Ara llegint
Ajuntaments de color groc per donar visibilitat a l’endometriosi

Ajuntaments de color groc per donar visibilitat a l’endometriosi

Nombrosos ajuntaments de les Illes Balears es varen adherir ahir dissabte a il·luminar els edificis consistorials en suport a la commemoració de la Marxa Mundial de l’endometriosi que va començar dia 1 de març i tenia el seu punt àlgid el darrer dissabte del mes. L’endometriosi és una malaltia inflamatòria crònica i tumoral benigna que afecta entre un 10 i un 15% de la població femenina en edat fèrtil.

Campos, Palma, Calvià, Marratxí, Esporles, Pollença, Puigpunyent, Inca i Palmanyola són alguns dels municipis mallorquins que varen aportar el seu granet d’arena per aconseguir donar major visibilitat a aquesta malaltia, il·luminant façanes dels seus ajuntaments del color groc que s’ha escollit.

La iniciativa està promoguda per Moviendo Spain i Endocat, dues associacions espanyoles que lluiten, des de fa anys, per donar a conèixer una malaltia que és molt dolorosa i que, malgrat que arreu del món hi ha uns 180 milions de dones afectades, continua essent molt desconeguda.

Des de les dues associacions parlen encara que “podríem estar parlant de moltíssims més casos, ja que el principal problema d’aquesta malaltia és que o no es diagnostica o es fa molt tard”. “Són milions les dones que viuen amb molt de dolor i no saben que, en realitat, tenen una malaltia i no un simple dolor menstrual”, expliquen.

De fet, una de les lluites és que aquesta dolència deixi de ser considerada com una regla dolorosa, sinó que hi hagi espai per una major investigació, que el sistema sanitari ofereixi una millor atenció a les afectades, i també hi destini equips multidisciplinars, ja que l’endometriosi no és una malaltia ginecològica, sinò sistèmica, que pot afectar diversos òrgans i, per últim, reclamen un diagnòstic precoç, que asseguren que és la clau de tot plegar.

Denuncien que “s’ha d’acabar, d’una vegada per totes, amb la normalització del dolor de regla”. “No és normal que la regla faci mal, ens han de deixar de tractar com unes exagerades o fins i tot unes mentideres”, diuen, ja que “darrere les llàgrimes de dolor i les lamentacions hi pot haver una malaltia tremendament dolorosa que segueix essent la gran desconeguda, i el pitjor de tot és que és per a tota la vida”.

@Foravila_IB
#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt