Ara llegint
Com gaudir d’unes vacances respectuoses amb el medi ambient

Com gaudir d’unes vacances respectuoses amb el medi ambient

En el disseny d’unes vacances hi entren diversos factors: la temporada que pots lliurar a la feina, les tarifes del transport o l’allotjament, o trobar una destinació que agradi a tota la família. Són aquests els paràmetres que habitualment es solen seguir per tal d’elegir quin pot ser el lloc a visitar, en quin moment de l’any, amb quines condicions i quina durada ha de tenir el viatge.

Emperò, i tal i com denuncien diverses associacions ecologistes, són encara molt poques les persones que, a més de tenir en compte l’economia i l’oci, tenen una actitud de respecte vers la natura, raó per la qual el que significa un període de revitalització per als éssers humans es torna una activitat molt perjudicial per al medi ambient.

Els principals problemes que generen aquests viatges turístics, segons els ecologistes, són les emissions contaminants d’avions i de cotxes, la producció i abandonament de residus a l’entorn i els danys als ecosistemes naturals; una problemàtica que si bé és pràcticament impossible d’eradicar sí que es pot reduir seguint una sèrie de consells contra l’impacte mediambiental.

Alternatives.

L’esforç, a més, té l’al·licient que el turisme respectuós amb la natura és una bona alternativa pels que estiguin cansats del turisme de masses convencional, ja que ofereix unes vacances agradables i en harmonia amb l’entorn, i a més permet conèixer la cultura, costums, gastronomia i tradicions de les poblacions locals.

Com es pot ajudar a reduir l’impacte d’un viatge sobre el medi ambient?

El primer pas, segons els experts, té a veure amb la tria del destí. En aquest sentit, recomanen escollir llocs on es respecti la natura o bé comunitats locals; una altra opció interessant és la de visitar parcs naturals o reserves, ja que -informen des de les ONG’s- les despeses que es realitzin repercutiran directament en la protecció d’aquestes àrees naturals. Per a les persones que desconeguin quines són les ofertes disponibles al mercat és recomanable informar-se als touroperadors especialitzats, a les diferents ONG’s o a les associacions d’ecoturisme. Si bé els especialistes reconeixen que l’oferta encara no és tan variada ni econòmica com la dels destins convencionals, creuen que es tracta d’una bona alternativa perquè el consumidor es podrà relaxar amb una estada agradable i harmònica amb l’entorn natural.

La bicicleta és un mitjà de transport sostenible i respectuós. (Foto: foravila.net)

Pel que fa a l’allotjament, tant si es tracta d’un càmping com d’un alberg o un hotel, el viatger hauria de demanar si l’establiment compta amb alguna etiqueta ecològica o si realitza reciclatge o estalvi d’aigua i energia. Aquest, segons els ecologistes, és un punt molt important ja que, subratllen, “els consumidors són essencials perquè els propietaris canviïn les seves polítiques en donar-se compte de la importància que tothom atorga ja a la preservació del medi ambient”.

Una vegada triat el destí i l’allotjament, arriba el moment d’interioritzar una sèrie de normes ecològiques bàsiques en funció del lloc escollit. Si es tracta d’un càmping -una de les opcions més respectuoses amb la natura- els experts recomanen principalment escollir emplaçaments amb infrastructura de càmping, que ja compten amb magatzem, recolector de fems, sanitaris, etcètera.

Entre els consells més habituals per no perjudicar l’entorn figuren els de no tirar fems al terra -especialment aquell que no és orgànic-, no agafar flors ni plantes, passejar pels camins marcats i no emprar detergents a les fonts d’aigua. Altres recomanacions no menys importants són la de no tallar llenya -basta recollir les branques caigudes-, no encendre foganyes si no existeix un lloc habilitat per a fer-ho i no ubicar la tenda molt a prop de fonts d’aigua naturals.

En el cas que el destí triat no sigui finalment un paratge natural sinó una ciutat, un primer consell és intentar moure’s amb el transport menys contaminant. El motiu, expliquen  els ecologistes, és que “només el fet de desplaçar-se d’un lloc a un altre pot generar impactes ambientals importants”. El consumisme, molt habitual durant un viatge a una gran ciutat  també s’hauria d’intentar moderar, perquè “comprometre’s amb la natura també significa dur un estil de vida auster”.

Altres consells pel que fa referència a les compres -adverteixen- són comprar als productors locals, evitar el consum de productes procedents de boscs tropicals o d’altres ambients compromesos ecològicament i triar objectes reciclables enlloc dels d’usar i tirar.

Menjar autòcton.

Pel que fa a l’alimentació, els experts recomanen evitar el menjar ràpid -molt recorregut durant les vacances- i alimentar-se amb productes  naturals locals, de temporada i ecològics. La manera més senzilla d’aconseguir-ho, informen, és comprant als mercats locals enlloc de a les grans superfícies, si bé “és convenient rentar sempre fruites i verdures i evitar la ingesta de carns si no es coneix bé el seu lloc d’origen”.

Triat el destí, el tipus d’allotjament i ben interioritzades les normes per ser un bon turista ecològic arriba el moment de planificar el viatge en si. Avió, cotxe, vaixell…? Les opcions són múltiples i sempre dependran de la distància entre el destí i el lloc d’origen.

En qualsevol cas i per regla general, els experts aconsellen evitar -si és possible- el transport aeri, ja que encara que es tracta d’un mitjà no gaire qüestionat la realitat es que -segons un informe del Panel Intergubernamental de Cambio Climático- “els avions suposen un 3% de les emissions de diòxid de carboni a la Unió Europea”. Una xifra que els ecologistes preveuen que anirà creixent amb el pas del temps, “sense parlar -diuen- que el CO2 pot romandre a l’atmosfera centenars d’anys”.

Alternatives al tràfic aeri són el marítim i el desplaçament per tren, més ecològics que el primer. En el cas que el viatge no sigui llunyà i es realitzi amb un turisme o similar, les associacions ecologistes recomanen conduir de manera eficient per reduir la despesa de carburant i les emissions, omplir el cotxes i no viatjar cadascun amb el seu, i evitar grans vehicles, perquè, expliquen, “quan  més pesa i menys aerodinàmic és un automòbil més consumeix i més contamina”.

En qualsevol cas, les opcions menys contaminants sempre seran emprar el transport públic o bé la bicicleta, aquest darrer un mitjà que “evita els problemes d’aparcament i suposa una forma diferent de fer turisme, més barata, sana i divertida”.

Seguint algun d’aquests consells aconseguirem capgirar la truita i fer que durant el temps de vacances no ens convertim en éssers més perjudicials per a l’entorn que a casa nostra.

Cada vegada són més els hotels que aposten per l’ecologisme i ofereixen una estada basada en la unió amb la natura i amb una alimentació saludable. Emperò no qualsevol hotel pot ser considerat ecològic.

El gaudi de la bicleta no té ni edat ni sexe. Tothom pot practicar ciclisme passiu. (Foto: foravila.net)

Per tenir el certificat, expliquen els ecologistes, hauran de complir una sèrie de requisits i mai estar a primera línia de platja o a un paratge protegit. Tampoc no es consideraran eco-hotels aquells que tenguin camp de golf – que suposa un desmesurat consum d’aigua- o aire condicionat en lloc d’una construcció bioclimàtica.

Així, un hotel ecològic haurà d’emprar com a energia principal la solar, gràcies a la instal·lació de pannells solars i tèrmics; haurà de complir amb la normativa de construcció bioclimàtica, minimitzant el consum d’energia tant per a calefacció com per a refrigeració amb un bon aïllament i una orientació adequada; i haurà de tenir un accés senzill en transport públic i no estar situat a un lloc turístic. També serà essencial que l’alimentació sigui agro-ecològica.

Els experts en agroturisme puntualitzen que un hotel ecològic també ha de respectar les tradicions i cultures locals, el paisatge rural i la biodiversitat de l’entorn. De la mateixa forma, l’establiment haurà de ser responsable socialment i col·laborar tant amb associacions conservacionistes com amb la població local.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt