Ara llegint
L’Oli d’oliva verge ens aporta grans beneficis cardiosaludables i antioxidants segons els experts

L’Oli d’oliva verge ens aporta grans beneficis cardiosaludables i antioxidants segons els experts

La Interprofessional de l’Oli d’Oliva Español ha presentat en el marc de la World Olive Oil Exhibition els resultats de l’Estudi sobre els efectes saludables dels Olis d’Oliva segons els professionals de la salut. Una iniciativa que el president de la Interprofessional de l’Oli d’Oliva Español, Pedro Barato, justifica per la importància que la salut té per als consumidors dels nostres olis: “Saben el que té en comú els consumidors dels nostres olis d’oliva a la Xina, els Estats Units, Alemanya i Espanya? Efectivament: la salut és la primera raó de compra de nous consumidors a tot el món. I la pandèmia no ha fet més que acréixer la voluntat dels consumidors de menjar de manera més saludable, d’invertir en prevenció a través una alimentació més sana i equilibrada. Però, més enllà d’aquesta imatge d’aliment sa, els beneficis específics derivats del seu consum no són prou coneguts per la població al país líder mundial per qualitat, producció i comercialització de l’or líquid. Pel que ens preguntem quin grau de coneixement d’aquestes bondats té els nostres professionals de la salut?”.

L’estudi s’ha elaborat per More Than Research, en col·laboració amb la consultora aWp, a partir de 600 entrevistes realitzades a metges de tot el país entre els mesos de juny i juliol del passat any. Els professionals amb major representació són els de medicina familiar i comunitària, amb 180 entrevistes, seguits de pediatria i àrees específiques amb 120 entrevistes. La resta d’especialitats (digestiu, endocrinologia i nutrició, geriatria, obstetrícia i cardiologia) aporten 60 entrevistes cadascuna.

L’Estudi presentat per Manuel Gallego, soci-director de l’agència demoscópica, ha posat de manifest que els facultatius enquestats consideren que els hàbits alimentaris tenen una enorme repercussió en la salut (amb una mitjana de 9 punts sobre 10). Al mateix temps, donen un notable alt als hàbits d’alimentació dels espanyols, que són considerats bastant saludables, aconseguint una puntuació mitjana de 8 sobre 10. També veiem com l’oli d’oliva verge extra s’imposa com el més conegut pels enquestats, el 86% el citen. Encara que ells perceben que l’oli de gira-sol és el més consumit al nostre país.

Quan analitzem el coneixement de les propietats saludables dels olis d’oliva, els facultatius consultats consideren que els espanyols sabem més aviat poc sobre elles, un 5,67 sobre una escala de 10. Per contra, ells es consideren bons coneixedors d’aquesta informació. Un 76,3% es declaren estar molt o bastant informats sobre aquestes propietats saludables. El curiós és que tres de cada quatre metges declaren que no han rebut cap informació a través de formació reglada, literatura tècnica o jornades sobre aquest aspecte. Només els especialistes en geriatria i endocrinologia i nutrició asseguren tenir una formació una mica més àmplia, amb el 45,2% i el 36,9% respectivament.

Les olives que es convertiran en el preuat oli d’oliva verge. (Foto: J. Serra)

Saben molt poc de les al·legacions saludables

El més sorprenent és que el 73% dels enquestats desconeix l’existència de les al·legacions nutricionals i saludables dels aliments a la Unió Europea: les normes que ens regulen la forma en la qual es poden emprar les bondats nutricionals i saludables en una comunicació comercial d’un aliment. Però encara més xocant, la meitat dels quals declaren conèixer la seva existència (27%), no són capaces d’indicar correctament les al·legacions autoritzades per als olis d’oliva. El que suposa que un 86,5% desconeix, de manera efectiva, aquestes al·legacions.

Almenys, més del 91% desitjarien comptar amb més informació sobre salut i olis d’oliva. I no és d’estranyar aquest interès, ja que els metges consideren que l’oli d’oliva verge extra és adequat per a la salut, una afirmació que aconsegueix una mitjana de 9 punts sobre 10. I, de fet, quan se’ls demanen que valorin el seu efecte sobre unes certes malalties, no dubten a apostar pel verge extra com a aliment cardiosaludable (9,42 punts sobre 10). A més, els metges han après que no tots els greixos són iguals. Així valoren positivament, el seu ús com a millor oli per a fritada, que aconsegueix una puntuació de 8,36. A més, consideren que el consum moderat d’oli d’oliva verge extra no produeix augment de pes.

I no menys important: aquesta confiança dels facultatius en el producte es trasllada a l’hora de triar l’oli per a les seves cuines, segons va explicar Manuel Gallego durant la seva intervenció: “Són els primers consumidors i, a més, prediquen amb l’exemple. Diuen que la població hauria de consumir una mitjana de tres cullerades al dia d’oli d’oliva, és la mateixa quantitat que ells declaren consumir. Són els primers defensors del nostre oli d’oliva verge extra”. I no és d’estranyar, ja que valoren molt positivament (amb una puntuació mitjana de 9 punts) afirmacions com que és un producte de qualitat, saludable, té denominacions d’origen, és versàtil en la cuina i és de confiança. Finalment, cal destacar que aconsegueix puntuacions netament menors les referides al preu, com la consideració que és un producte assequible a totes les butxaques, (6,13 punts) o de ser un producte amb bona relació qualitat/preu (un 8,28).

Una de les Oliveres de la finca de Muleta Gran de Sóller. (Foto: J. Serra)

Noves iniciatives de divulgació

El president de la Interprofessional, va confirmar que aquest estudi evidencia la necessitat de desenvolupar noves estratègies de comunicació enfocades a difondre prioritàriament les bondats saludables dels olis d’oliva, recolzades per evidències científiques, entre el col·lectiu mèdic del nostre país: “És fonamental que comptin amb aquesta informació. De fet, des d’avui disposem, per a tots els interessats, d’una nova secció en la nostra web en la qual oferim informació sobre olis d’oliva i salut. Una secció que ara és més necessària que mai. En ella podran trobar referència i anàlisi de les al·legacions saludables aprovades per l’autoritat europea. Al·legacions sostingudes pel màxim grau d’evidència científica. Però, dit sigui de pas, ens semblen esments complexos i difícils perquè el consumidor identifiqui i entengui, de manera senzilla, directa i ràpida, les múltiples bondats dels olis d’oliva. Així és la normativa vigent que cal complir en les comunicacions publicitàries i promocionals si un no vol sofrir l’obertura d’un expedient sancionador referent a això. Sent així, hem actualitzat un informe, elaborat per serveis jurídics especialitzats en dret agroalimentari, amb la finalitat de saber a què hem d’atenir-nos, com a sector, en aquesta matèria”.

El conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid Enrique Ruiz Escudero va ser l’encarregat de tancar aquesta presentació amb una intervenció en la qual va destacar que “l’aliment estrella de la dieta mediterrània és sens dubte l’oli d’oliva. Protagonista de la majoria dels seus plats, als quals dona un sabor extraordinari. Però el més important és que aporta unes propietats profitoses per al nostre cos. Precisament aquesta recerca evidencia de manera clara la importància del consum d’oli d’oliva i les seves moltes virtuts. La nostra dieta, amb l’oli d’oliva, i portar una vida activa contribueix a mantenir un pes adequat i a guanyar en salut, a més de prevenir malalties no transmissibles. És una fi que tots compartim”.

Sobre la Interprofessional de l’Oli d’Oliva Español

La Interprofessional d’Oli d’Oliva Español en una organització sense ànim de lucre formada al seu torn per totes les entitats representatives del sector de l’oli d’oliva espanyol i té com a principal objectiu la difusió del producte a tot el món a través de la seva marca de promoció “Olis d’Oliva d’Espanya”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt