Ara llegint
Salut estableix un sistema d’alertes per a les onades de calor

Salut estableix un sistema d’alertes per a les onades de calor

Salut estableix un sistema d'alertes per a les onades de calor

El Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública ha implementat un nou sistema d’alertes per altes temperatures a partir d’aquesta setmana. Aquest sistema defineix llindars de temperatura específics per a les diferents zones de Mallorca i per a les altres illes de l’arxipèlag, millorant així la prevenció davant els riscos per a la salut associats a les onades de calor.

Anteriorment, l’alerta s’activava únicament quan es registraven 34,4 graus a l’aeroport de Palma. Ara, s’han establert sis zones a Mallorca i zones separades per a Eivissa i Formentera, i Menorca, amb llindars adaptats a cada àrea. Per exemple, al nord de Mallorca, l’alerta s’activarà a partir dels 34,8 graus, mentre que a Palma s’activarà des dels 33,3 graus.

Des del dilluns 16 de maig, un sistema d’informació coordinat pel Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències (CCAES) i el Centre Nacional d’Epidemiologia recull dades de temperatures i mortalitat per establir estratègies preventives. Aquestes dades són enviades per correu electrònic als nivells assistencials autonòmics, tant sanitaris com sociosanitaris.

Els llindars

El Ministeri de Sanitat ha establert llindars màxims de temperatura per a Balears: 33,3 graus a Palma-Aeroport, 33,9 graus a la serra de Tramuntana, 34,8 graus al nord i nord-est de Mallorca, 35,9 graus a l’interior, 34,4 graus al sud, i 34,3 graus al llevant. A Eivissa i Formentera, el llindar és de 33,1 graus i a Menorca, de 32,2 graus. Aquests llindars determinen els excessos de temperatura previstos i els registres reals de la jornada anterior.

Aquest pla estarà vigent fins al 30 de setembre, amb la possibilitat de prolongar-lo fins al 15 d’octubre si persisteixen les altes temperatures. Les temperatures d’impacte en la salut s’han calculat analitzant la relació entre mortalitat i temperatura a nivell provincial.

L’any passat

L’any passat, es van comunicar 25 possibles casos de cop de calor, dels quals només tres es van confirmar: dos a Mallorca i un a Formentera. Els afectats tenien entre 26 i 50 anys i treballaven en diferents sectors com el camp i la cuina. Des del 2004, s’han notificat 122 possibles casos de cop de calor, confirmant-se 53, dels quals deu van resultar fatals.

Durant l’estiu passat, es van activar alertes durant quinze dies, tretze de nivell 1 (groc, baix risc) i dues de nivell 2 (taronja, risc mitjà). Els col·lectius més vulnerables són les persones majors i els menors, que tenen una capacitat reduïda per percebre i protegir-se de la calor.

Aquest nou sistema d’alertes busca millorar la resposta i la protecció de la salut pública davant els episodis d’altes temperatures, adaptant-se a les necessitats específiques de cada regió de les Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt