Ara llegint
Consells per prevenir el càncer de pell

Consells per prevenir el càncer de pell

A les darreres dècades, la incidència del melanoma cutani a l’àmbit nacional està a l’alça. La taxa anual per edat per cada 100.000 persones ha augmentat, tant en homes com en dones. A les Illes Balears, es van diagnosticar 123 casos de càncer de pell durant l’any passat, segons dades de l’Observatori de l’Associació Espanyola Contra el Càncer a les Illes, que confirmen l’augment de la incidència del melanoma els darrers anys.

Aquesta setmana, concretament el dijous 13 de juny, es va celebrar el Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell, i aquell dia la Conselleria de Salut va recordar que la prevenció és l’arma fonamental per combatre el càncer de pell. El diagnòstic precoç i les autoexploracions periòdiques són clau per evitar el desenvolupament del melanoma i altres tipus de càncer de pell.

El 90% dels casos de melanoma de desenvolupament esporàdic es deuen a l’exposició solar i només el 10% a condicionants genètics, per la qual cosa una protecció adequada davant del sol pot reduir de manera important les possibilitats de contraure aquest tipus de càncer.

Mesures de prevenció

Salut Pública recorda, una vegada més, que per reduir el risc de desenvolupar un melanoma cutani cal evitar les cremades solars, com també una exposició excessiva al sol, especialment en infants i en hores centrals del dia. A més de protegir el cos amb roba adequada i ulleres de sol, s’han d’utilitzar fotoprotectors solars i no fer servir cabines de bronzejat. Les recomanacions més importants són les següents:

-Prendre el sol de manera gradual i evitar SEMPRE les hores de màxima intensitat, de les 12.00 h a les 16.00 h.
-Utilitzar gorres d’ala ampla, ulleres i para-sol.
-Cal usar un filtre solar amb factor de protecció a les radiacions A i B elevat i depenent del tipus de pell. S’ha d’aplicar sobre la pell molt seca per tot el cos, i renovar l’aplicació periòdicament després de banyar-se o si es sua molt.
-Beure aigua en quantitat suficient.
-Evitar prendre el sol si es pren medicació fotosensible.
-Romandre preferiblement a zones d’ombra quan es fan activitats a l’aire lliure.

Quan consultar el metge

S’ha de consultar el professional sanitari si apareix una lesió nova a la pell que no es cura o canvis en l’aspecte d’una piga (en la forma, el color, la mida, les vores, etc.)

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt