Ara llegint
L’Alzinar: Vici d’Alaró rep el guardó com a millor mel de garrover estatal

L’Alzinar: Vici d’Alaró rep el guardó com a millor mel de garrover estatal

Quan et dutxes, ja penses amb el berenar.

Quan berenes, penses amb la feina.

A la feina, penses amb la sortida.

Sortint, penses a arribar a ca teva.

Estant a ca teva, penses en el dia de demà.

Avui, no has estat present.

Avui no has viscut l’ara, no has viscut el moment!

T’estàs perdent de la vida mateixa…

(Eckhart Tolle).

Ha començat la floració dels garrovers.

Les altes temperatures, poca humitat i manca de pluja, des de fa molts de mesos, és l’índex de la poca, però excepcional, mel de garrover (molt agradable, seca i dolça dins la boca, una de les meves preferides) que, es recollirà dins aquesta tardor, a partir del pol·len i el nèctar dels garrovers, gràcies a les laborioses i artesanals abelles, especialment els matins i horabaixes, evitant aquestes la forta calor dels migdies, a causa de la floració d’aquests majestuosos i desgraciadament no ben valorats (la majoria de garroves es perden enguany baix dels arbres, pel seu baix preu), però sí productius arbres, que aquesta època desprèn una olor molt dolça i penetrant.

Per cert, aquests dies passats la mel de garrover de Mel de Vici d’Alaró (des del 2014, de la mà de Pau Ixent, Queralt Mairata i Biel Coll Guasp), rebé el guardó de la millor mel de garrover, a l’onzena edició del congrés estatal d’apicultura, a Màlaga, organitzada per l’Associació per al Foment de Congressos Apícoles, l’Associació Malaguenya d’Apicultors i la Universitat de Màlaga, el divendres, dia 29 de setembre.

La mel de garrover, a més del seu bon gust, destaca per la gran presència de calci (equivalent al del formatge), potassi i magnesi, a més de ferro, fòsfor, zinc i silici, proteïnes i rica en vitamines A, B1, B2, B3 i D.

Posta de sol al Port de Sóller, divendres, vista des del Camí de Sa Figuera. (FOTO: Joan Oliver).

L’Alzinar: un poc de tot.

Dins l’Alzinar intentem parlar, cada diumenge, de tot el relacionat amb el camp, l’agricultura, sistemes de regadiu, el reial o teòric (?) canvi climàtic de cada dia més present, la ramaderia, les activitats forestals, la desforestació, la contaminació, l’abandonament de les terres, la pèrdua a passos agegantats de la biodiversitat, l’especulació del sector primari, la saviesa popular, salut nutrició i benestar, vida natural, additius que convé evitar o menjar amb molta, molta, moderació, plats típics mallorquins, remeis casolans, i especialment de les nostres pròpies i petites experiències i estudis dins aquest apassionant món.

Treballar la terra, moltes vegades, és conversar amb el futur, amb els nonats.

L’actual generació, generalment molt ben preparada, però que, a causa de diversos factors, no té treball, desgraciadament s’està convertint en una generació sense motivació ni caire crític, perdent-se en molts de casos el valor de l’esforç.

L’octubre és un mes pagès amb bastant activitat, i el dia ja és bastant més curt. De moment, exceptuant els vespres i els matins, la temperatura es manté bastant alta, estant previstes, avui mateix, pluges i una baixada de cinc o sis graus de mercuri.

A causa de les altes temperatures diürnes, les pitaies han tornat a florir, per tercera vegada, enguany. (FOTO: Joan Oliver).

Canvi climàtic.

El teledirigit i persistent canvi climàtic, amb la seva indubtable manipulació política i informativa, com de costum per part dels que ens comanden, cercant un model social autoritari i de privilegis (pensem, però que, a la llarga, la vida a Gaia, organisme viu en tots els aspectes, pot seguir, i seguirà, millor sense els éssers humans, i que el 2050, segons l’OMS -que darrerament també està perdent els papers i neutralitat-,  si seguim així, pot ser el començament del final de l’estada dels humans sobre la Terra),

Esclata-sangs.

I com mencionàvem diumenge passat, han aparegut ja, per aquestes contrades, els primers esclata-sangs, que torrats damunt el caliu, i servits a la taula amb un poc d’oli d’oliva verge, autèntic de Sóller, i un polset de sal de cocó (la saludable sal natural en escames), acompanyats d’un bon vi negre, d’aquests que tant abunden al llarg i ample de la nostra Illa, a més d’una tasseta d’herbes casolanes, és un reconfortant plaer de Deus.

Els saborosos gínjols, coneguts a la Xina com a fruita de la immortalitat, fa molt de temps no es comercialitzen per aquestes contrades. (FOTO: Joan Oliver).

Berenars.

I per acabar, aquesta setmana, us volem recordar la importància del berenar, per a la vostra i la nostra salut, i més especialment la dels infants, aconsellant que mengin un berenar saludable, com més variat i natural millor, compost d’entrepans, fruita, fruits secs (nous, cacauets, ametlles…), i aigua, evitant el pa de motlle, iogurts ensucrats, brioixeria i sucs industrials, o begudes amb gas.

El berenar és fonamental per poder completar els esforços intel·lectuals i físics durant tot el matí.

Un berenar saludable ajuda a prevenir l’obesitat infantil, desgraciadament tan de moda avui en dia, especialment dins els països superindustrialitzats, també els més assotats per les temudes malalties cardiovasculars.

El Chi, o energia vital, batega dins tots els racons.

Està completament demostrat que dins tots els racons de l’univers hi batega una energia vital que mou el cel, la terra, els animals i els éssers humans, anomenat pels orientals el Chi, i pels occidentals l’energia, força vital que flueix constantment a través de l’organisme i que de bloquejar-se, o alterar-se, condueix a la malaltia.

És a dir, que només si es manté el cos sa, la ment aconsegueix evolucionar.

Per viure amb salut, energia i optimisme hem de permetre que aquesta força poderosa, aquest flux d’energia vital, que es pot concentrar i alliberar, flueixi sense traves i inspiri la nostra rutina, per promoure la nostra harmonia, èxit i benestar.

Avui, de moment, com a primer intent, si t’interessa el tema, comença per dedicar uns minuts només per a tu, per a respirar, pensar, meditar, i apreciar tot el camí que portes recorregut fins aquí. El camí d’ençà que t’ha tocat el despertador aquest matí, el camí des del teu naixement…

I no esperis més per cuidar-te, per dedicar-te aquests minuts preciosos, per cultivar el teu benestar físic i mental.

Amb regularitat i una mica de disciplina acabaràs instaurant hàbits molt beneficiosos i molt saludables per a tu i els que t’envolten. 

Pensa que ets l’única persona que ho pot decidir!

Vaig començar a ser lliure

quan vaig descobrir que la gàbia estava feta només de pensaments.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt