Ara llegint
La vacuna AstraZeneca s’utilitzarà finalment per a la població de 60 a 69 anys

La vacuna AstraZeneca s’utilitzarà finalment per a la població de 60 a 69 anys

La Comissió de Salut Pública ha acordat avui horabaixa continuar vacunant amb dosis de la farmacèutica AstraZeneca a la població d’entre 60 i 65 anys d’edat que ja s’està vacunant en aquesta fase i que el següent col·lectiu que rebi aquest vaccí sigui el grup de població de 66 a 69 anys d’edat.

Segons un comunicat emès després de la reunió de la Comissió de Salut Pública, en la que hi estan representades tant el Ministeri de Sanitat com les comunitats autònomes, s’ha explicat que l’objectiu d’aquesta decisió és de completar com més aviat millor la vacunació del segment de població que és més vulnerable a la malaltia. Així mateix adverteixen que es podran utilitzar altres vacunes per aquests grups d’edat en funció de la seva disponibilitat.

La vacunació amb AstraZeneca a menors de 60 anys ha quedat paralitzada.

Les persones que ja han rebut la primera dosi d’AstraZeneca i són menos de 60 anys romanen ara a l’espera del que decideixi més endavant la comissió, que analitzarà el que recomani la comunitat científica i en coordinació amb la Unió Europea.

Precisament avui, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha visitat el centre de vacunació del poliesportiu Mateu Cañellas d’Inca, on estaven citades per vacunar-se al voltant de 420 persones, en les dues línies que té en funcionament. La presidenta ha fet aquesta visita acompanyada de la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, el mateix dia que es posa en funcionament el centre de vacunació de Manacor, situat a l’Hipòdrom i que comptarà amb 3 línies.

En total, els diferents centres oberts a totes les illes permetran l’administració d’aproximadament 3.600 dosis diàries de la vacuna d’AstraZeneca, inicialment a persones d’entre 60 i 65 anys.

Tal com ha explicat la presidenta, ja hi ha quatre centres de vacunació en marxa a l’illa de Mallorca i «alhora, se segueixen vacunant en els centres de salut les persones de més de 70 anys». Armengol ha destacat que la vacuna «està donant molt bons resultats» i ha recordat que «ja fa 39 dies que no tenim cap contagi entre els usuaris de les residències, que varen ser l’objectiu inicial del procés de vacunació, conjuntament amb el personal sanitari i sociosanitari». Així mateix, ha recordat que avui «gairebé tots els grans dependents han rebut la segona dosi i també s’està acabant amb el procés de vacunació dels majors de 80 anys». «Les vacunes funcionen i estan creant immunitat per poder conviure amb aquesta terrible malaltia», ha conclòs la presidenta. Per la seva banda, la consellera Gómez ha transmès un missatge de confiança en el procés de vacunació: «els beneficis són molt més grans que no els possibles efectes secundaris», ha indicat. A més, ha informat que el 95 per cent d’aquests efectes a les Illes Baleras han estat molt lleus, com per exemple dolor en el punt de picada o un poc de febre o malestar. Pel que fa al 5% restant, també es tracta d’efectes semblants, però amb més dies de durada. 

A les Illes Balears hi ha vuit centres de vacunació operatius. A Mallorca, a més del poliesportiu municipal Mateu Cañellas d’Inca, estan en funcionament el poliesportiu Germans Escales de Palma, amb sis línies obertes on s’administren al voltant de 1.200 dosis al dia; la COVID Exprés de Son Dureta, amb tres línies que administren devers 500 dosis diàries, i l’Hipòdrom de Manacor, amb tres línies i devers 560 dosis diàries. A les altres illes, hi ha oberts el centre del recinte firal d’Eivissa, amb tres línies; el punt de vacunació de l’Hospital de Formentera, que compta amb dues línies, i a Menorca hi ha dues línies en el Recinte Firal de Maó i dues línies a la sala polivalent del Centre de Salut Canal Salat de Ciutadella.

En tots aquests punts s’estan vacunant persones d’entre 60 i 65 anys amb dosis d’AstraZeneca. La central InfovacunaCOVID s’encarrega de citar cada persona candidata a rebre la vacuna, de manera que acudeix al punt de vacunació amb les dues cites programades. Allà, el personal d’admissió comprova si les seves dades són correctes i orienta cada persona en tot el procés. Una vegada rebuda la vacuna —la qual cosa queda registrada en la seva història de salut— ha de esperar entre 15 i 30 minuts com a mesura de seguretat per si experimenta efectes adversos i, finalment, rep la targeta de vacunació.

A més de la vacunació en aquests vuit centres amb AstraZeneca, la campanya continua als centres de salut amb les vacunes de Pfizer, que s’estan administrant a majors de 80 anys i també a persones amb edats compreses dins la franja d’entre els 70 i els 79 anys, un grup de població format per 83.172 persones a les Illes Balears.

Aquesta setmana, les Balears han rebut una partida rècord de més de 53.000 dosis, entre AstraZeneca i Pfizer, la qual cosa ha permès augmentar el nombre de línies de vacunació. Aquest darrer mes s’han administrat més de 90.000 vacunes. Fins ahir, a les Illes Balears s’han administrat 181.743 dosis i 51.072 persones estan vacunades completament. Ahir va ser el dia que es varen aplicar més dosis a les Balears, amb unes 10.000 dosis i avui se n’administraran devers 7.000, més del doble que fa una setmana. 

A la visita d’avui, també hi han assistit el batle d’Inca, Virgilio Moreno; el gerent d’Atenció Primària, Miquel Caldentey; el coordinador del Centre de Coordinació COVID-19, Carlos Raduán, i la gerent de l’Hospital d’Inca, Soledad Gallardo. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt