment (en el mallorquí de l’època), que “un tren extraordinari, uns 2.500 carruatges, una partida d’automòbils i una multitud innombrable de cavalls de Sant Francesc, transporten fins a l’hipòdrom de Son Ferragut una gentada de més de dotze mil persones (segons es calcula, almenys), de sa Pobla, de pobles veïns i de tota Mallorca”. Afegeix la informació que el preu de l’entrada al recinte era de 25 cèntims de pesseta i que les carreres que més varen satisfer els espectadors són les del cavall Faro de Palma i de l’egua Ubergini de Manacor, “que recorren la distància de 4.500 metres en menys de 9 minuts. El primer premi de 400 pessetes el guanya el cavall, i l’egua obté el segon premi de 125 pessetes”

Però, no eren les comentades carreres de cavalls les que havien atret la munió congregada en l’hipòdrom pobler, en aquells dies escenari de diferents manifestacions esportives i d’oci. L’espectacle estrella d’aquella calorosa tarda d’estiu, era l’anunciat, a so de bombo i platerets, en el programa dels festejos populars de Sant Jaume i en els mitjans de comunicació de Ciutat, vol d’exhibició que havia de dur a terme el llorejat aviador, Salvador Hedilla Pineda, que com queda dit, el dia dos del mateix mes de juliol, havia cobert, amb èxit històric el primer trajecte aeri Barcelona-Palma, aterrant a Son Sunyer.

Hedilla, al centre, envoltat de les forces vives de sa Pobla, el dia de l’accidentat vol. (Arxiu Joan Llavbrés)

Tornant al relat del vicari Parera, en la seva revista, “prop de les set de la tarda l’aviador El senyor Salvador Hedilla s’acomoda dins de la màquina de volar, s’aixeca una mica, però tan malament que per poc no provoca unes quantes desgràcies. Al cap d’una estona, torna a envestir i s’aixeca d’una manera molt bella i majestuosa, entusiasmant la gentada; però quan s’ha elevat un centenar de pams albira una llebre, l’envesteix com una bala i en quatre minuts la va capturar”. (sic) Aquí el comentari jocós del vicari Parera, home totalment integrista i fustigador de tot progrés que trenqués l’ordre establert per la tradició més radical. Quan parla de l’esmentada “llebre”, feia referència al predi Sa Llebre, del terme municipal de sa Pobla, situat a escassos metres del municipi de Búger i a una distància d’escassos quilòmetres de l’hipòdrom de Son Ferragut, des d’on havia enlairat l’aeroplà pilotat per Hedilla.

Aquell incident, segons la crònica, va decebre per complet al públic que, “tal com era el tracte mirava si el veuria volar per sobre del poble, perquè després, aterrés a l’hipòdrom des d’on havia emprès el vol… però encara esperen.” I afegeix, que el públic es va sentir estafat, perquè dels diners recaptats dels 25 cèntims que li havia costat la seva entrada a l’espectacle, Hedilla s’havia embutxacat 1.500 pessetes, “quan tan sols se n’havia guanyat 500… i gràcies”.

Una altra versió

Com apuntàvem al principi, altres informacions ofereixen una versió semblant, però explicant les causes de l’incident, que el vicari Parera obvia en el seu irònic comentari. Així, el diari La Almudaina, el mateix dia 23, donava la notícia de l’anunciat esdeveniment, dient: “abans-d’ahir va ser traslladat a sa Pobla l’aparell en el qual l’aviador Senyor Hedilla ha de verificar aquesta tarda els anunciats vols. El Sr. Hedilla va arribar ahir de Barcelona, marxant a la tarda cap a sa Pobla amb l’automòbil del metge Sr. Darder. Se sap que regna expectació per a presenciar aquesta festa, sobretot als pobles veïns de sa Pobla. De Palma es traslladarà, també allà, un bon nombre de persones amb el tren especial que ha organitzat la Companyia de Ferrocarrils…”

En la seva edició del dia 24, el mateix periòdic palmesà publicava la crònica de tots els actes festius que havien tingut el seu desenvolupament en l’hipòdrom de “Son Ferragut”, com van ser carreres de cavalls, pedestres i de ciclisme, al mateix temps que dedicava un considerable espai al vol d’Hedilla, dient, “… Però el número que més interès havia aconseguit despertar era el vol del senyor Hedilla que havia de verificar-se després de les carreres (…) El senyor Hedilla va treure el seu aparell i va començar els preparatius per a l’ascensió. El públic s’amuntegava en tots els voltants sent difícil detenir-lo. A la fi el senyor Hedilla va manar donar volta a l’hèlix i es va disposar a elevar-se. Però l’aparell no va obeir i en comptes de traçar una recta sobre el camp, es va llançar cap al públic, detenint-se a uns pams dels espectadors i sent un miracle que no ocorreguessin sensibles desgràcies. Després d’una altra temptativa el senyor Hedilla va deixar terra i es va elevar en direcció al poble de Búger. A poc a poc es va anar allunyant i el públic li va veure a penes aterrar molt lluny, suposant estaria avariat l’aparell. El senyor Hedilla no tornava i el públic va anar desfilant disgustada del contratemps que els privava de veure un bonic aterratge, ja que el camp reunia excel·lents condicions”.

En la seva edició del dia 25, La Almudaina donava a conèixer els motius del contratemps, segons el mateix Hedilla, dient que “al cap de poc temps d’elevar-se va notar, ja que l’aparell no marxava amb la regularitat deguda. La irregularitat es va anar accentuant més i més (…) el problema va ser que una de les pales de l’hèlix s’estava desfent en estelles restant força i equilibri a l’aparell”. L’aviador va atribuir el fet que el seu aeroplà havia quedat dos dies guardat en una finca de sa Pobla, sota una sostrada sense condicions sobre la qual donava de ple el sol, danyant la fusta de l’hèlix que no va poder resistir el xoc amb l’aire. I afegeix la crònica que “en comprovar Hedilla el perill que corria, va buscar mitjà de sortir-se d’ell, però es va trobar llavors sobre uns camps sembrats d’arbres que feia impossible l’aterratge. Amb un vol planejat va poder arribar a una plana de la finca sa Llebra, on va poder aterrar sense novetat.”

La fotografia que il·lustra aquest reportatge, testimonia la gran importància oficial que s’havia donat a l’esdeveniment. En la imatge, apareixen, al costat de l’aviador Hedilla (centre) Joan Bennàsar Salas “Masana” amb la vara d’alcalde, després Joan Comas, el farmacèutic “Macianet”, el metge Domingo Alomar, Antoni Serra “Manescal”, Sebastià Serra de Gayeta “Borreret”, el notari Poquet, Pere Antoni Serra “Corró”, i damunt del cavall, el jutge Torres. Totes les forces vives del poble. Per sobre dels elegants barrets que cobreixen les seves testes, apunten part de les aspes de l’hèlix de l’aeroplà.

Retrat del aviador Salvador Hedilla.

Reconeixements

En commemoració a tan magne, però fracassat, esdeveniment, el mes d’agost de 1922, sis anys després, l’Ajuntament de sa Pobla va acordar donar el nom d'”Aviador Hedilla” a un dels carrers de la població; el carrer de “portasses” (cotxeres) que uneix els carrers Renou i Sant Antoni.

D’altra banda, després de la seva mort, esdevinguda a conseqüència d’un accident aeri, sofert a Barcelona el 30 d’octubre de 1917, l’Ajuntament de sa Pobla, en sessió celebrada el 18 de març de 1929, “va acordar subscriure’s al monument homenatge a Salvador Hedilla, aportant la quantitat de cent pessetes (… ) per haver pres part l’intrèpid i malmès aviador Sr. Hedilla, en una festa d’aviació que es va celebrar en aquesta vila el dia 23 de juliol de 1916, a la qual va acudir una immensa gentada de tota l’illa, àvid de presenciar el vol del valent aviador”, segons resa l’acta datada el 26 de febrer de 1929, signada i rubricada per l’alcalde Miquel Crespí “Verdera.”

El monument en qüestió és el que actualment està situat als jardins de la torre de control de l’aeroport de Son Sant Joan, i les cent pessetes recaptades van ser el resultat de les aportacions a la subscripció voluntària oberta per al “Cercle Esportiu”. Les catorze donacions oscil·laven entre una i cinc pessetes cadascuna, quina relació nominal dels participants s’adona en la crònica publicada per la revista local El Terruño en el seu número del mes de març de 1929.

Davant aquests dos reconeixements del consistori pobler vers l’Aviador Hedilla per aquella fracassada exhibició feta a sa Pobla, cobrant el que s’havia estipulat i decepcionant a tots els que l’havien presenciada, tal vegada hi cal la pregunta: ¿… I que l’hi haguessin fet a l’intrèpid aviador d’haver resultat un èxit el seu espectacle que tanta expectació havia despertat a tot Mallorca?

Pinzellada biogràfica

Salvador Hedilla pineda, va néixer a Peña Castillo Siete Villas (Cantàbria) el 9 de novembre de 1882. Conegut per haver sigut el primer aviador a arribar des de la península, concretament Barcelona a Mallorca, el dia 2 de juliol de 1916.

Des de molt jove sentí gran afició per la mecànica i tot el que l’envoltava, ofici que va practicar a Portugal, i més tard a la República Argentina. Va destacar, primer com automobilista, però entusiasmat amb els progressos que experimentava l’aviació, va viatjar a França, per realitzar el seu aprenentatge a l’Escla d’Aviació de Issy-les-Molineaux.

L’any 1913, obtingué el títol d’aviador nacional que li fou atorgat pel Real Club d’Espanya. Exercí de pilot auxiliar a l’Escola de Getafe i comptabilitzà entre les seves proeses aèries , algunes molt notables com foren l’esmentat “raid” Barcelona – Palma i el Barcelona – Santander el 6 d’agost del mateix any 1916.

Salvador Hedilla, va morir el 30 d’octubre de 1917 a conseqüència d’un accident d’aviació pels voltants de Barcelona, ostentant el càrrec de director de l’Escla d’Aviació de Barcelona, havent ideat el tipus d’aeroplà que dugué el seu nom. Quan va ocorre el fatal sinistre, el primer accident d’aviació a Espanya, Hedilla anava acompanyat pel metge Armangué, gran entusiasta per l’aviació i aficionat a la mecànica, que també va morir en l’accident.  

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt