Ara llegint
El Govern exigirà una PCR negativa als turistes nacionals i la finançarà als residents que tornen

El Govern exigirà una PCR negativa als turistes nacionals i la finançarà als residents que tornen

El Govern Balear, de comú acord amb el Govern de l’Estat, aplicarà a partir del diumenge dia 20 de desembre un control sanitari de tots els viatgers que arribin a les Illes Balears des d’una altra regió espanyola que tengui una incidència acumulada de 150 casos o més de covid-19 per cada 100.000 habitants. Això vol dir que a partir d’aquesta data, la Comunitat Autònoma exigirà una PCR negativa als visitants nacionals mentre que oferirà una prova diagnòstica gratuïta als residents balears.

La presidenta Francina Armengol ho ha anunciat avui dematí després de mantenir una reunió telemàtica amb el president canari, Ángel Victor Torres, i d’haver negociat amb l’Estat espanyol que s’apliquessin els mateixos criteris per a turistes nacionals i internacionals i adaptar-los per als residents o viatgers amb motius justificats.

“Des del primer moment de la pandèmia una de les nostres principals prioritats ha estat la de mantenir la mobilitat i amb les màximes condicions de seguretat sanitària possibles”, ha destacat Armengol, indicant que el fet de “ser unes illes ha esdevingut una oportunitat per controlar millor la propagació del virus”. “El virus segueix matant. No podem perdre mai de vista que estam davant una pandèmia molt cruel i no ens podem relaxar”, ha insistit Armengol. Per això ha valorat de manera positiva tancar amb l’Estat l’acord per poder realitzar els controls.

El decret que s’emetrà pròximament distingeix entre tres grups de passatgers: turistes, visitants que arriben a les Illes Balears per un motiu justificat i residents.

Cal recordar que d’ençà del 23 de novembre els turistes internacionals que visiten les Illes Balears han de presentar una PCR o TMA negativa realitzada en les 72 hores prèvies a la seva arribada. A partir del diumenge dia 20, els turistes procedents d’altres indrets de l’Estat també l’hauran de presentar, exposant-se a una multa de fins a 3.000 euros en el cas de no presentar-la o d’haver-se-la de fer en arribar.

Seguint els mateixos paràmetres que s’han establert a Espanya de cara als passatgers procedents de tercers països, aquesta prova no s’exigirà als turistes provinents de comunitats autònomes que tinguin una incidència acumulada del virus inferior a 150 casos per 100.000 habitants, segons han informat des del Govern Balear. Per tal de determinar quines són aquestes comunitats autònomes es prendran com a referència les dades oficials que publica periòdicament el Ministeri de Sanitat. Aquesta relació de comunitats autònomes es revisarà cada 15 dies i es publicarà a la pàgina web del Govern.

Pel que fa als passatgers que arriben amb un motiu justificat de comunitats autònomes que tinguin una incidència acumulada del virus superior a 150 casos per 100.000 habitants, no només hauran de signar una declaració responsable com la resta de viatgers, sinó que s’haurà de justificar el desplaçament. A aquest grup se’ls exigirà una prova d’antígens en arribar a l’aeroport o al port o s’hauran de sotmetre a una quarantena de 10 dies.

Gratis per als passatgers residents

En el cas de residents que provenguin de comunitats autònomes que tinguin una incidència acumulada del virus superiorr a 150 casos per 100.000 habitants, se’ls oferiran tres opcions: fer-se una PCR en origen en les 72 hores anteriors a la seva arribada de manera gratuïta, que assumirà el Govern, en algun dels centres concertats del Servei de Salut de les Illes Balears (67 repartits en 17 comunitats autònomes); fer-se la prova en arribar o si ho decideixen les autoritats sanitàries, una PCR al centre de salut; o fer una quarantena de 10 dies a casa seva.

Les excepcions

Tot i que provenguin de comunitats autònomes que tinguin una incidència acumulada del virus superior a 150 casos per 100.000 habitants no s’hauran de fer la prova els residents que hagin sortit de les Illes Balears 72 hores abans de la seva tornada, els transportistes de mercaderies i les tripulacions de vaixells i avions, ni els viatgers relacionats amb competicions esportives federades. Tampoc els nins menors de sis anys.

La presidenta Armengol ha explicat durant la seva compareixença que serà el Govern Balear qui assumeixi aquests controls i ha explicat que ja està prevista la contractació del personal necessari. També ha informat que es realitzaran mentre duri la vigència de l’Estat d’Alarma, almenys fins al dia 9 de maig de 2021.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt