Ara llegint
L’Alzinar: La calor excessiva agreuja les malalties mentals i la necessitat d’independència alimentària

L’Alzinar: La calor excessiva agreuja les malalties mentals i la necessitat d’independència alimentària

Dedica’t a sentir-te bé amb tu mateix.

És amb qui passaràs la resta de la teva vida.

Segueix la inaguantable calor, la forta basca i les nits tropicals, a tota marxa, que ens van debilitant, a poc a poc, pel cansament, la manca de dormir, i la poca gana, entre altres factors.

Està demostrat que les altes temperatura afectem directament la memòria de treball, la resistència i el rendiment cognitiu i porten els individus a reduir el temps dedicat al treball.

La calor excessiva disminueix també la capacitat d’aprenentatge, augmenta la irritabilitat i agreuja les malalties mentals, reduint el rendiment intel·lectual, a més del físic, segons es desprèn de la nostra pròpia experiència al llarg de la vida, i d’una carretada d’estudis científics seriosos fets durant els darrers anys.

Els dies amb temperatures superiors als 26 graus, que darrerament són tots, els investigadors obtenen sempre resultats molt més baixos en totes les proves portades a terme, ja que el flux sanguini del cervell es ressent, afectant el rendiment i arribar inclòs desmais, provocant, a més, trastorns de l’estat d’ànim, canvis d’humor, ansietat, angoixa i irritació, segons l’estudi publicat pels investigadors de la Universitat Estatal de Nova York a Science of the Total Environment.

Mentrestant diferents investigadors de la Universitat d’Adelaida (Austràlia) van constatar un augment d’un 2,2 % per cada grau de temperatura en morts, relacionades amb la salut mental, també publicat a Science of the Total Environment.

Sembla que, a partir d’avui, diumenge, la forta calor i basca, pot començar a reduir-se, després d’un estiu de temperatures rècord d’ençà que es tenen registres oficials, i que a més aquests dies poden anar acompanyats de pluja, tan necessària per als nostres camps, i a més en aquests moments que les fonts ja han reduït estrepitosament els seus cabals, i els tradicionals pous més superficials comencen ja a assecar-se, sense oblidar que alguns pobles de Mallorca, en aquests moments, ja no disposen d’aigua potable pròpia.

I què vos podem recomanar, a més dels consells de les setmanes precedents?

1.- Dormir les hores necessàries (de 7 a 8 diàries), descansar bé i seguir els ritmes circadiaris (cicle d’aproximadament vint-i-quatre hores amb els inherents processos bioquímics, fisiològics o de comportament. Els ritmes circadiaris es generen de manera endògena i poden ser activats per estímuls externs, el principal dels quals és la llum).

2.- L’exposició al sol diàriament (per la vitamina D). Seria important tenir un contacte d’entre 10 i 15 minuts amb el sol, amb la menor quantitat de roba possible, i sense protector solar, indiscutiblement NO a les hores de més calor.

3.- Contacte amb la Natura.

4.- Reduir i limitar el contacte amb les ones electromagnètiques.

5.- Una bona hidratació, menjar saludable, esport, moviment, és a dir, des de caminar, ballar, passejar amb bicicleta, ioga, natació, córrer suaument, gimnàstica, petanca…

6.- Minfdulness per a la reducció i la gestió de l’estrès. En aquest punt incloc la meditació, la presència plena, el silenci, la contemplació i l’auto indagació.

7.- Viure sense tòxics. Eliminar tot allò que contingui substàncies tòxiques i perjudicials per al teu cos, ja sigui de cosmètica i higiene personal, productes de neteja de la casa, ambientadors… i com no els menjars pesants i ultra processats.

A pesar de la forta calor i sequera, esplendorós Shiso, a s’Olivar de Sa Figuera. (FOTO: Joan Oliver).

Atenció a les pantalles.

Està clar que la informàtica ha irromput també, com per tot, a tota pastilla, dins el món agrari, dins el nostre estimat Fora Vila, amb els seus beneficis i perjudicis.

Fa bastants d’anys que certs estudis ja demostraven que la llum blava danya seriosament la retina, augmentant el risc de degeneració macular, associada a l’edat (DMAE).

Darrerament diversos estudis han tornat a posar el dit dins la llaga, quan aquest tipus de llum, que abasta una longitud d’ona d’entre els 380 i els 500 nanòmetres, que també afecta la salut de la pell.

La constant exposició a aquesta radiació acaba modificant la síntesi d’algunes proteïnes de la pell, el que deteriora la barrera cutània i produeix estrès oxidatiu.

Com a conseqüència la dermis envelleix amb més rapidesa i es produeix una major pigmentació, podent aparèixer fins i tot taques, a les que també hi poden contribuir les bombetes LED i l’exposició excessiva al sol, especialment a certes hores del dia.

S’ha parlat molt de la llana com a  “mulching”. Ho estem experimentant, però elresultats, de moment, no són molt positius.  (FOTO: Joan Oliver).

Independència alimentària: necessitat bàsica.

No m’he pogut resistir aquesta setmana, a tornar a publicar aquest interessant comentari del bon amic i millor pagès solleric Pere Joan Coll, per a la seva vigència, a pesar dels anys passats.

“Abans la nostra producció agrària quasi bastava per l’illa.

En poc temps ha canviat: hi ha més gent de fora (jo diria que ja massa, basta veure els embotellaments seguits i diaris dins la frondosa Vall dels Tarongers), ensems dels pagesos han passat a altres sectors per pèrdua de guanys i abandonen el tros.

A què du això? A l’abandonament i a l’avanç de la brossa, per tant, l’incendi és més probable i desgraciadament s’hi ha de dedicar bona part del pressupost públic.

L’efecte principal, però, és la necessitat de dur aliments de fora i de menys qualitat, el que ens fa molt vulnerables.

Cal recordar quan els pescadors de la Península varen bloquejar ja, una altra vegada, els ports d’on surten els queviures.

Res assegura que no torni a passar per qualsevol motiu, amb resultat greu per a la població i l’economia illenca; a més el transport d’aliments desgraciadament també causa part del canvi climàtic.

Cal tornar a ser suficients!

Ens hi juguem massa”.

El que avui siguis capaç de sembrar, serà el que demà colliràs.

El teu futur depèn del que facis al teu present.

Ets lliure dels teus actes, però no de les seves conseqüències.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt