Ara llegint
La UIB contribueix a desenvolupar un nou fàrmac potencial per al tractament de l’Alzheimer i del dolor

La UIB contribueix a desenvolupar un nou fàrmac potencial per al tractament de l’Alzheimer i del dolor

Un equip d’investigadors liderat per la Universitat de Barcelona i amb participació destacada de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha desenvolupat una nova família de compostos que podria representar un avenç important en el tractament de malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer i també del dolor crònic. Els resultats de la recerca s’han publicat recentment a la prestigiosa revista Journal of Medicinal Chemistry.

El treball s’ha centrat en el disseny i validació d’unes molècules innovadores que actuen sobre els receptors imidazòlics I2, una diana terapèutica molt poc explorada fins ara. Segons els investigadors, aquests receptors juguen un paper clau en processos com la inflamació, el dolor i diverses patologies del sistema nerviós. A més, es troben alterats en malalties com l’Alzheimer i el Parkinson.

El grup de Neurofarmacologia de la UIB, liderat per la doctora Julia García Fuster, ha col·laborat activament en l’avaluació farmacològica dels nous compostos, que han mostrat una elevada afinitat i selectivitat envers aquests receptors, així com una absència d’efectes tòxics en estudis amb models animals.

Molècules prometedores amb un mecanisme innovador

Els nous compostos no només són estructuralment diferents dels que s’han utilitzat fins ara, sinó que també presenten un mecanisme d’acció innovador, ja validat en estudis previs. Aquesta novetat permetria abordar el tractament de l’Alzheimer i del dolor des d’una perspectiva terapèutica fins ara inèdita.

«Tenir molècules altament afins i selectives per als receptors imidazòlics I2 ens permet entendre millor la seva implicació farmacològica i proposar nous fàrmacs per a malalties que encara no tenen tractaments efectius», explica Carmen Escolano, catedràtica de la Universitat de Barcelona i coordinadora del projecte.

A més dels beneficis en el camp de la neurodegeneració, els investigadors assenyalen que aquests compostos podrien convertir-se en analgèsics amb un perfil d’eficàcia i seguretat molt favorable. En assajos previs amb animals, s’ha observat una millora significativa dels marcadors bioquímics relacionats amb la malaltia sense signes de toxicitat.

Un esforç col·laboratiu internacional

Aquesta recerca és fruit d’una àmplia col·laboració entre múltiples institucions, entre elles la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), la Universitat del País Basc, la Universitat de Granada, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de Santiago de Compostel·la, la Universitat de Belgrad (Sèrbia), i la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica), entre altres.

També hi han participat diversos centres de recerca biomèdica en xarxa com el CIBERNED i el CIBERSAM, així com la Fundació MEDINA, especialitzada en la investigació de medicaments innovadors.

Els pròxims passos dels investigadors es centren en continuar la caracterització dels receptors I2 per modular-los de manera encara més eficaç i obrir el camí a noves indicacions terapèutiques.

Aquesta nova via de recerca representa una esperança tangible per a pacients amb malalties que avui dia tenen opcions de tractament molt limitades.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt