Ara llegint
La vacunació amb AstraZeneca continuarà el dimecres de la propera setmana

La vacunació amb AstraZeneca continuarà el dimecres de la propera setmana

La conselleria de Salut i Consum no podrà reactivar fins dimecres de la propera setmana l’activitat als centres de vacunació habilitats a totes les Illes Balears després que el Ministeri de Sanitat hagi autoritzat, de nou, l’administració de la vacuna d’AstraZeneca.

Es tracta d’una decisió que s’ha comunicat avui horabaixa en el marc d’una convocatòria extraordinària del Consell Interterritorial, en el qual estan presents representants de totes les comunitats autonòmes i del Ministeri, i en el qual també hi ha participat la consellera de Salut i Consum de les Illes Balears, Patricia Gómez.

L’administració de la vacuna d’AstraZeneca es va interrompre dilluns i el Ministeri de Sanitat es va donar quinze dies de pausa per analitzar en profunditat els possibles casos de reaccions adverses al vaccí.

El Ministeri de Sanitat ha valorat positivament l’informe elaborat per l’Agència Europea de Medicaments que apunta que la vacuna d’AstraZeneca es eficaç i segura i que ha descartat que els episodis de trombosis detectats estiguin relacionats amb l’administració d’aquest fàrmac. Així ho ha explicat després del Consell Interterritorial la consellera de Salut i Consum.

Segons ha explicat Patricia Gómez demà es reunirà la ponència de vacunes i les societats científiques i el cap de setmana ho farà la Comissió de Salut Pública, que farà una proposta dels perfils als quals es pot administrar. Dilluns es reunirà de nou el Consell Interterritorial per donar el vist i plau definitiu a la represa de la vacunació amb AstraZeneca. La previsió es citar dimarts perquè dimecres ja es pugui reprendre de nou aquesta vacunació.

La represa de l’administració de la vacuna AstraZeneca permetrà activar de nou els centres habilitats a les quatre illes per agilitzar el procés. Fins al moment estan habilitats els ubicats a recinte de Son Dureta i al poliesportiu Germans Escalas a Palma, el poliesportiu Mateu Cañellas, a Inca, el Recinte de Fires i Congressos, a Eivissa, el Recinte Firal de Maó i al Centre de Salut Canal Salat de Ciutadella i el punt de vacunació habilitat a l’Hospital de Formentera. En les properes setmanes està previst que també entrin en funcionament noves línies ubicades a la Hipòdrom de Manacor.

A les Illes Balears fins ahir ja s’havien administrat 120.636 dosis en total, i ja hi ha 33.779 persones amb la pauta de vacunació completa. Pel que fa a la vacuna AstraZeneca, fins dilluns s’havien inoculat devers 30.000 vacunes, i ara mateix queden altres 16.000 a la comunitat pendents d’administrar.

La comunitat té capacitat estimada per posar 260.000 vacunes per setmana comptant amb la col·laboració de les clíniques privades. Segons la planificació elaborada pel Servei de Salut, es podrien arribar a vacunar 200.000 persones setmanalment, sumant el màxim rendiment dels centres de vacunació, els hospitals i la xarxa de centres de salut. La sanitat privada, per la seva banda, podria col·laborar amb la vacunació de 60.000 persones setmanalment amb els seus recursos, segons ha planificat el sector, que s’ha posat a disposició del Govern per col·laborar en aquest procés si fos necessari.

Consens entre les entitats científiques balears

Justament avui, la mateixa consellera Patricia Gómez ha inaugurat la I Jornada sobre la Vacunació COVID-19: «Èxit de la ciència i la salut», una trobada en què les entitats científiques de les Illes Balears han llançat un missatge d’unitat sobre la importància de la vaccinació com a únic mitjà segur per solucionar la pandèmia.

Gómez ha assegurat que jornades com aquestes són indispensables per demostrar que la investigació científica és l’única eina per combatre la COVID-19. El Pla de Vacunació autonòmic contra la COVID-19 continua endavant, seguint l’Estratègia de Vacunació acordada pel Ministeri de Sanitat amb totes les comunitats autònomes, a fi de protegir les persones de risc més elevat. «Quant a l’efectivitat, l’evidència científica sosté que la vacuna permet evitar majoritàriament que els receptors desenvolupin COVID-19 de forma greu», ha dit abans de conèixer-se la decisió del Ministeri de Sanitat espanyol.

El doctor Jordi Reina, president de l’Acadèmia Mèdica Balear, ha estat el primer a intervenir per explicar els principals mecanismes moleculars de les diferents vacunes contra el SARS-CoV-2. La utilització de vaccins genètics o d’àcids nucleics (ARNm i vectorials) determina un nou paradigma en la vacunació. Així mateix, ha exposat que les vacunes d’ARNm s’administren a l’interior d’unes nanopartícules lipídiques per protegir-les, mentre que les vectorials utilitzen un virus (generalment un adenovirus) per protegir l’ADN codificador de la proteïna.

La segona taula de la Jornada ha estat per a la Reial Acadèmia de Medicina, en què el moderador i acadèmic numerari de la qual, el Dr. Arturo López González, ha fet una breu ressenya del número extraordinari dedicat a la COVID-19 a les Illes Balears que la revista corporativa Academic Journal of Health Sciences va editar el darrer trimestre de 2020.

A continuació, el Dr. Javier Garau, acadèmic numerari, ha exposat que totes les vacunes disponibles contra el SARS-CoV-2 són extremadament segures: «la informació sobre aquest tema és molt sòlida i ha rebut l’aprovació de tots els organismes internacionals reguladors», ha indicat.

El ponent següent, el Dr. Javier Cortés, acadèmic numerari, s’ha referit al fet que la pandèmia per COVID-19 ha provocat una disminució apreciable a tots els països del primer món dels procediments preventius i diagnòstics del càncer. «L’objectiu, a curt termini, a través d’un esforç solidari ja abordat de totes les institucions sanitàries i professionals, és reconduir aquesta situació per evitar un augment futur del nombre de casos de càncer diagnosticats en fases més avançades», ha indicat.

Des de l’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut, el Dr. Sebastià Albertí ha comentat com les noves tecnologies permeten estratificar els pacients, predir-ne l’evolució, identificar nous objectius per al tractament tant de la infecció com de les seqüeles i aprofundir en els mecanismes subjacents als símptomes dels pacients.

Per part del Col·legi Oficial d’Infermeria dels Illes Balears (COIBA), la Dra. Concha Zaforteza, directora d’Infermeria de l’Hospital Comarcal d’Inca, ha parlat sobre els processos invisibles, de quina forma la COVID-19 ha impactat en el sistema sanitari i com els professionals sanitaris han hagut d’adaptar-se a les necessitats de cada moment.

La infermera resident d’Atenció Primària Laura Rodríguez ha abordat les cures d’infermeria en tot el procés de vaccinació, així com el paper dels professionals d’infermeria d’Atenció Primària al llarg de tota la campanya.

En la cinquena taula, Ana Gómez, vocal del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears i farmacèutica especialista en farmàcia hospitalària, ha explicat l’important impacte que ha tingut la pandèmia per COVID-19 en la farmàcia hospitalària, que hi ha suposat un gran repte, tant en l’àmbit logístic com en el de la gestió dels medicaments.

Vicente Terrades, vocal d’oficina de farmàcia del COFIB, ha dissertat sobre el paper que han tingut les farmàcies comunitàries durant aquest primer any de pandèmia per COVID-19, que «han continuat obertes sense interrupció des del primer dia de l’estat d’alarma, i s’han adaptat a les noves circumstàncies perquè els pacients no vessin interromputs els seus tractaments», ha afirmat.

El Dr. José Manuel Valverde, president del Col·legi Oficial de Metges dels Illes Balears, ha subratllat el paper que ha jugat Atenció Primària durant la pandèmia, controlant els pacients que no havien de menester hospitalització: «els centres de salut no han tancat mai i tots els avatars organitzatius que hem patit han estat conseqüència d’una situació nova per a la qual ningú estava preparat». En aquest sentit, «Atenció Primària ha sabut adaptar-se, permanentment, a una realitat molt canviant. La solució i l’esperança passen per la vacuna i per seguir complint les mesures de restricció».

Per la seva banda, el Dr. Carles Recasens, vicepresident del Col·legi Oficial de Metges, ha recordat una cita de l’OMS en què assenyala que «la pandèmia està erosionant la salut mental de milions d’individus» i ha ressaltat els efectes generats per aquesta crisi, en tots els àmbits de la salut, derivats de problemes econòmics o per la falta de feina.

Segons el Dr. Jaume Giménez, del Grup d’Investigació de Salut Pública de l’IDISBA, la pandèmia per SARS-CoV-2 ha fet enfrontar-se dues característiques humanes contradictòries: el positivisme i el negativisme. «Aquest conflicte ha de resoldre’s amb la màxima transparència per part dels científics: d’una banda, oferint tota la informació necessària i de manera que tothom la pugui entendre; d’una altra banda, contrastant les informacions i realitzant una recerca de fonts d’informació de confiança», ha afegit.

El Dr. Joaquín Dueñas, del Grup Multidisciplinari de l’IDISBA, ha explicat que les característiques clíniques de la COVID-19 són molt diferents en la població adulta i en la pediàtrica, «tot això ha fet que es prioritzi la vacunació de la població més vulnerable, treballadors essencials i altres grups professionals». Ha avançat que en els propers mesos es preveuen diferents assajos clínics en l’edat pediàtrica. «Una vegada tinguem evidència de la seguretat i eficàcia d’alguna vacuna en pediatria es podrà iniciar la vacunació en aquest grup», ha explicat.

Per concloure, el coordinador de la Jornada i membre del Grup Multidisciplinari Oncologia Translacional de l’IDISBA, el Dr. José Reyes, ha assegurat que un pas molt important en la lluita contra la pandèmia és la unitat científica demostrada avui a la Jornada: «les vacunes són segures. Per això, és important el gran paper que fan totes les entitats de sanitat i científiques per solucionar el problema de la COVID-19».

@Foravila_IB
#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt