Ara llegint
Ses “Jonqueres Veres”, Cala Murta i Costa i Llobera

Ses “Jonqueres Veres”, Cala Murta i Costa i Llobera

Un grup de 25 amics simpatitzants de Ses Jonqueres Veres de sa Pobla (a un pròxim reportatge explicarem el que és i no és aquesta associació o agrupació) tingueren el plaer de compartir unes hores i el seu habitual dinar de cada dilluns a l’emblemàtic lloc dels paratges paradisíacs de Formentor, Cala Murta, a les cases on es guarden vertaders tresors i obres d’art, vinculats amb la vida i obra de l’insigne poeta pollencí Miquel Costa i Llobera (1854 – 1922)

Amb aquesta trobada que fa 10 anys realitzen un grup indeterminat de “Jonquers” a aquest lloc envoltat de magnetisme, “Es vol retre un homenatge de recordança a Miquel Costa i Llobera i a la seva gran obra. I avui, també al poeta Bernat Cifre, gran estudiós de Costa, antic membre de Ses Jonqueres, que dissortadament ens va deixar” Va dir el president de l’associació Pep Pasqual en el seu parlament.

El president de Ses Jonqueres Veres Pep Pascual fa el seu parlament Foto Pere A. Mateu

Els assistents a la trobada pogueren gaudir d’una acurada visita al museu, arxiu, oratori i altres dependències que guarden una interessant i valuosa obra pictòrica, documentació sobre el poeta i altres objectes històrics relacionats amb Costa i Llobera i l’ambient que l’envoltava.

Escoltat el recital de poesia que fa Miquel Monserrat Foto Pere A. Mateu

Després del dinar, el rapsode Miquel Monserrat, va recitar, alguns poemes de Costa, com Cala Gentill, Gorg Blau, un brot de romaní, i com no podia faltar, El pi de Formentor, que arrancaren els sentits aplaudiments dels assistents. Tancaren la reunió, amb unes paraules d’agraïment i convidada per pròximes visites a la Fundació Rotger-Villalonga, el vicepresident de la mateixa Francisco Villalonga Morell i el president de Ses Jonqueres Veres Pep Pasqual.

Façana de l’oratori de Cala Murta. Foto Pere A Mateu

Cala Murta

Descriu la informació sobre el lloc que, a Cala Murta, possessió situada a la península de Formentor, terme municipal de Pollença, “s’hi troba un conjunt artístic arquitectònic i paisatgístic, format per diferents unitats; Sala d’exposicions, oratori, dependències, cases dels senyors, pinar i alzinar, i el monument a Costa i Llobera. Les cases i capella, foren construïdes l’any 1920 per la família del poeta. A partir de 1944, el nou propietari, el senyor Ignasi Rotger les va rehabilitar i ampliar. La finca té unes 710 hectàrees d’extensió. Avui té un valor afegit i excepcional com a punt més septentrional de la Serra de Tramuntana, patrimoni de la humanitat. Dins la propietat s’hi ubicaren les instal·lacions del campament juvenil Mare de Déu de Formentor, així com l’encisadora platja de Cala Murta.”

Retrat del poeta Costa i Llobera que es guarda al museu de Cala Figuera Foto Pere A Mateu

Fundació Rotger-Villalonga

La Fundació Rotger-Villalonga, és una fundació privada fundada l’any 1979 pel senyor Ignasi Rotger Villalonga (1900-1990) per honorar la memòria i l’obra de l’insigne poeta Miquel Costa i Llobera. Es tracta d’una fundació d’àmbit cultural, cívic, docent i benèfic. Du a terme activitats com: Actes literaris, exposicions i homenatges; edició d’un bolletí anual, opuscles, i l’obra crítica de Costa i Llobera; Premi de poesia “Costa i Llobera”, actes acadèmics, diada anual de Cala Murta, excursió Nuredduna (Artà), donacions a beneficència, i altres. La Diada de Cala Murta, és l’homenatge que ininterrompudament, des de l’any 1934, es tributa a Costa i Llobera a l’oratori de Cala Murta de Formentor .

La Diada té els seus orígens gràcies a la iniciativa els “Amics de Costa i Llobera”, associació fundada el 1933. Poc després passaria a celebrar-se a les Cases de Cala Murta, que amb el temps passaria a ser propietat del senyor Ignasi Rotger Villalonga.

Ignasi Rotger, juntament amb il·lustres homes de lletres cofundarien la Diada de Cala Murta, i molts d’ells com Bartomeu Torres Gost, Llorenç Riber i Campins, Octavi Saltor i Soler, Rafel Ginart i Bauçà, Guillem Colom i Ferrà, Francesc de Borja Moll i altres, serien part activa de la Diada al llarg dels anys.

La Diada de Cala Murta compren habitualment la celebració d’una missa dedicada a la Mare de Déu Formentor, una acta literari amb recital de poesies de Costa i Llobera i de molts d’altres autors de l’Escola Mallorquina i moderns o actuals; un dinar de companyonia en el Campament de Santa Maria de Formentor, per acabar amb un concert de cants polifònics o bé un recital de danses folklòriques.

IMATGES: Pere A. Mateu

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt