Ara llegint
Agricultura repartirá 790 mil euros més en ajuts per compensar els efectes de la guerra al sector primari

Agricultura repartirá 790 mil euros més en ajuts per compensar els efectes de la guerra al sector primari

En la conferència sectorial de 8 de maig de 2022, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i les comunitats autònomes de l’Estat espanyol varen acordar la distribució a favor d’aquestes d’un fons com a compensació per les dificultats econòmiques que està patint el sector primari arran del conflicte bèl·lic a Ucraïna. La part corresponent a distribuir d’aquests fons per a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovada pel ministre el passat 18 de maig, per tal de tramitar subvencions adreçades al sector primari, va ser de 789.772 €.

Avui el Consell de Govern ha acordat atorgar a la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, l’autorització prèvia per exercir la competència en matèria d’aprovació, autorització i disposició de la despesa derivada de la transferència dels fons abans esmentats a favor del FOGAIBA, per tal de treure ajuts per atendre l’augment de les despeses corrents dins el sector primari davant el conflicte bèl·lic a Ucraïna. La despesa havia de passar abans pel Consell de Govern per llei, ja que supera els 500.000 €.

En aquest sentit, la consellera Mae de la Concha ha assegurat que es tracta d’uns fons «vitals en aquests moments, perquè el nostre sector primari pugui tirar endavant i afrontar la campanya de tardor-hivern», tot i que ha remarcat que «en cap cas són suficients», i ha recordat que se sumen als que la Conselleria ja ha posat a disposició amb fons de la CAIB pel mateix motiu: «Totes les administracions feim grans esforços per tal d’ajudar a reduir l’impacte tan injust i enorme d’aquesta guerra sobre el nostre camp».

Cal tenir en compte que, arran d’aquest conflicte bèl·lic a Ucraïna, el sector primari ha vist pujar tots els seus costs de producció de manera molt significativa: el del transport a causa dels carburants, el dels pinsos pels cereals, el dels productes fitosanitaris importats, etc.

A més, en el cas del sector a les Illes Balears, s’ha de tenir en compte el factor afegit de la insularitat, que augmenta encara més aquests costs, i que fa que estigui en condicions d’inferioritat a l’hora de competir en el mercat, ja que fins al 2023 la Unió Europea no reconeixerà i compensarà aquests sobrecosts en la política agrària comuna (PAC).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt