Ara llegint
L’Alzinar: Hem començat un juliol ben carregadet i és el moment de fer esqueixos de lavanda

L’Alzinar: Hem començat un juliol ben carregadet i és el moment de fer esqueixos de lavanda

Sant Pere és a vint-i-nou, Sant Marçal és a trenta, i l´endemà ja mos entra el primer de juliol.

Gai Juli Cèsar (Gaius Julius Caesar), més conegut per Juli Cèsar, emperador romà, tenia dedicat antigament el mes de juliol al seu honor.

Encara que sembli mentida, la data del naixement de Cèsar no apareix amb claredat en cap text antic. Wilhelm Drumann, al qual segueixen Piganiol, Klotz i Cary, la situava l’any 100 aC; Jérôme Carcopino assenyalava a l’any 101, i Theodor Mommsen el 102 aC, amb el beneplàcit de Fowler, Ferrero i Holmes.

Avui diumenge, és el Dia Internacional Lliure de Borses Plàstiques (quina altra presa de pel, si les pagues en pots emprar, sembla que pagant ja no contamines), és el tercer dia del mes de juliol, què consta de 31 jornades i 5 diumenges, i està previst que el sol sortí a les 6-27’ hores i es posi a les 21-20’.

En principi, com fins ara, les previsions ens pinten un mes molt sec, amb molta calor, però amb unes postes de sol impressionants, amb temperatures molt per sobre de la mitjana, a pesar de que hi ha possibilitats de baixar, d’aquí a una setmana, a temperatures una micona més agradables, i en quan a precipitacions menys de les habituals, que per norma ja solen ser molt poques, és a dir un mal panorama de cara als previsibles incendis forestals, si no ens espavilem bastant, i comencem a lluitar molt seriosament contra les causes d’aquest maleït canvi climàtic.

Recordem seriosament que el 2050 (d’aquí només 28 anys) pot ser, segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut) el començament del final de la nostra existència sobre el planeta Terra. Toca canviar el xip, reciclar i eliminar molts de polítics, o morirem en l’intent!

Instantània del Port de Sóller, compaginant esport i calor.  (FOTO: Lluís Sanchis).

Atenció al sol.

A més, com hem mencionat ja moltes vegades en aquesta mateixa secció, vos recomanem, si és possible, no sortir al carrer a les hores més caloroses del dia, emprar robes lleugeres, no molt cenyides, i de colors clars, i emprar una gorra, un mocador o un capell de palla pagès, per protegir-nos el cap i les idees.

És ben necessari, ja que a partir d’ahir, dissabte, ens ha tornat entrar una altra onada de calor, d’aquestes a les que el cos encara no s’ha acostumat.

I com és lògic, a pesar de no tenir set, hem de beure (especialment aigua) amb freqüència, evitant l’excés de begudes alcohòliques (una cervesa és bona, però no una caixa de cerveses), l’excés de cafè i les begudes amb molta cafeïna, evitant al mateix temps els menjars pesats i calents, substituint-los per plats freds (sabeu què és de bo un trempó, o un bon pa amb oli, fet amb tomàtigues, pebres, cebes… del nostre propi hort), fruites i verdures fresques,i si no pot ser també del nostre propi hort, comprades a cooperatives o productors locals, segur que notareu bastant la diferència!

Els pagesos vos ho agrairan, ja que els seus beneficis no son massa sucosos, desgraciadament estan molt explotats pels intermediaris i els venedors finals, en aquesta dura època a la què a més hi sol haver més feina als horts, per poder tenir les hortalisses i els fruiters ben cuidats i que no passin set.

Com deia fa un parell de dies el company Pau Fiol: “Com sempre el pagès és el que menys cobra…”

Recordeu que el dissabte, dia 16 de juliol, és la festa de la Mare de Déu del Carme, patrona dels mariners, amb les clàssiques processons marítimes.

I el vinent diumenge, dia 10, Sant Cristòfol, patró dels conductors i dels verdulers.

Enyorada imatge, que em fa recordar als antics taxis del meu veí, ja desaparegut, José Aguiló, l’amo en Pep Llauner. (FOTO: Arnau Urgell).

Beneïdes de Sant Cristòfol.

Per cert, a la Vall dels Tarongers, dissabte que ve, dia 9, un grup de fidels de l’Oratori de Sant Felip Neri, organitza les Beneïdes de Sant Cristòfol, a l’Avinguda Juli Ramis, de Sóller, amb sortida des de l’aparcament de l’Institut de Formació Professional Guillem Colom Casasnovas (concentració 17-30’ hores, benedicció 18 hores).

Podeu fer les vostres inscripcions gratuïtes als WhatsApp 639549848 (Llorenç) i 686580067 (Cati), abans de dia 7 de juliol.

Fruits d’una tomatiguera de l’any passat. (FOTO: Joan Oliver).

Feines als horts.

Si pot ser procureu regar durant l’horabaixa, per evitar l’evaporació (o inclús millor per la matinada, quan la terra i les plantes s’hagin refredat completament), a més de cobrir la terra amb compost, herba seca, palla, i burballa (si pot ser de fusta ecològica) entre altres materials naturals.

Hem de seguir podant les nostres tomatigueres, que ja són impressionants i van ben carregades d’oloroses i saboroses tomàtigues madures i ben vermelles. Hem de seguir amb el tractament d’aigua d’ortigues (mà de sant, com deia la meva enyorada padrineta).

És molt bon temps per podar en verd els rosers, rebaixant els brots 10 centímetres i, especialment,  tallar totes les flors músties, perquè en tornin treure, segons ens remarca diàriament el bon amic Toni Luque.

Hem de controlar ben de prop les possibles plagues, de les que en tornarem parlar un poc la vinent setmana, i llevar les mal anomenades males herbes, que ens serviran per afegir al compost, o de cobertura vegetal.

És bon temps per a separar les soques de les carxoferes i sembrar els esqueixos d’ull.

Les cebes per guardar, és bo collir-les un poc grenyals, ja que aguanten més temps (és a dir tot d’una que tombin el coll).

Es pot fer ja una segona tongada de sembra de patates, a partir de les patates de sembra o de les patates petites que hem guardat de la collita anterior, deixant-les unes setmanes amb llum indirecta, perquè grillin.

Si no sembrem dins bancals elevats, abans de sembrar s’ha de treballar la terra amb certa profunditat (més de 25 centímetres), i després fent solcs separats per uns 70 centímetres. Els trossos de patates, amb grill, els dipositarem a uns 7 a 8 centímetres un de l’altre. A més fondària retardarem l’emergència dels brots, i a menys fondària afavorim que els fruits quedin descoberts i es posin verds.

Aquest dies els exòtics physalis ens ofereixen els seus saborosos fruits. (FOTO: Joan Oliver).

Alls entre les tomatigueres.

A pesar de que certs pagesos diguin que no és el període ideal, podeu provar de sembrar alls entre les tomatigueres (associació favorable per els dos), a jo cada any em va molt bé. Sempre he sentit dir als vells hortolans que combinant plantes compatibles (es diu que dues plantes són compatibles quan s’afavoreixen, conviuen bé i el seu rendiment és major que si es cultiven per separat). evitarem plagues i millorarem el rendiment.

També és bon temps per podar els nisprers, una vegada cada dos anys, i d’aclarir un poc els fruiters, en general. Els cirerers es poden podar fins a finals d’agost, com és lògic després de la collita. Els primers dies de juliol podem acabar d’exacallar els tarongers i llimoneres.

I com no, ja hem arribat als sopars d’estiu, els saborosos, nutritius i vitaminants trempons a la fresca, les escalivades (o torrades d’hortalisses), l’estopeta de bacallà, i les fruites: melons, síndries, melicotons, albercocs, nesples, cireres, mores d’esbarzer, figues (que han estat de bones les primeres figues flors), tot un món de gustos i colors per gaudir, ja que gran part de les hortalisses estan en plena producció.

Els arbres fruiters, ja en plena producció. (FOTO: Joan Oliver).

Sembrar.

Safrà, carabassó, col, enciams, patates, bledes (pràcticament es poden cultivar quasi tots els mesos de l’any, no ens hem de passar amb les regades), mongetes, raves, api (necessita humitat constant; al segle XVI era conegut per les seves virtuts afrodisíaques), bròquils (necessiten un sol ric en matèria orgànica descomposta), escaroles, carabassons (ha de menester bastanta d’aigua), cebes, alls, mongetes (ideals per l’estiu, però també necessiten bastanta d’aigua), cogombres, porros (necessiten terra ben abonada i bastanta d’aigua), clavells i violes.

Plantació illenca del medicinal Àloe Vera Barbadensis. (FOTO: Joan Oliver).

Collir.

És hora de seguir recollint tomàtigues, i pebres, sembrats dins l’abril o el maig; albercocs, albergínies, carabassons, carxofes, figues, cireres, cogombres, llimones (pagades als pagesos a preu de patató, aposta per tot hi ha aquestes solades caigudes davall les llimoneres), melicotons, melons, síndries (melons i síndries fruites essencials de l’estiu mallorquí) mongetes, remolatxa, espinacs, julivert, ravenets, pebres, peres, pomes, prunes, rem, síndries, alls, cebes, pipes de gira-sol, blat de les Índies, nectarines, tàperes i mores.

I pels que encara no ho han fet, ja comença a ser ben hora, ja passa d’hora, de tondre les ovelles i xots. (FOTO: Joan Oliver).

Dites populars del Juliol.

Les dites populars dins el món del camp són la mostra de la saviesa pagesa per antonomàsia.

A mode d’exemple, aquí en teniu algunes que fan referència a l’entrada del mes de juliol, i que habitualment marquen les feines que s’han de fer al camp:

•Juliol sense rosada, duu la pluja amenaçada.

•Nit de juliol pluja no vol.

•Pel Juliol, ni dona ni caragol.

•Pel juliol, beure, suar i la fresca cercar.

•A mig juliol sembra el fesol, per Santa Carmeta (dia 16), sembra la mongeta.

•Pel juliol amb poc foc bull el perol.

•Qui no pesca pel juliol, no pesca quan vol.

•Per Santa Magdalena (dia 21) la nou i l’ avellana és plena.

•Sant Pere és a vint-i-nou, Sant Marçal és a trenta, i l´endemà ja mos entra el primer de juliol.  

La lavanda és molt mel·lífera, i atrau molts d’insectes.  (FOTO: Joan Oliver).

Reproduir la lavanda.

La lavanda, llavanda, o espígol, és una planta perenne mediterrània, olorosa amb fulles lanceolades i inflorescència amb diverses flors blavoses agrupades, formant una mena d’espiga laxa, que floreix a principis d’estiu, generalment a partir del juny, però que de cada dia està avançant més en el temps degut al canvi climàtic.

El seu origen és de l’oest de la conca mediterrània i habita terrenys calcaris, secs, pobres i solejats, on diàriament podem gaudir de l’anada i retorn dels nombrosos pol·linitzadors.

Per  cert, com ja comentàvem a setmanes anteriors, seria molt interessant per ells, posar al costat de l’espígol, en aquests dies tant forts de calor, un platet amb una mica d’aigua, amb una pedra enmig per evitar que els insectes s’ofeguin.

La lavanda, entre moltes altres coses molt beneficioses, és també molt mel·lífera, atrau molts insectes i, gràcies a la seva olor,dificulta que certes plagues trobin el camí cap al teu hort.

Com es pot reproduir ara mateix?

Juliol i agost (a més del mes de maig, el mes de les flors, amb esqueixos un poc més curtets, de 8 a 10 centímetres) ) sembla que son els dos millors mesos per fer esqueixos de lavanda.

Hem d’agafar branquetes llenyoses, de 15 a 20 centímetres, i posar-les dins tests, replens d’una mescla de terra i sorra, regant-les abundantment, i a partir d’aquest moment hem d’anar controlant que la terra no es sequi massa.

“Un home pot ser tan gran com vulgui.

Si creus en tu mateix, tens el coratge, la determinació, la dedicació, les ganes competitives, i estàs disposat a sacrificar les petites coses a la vida i pagar el preu per les coses que realment valen la pena, es pot aconseguir.”

(Vince Lombardi).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt