Ara llegint
Toni Seguí Villalonga, agricultor i ramader mallorquí, Premi Honorífic Nacional de Joventut 2023

Toni Seguí Villalonga, agricultor i ramader mallorquí, Premi Honorífic Nacional de Joventut 2023

Toni Seguí Villalonga, agricultor i ramader mallorquí, Premi Honorífic Nacional de Joventut 2023

El jove agricultor i ramader Toni Seguí Villalonga (Inca, 1994) ha rebut una menció honorífica al Premis Nacionals de Joventut 2023, en la categoria de Medi Ambient. L’Institut de la Joventut d’Espanya (INJUVE), dependent del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, ha premiat la candidatura presentada per Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears.

Aquests Premis tenen la finalitat d’estimular i reconèixer la trajectòria i l’esforç de joves que posen de manifest el seu compromís en diferents àmbits de la societat. Per part seva, la cooperativista gallega Lucía Casal Vázquez ha estat reconeguda amb el Premi Nacional en la categoria de Medi Ambient.

Toni Seguí, membre de la comissió de joves de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, continua la tradició de les quatre generacions que li van precedir. Des dels 19 anys treballa com a agricultor i ramader i avui és responsable de l’explotació Són Jover SAT, on realitza la programació dels cultius de fruita seca, pastures i hortalisses i el maneig dels ramats d’oví de llet, oví de carn i caprí de llet.

Es tracta d’una explotació 100% ecològica, inscrita en el consell regulador de la producció agrària ecològica d’Illes Balears des de l’any 1992, arrelada en el medi rural, que conserva l’essència del territori. Aquest jove mallorquí no sols ha apostat per aplicar mètodes ecològics respectuosos amb el medi ambient en la fase de producció i de transformació dels seus productes, sinó que també ha apostat per reduir el seu impacte ambiental, promovent l’economia circular en l’explotació i reduint el consum d’energies fòssils i la utilització de panells solars i energies renovables a la sala de munyiment.

L’explotació d’Toni Seguí va ser una de les primeres a establir un punt de venda per als seus productes en el mercat ecològic de Plaza de Patins Palma, mercat productors 100% ecològics. Recentment ha obert una botiga en el mercat de Santa Catalina de Palma. A més, des de l’any 2017 participa en un projecte d’innovació en el sector oví, liderat per Cooperatives Agro-alimentàries dels Illes Balears. També participen com a explotació model en el programa Cultiva, un programa finançat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA). A més, Seguí va participar amb una estada a Extremadura en el programa Cultiva de l’any passat en la cooperativa de Cooprado, de Casar de Càceres (Càceres).

Toni Seguí ha explicat que “és un honor per a mi haver rebut aquest Esment d’Honor en la Categoria de Medi Ambient. Valoro que és un reconeixement al gran esforç i treball diari. M’anima i és una reafirmació al fet que les decisions preses fins ara són les correctes. M’agrada aquesta sensació d’estar en el bon camí de fer les coses bé. És molt gratificant que posin en valor el meu treball com a ramader-agricultor jove que soc, ja que el dia a dia a vegades es fa costa amunt. El nostre sector està molt ressentit, i més encara a les Balears, però aquí estem jo juntament amb altres companys els quals apostem pel sector i treballem per a donar valor a tota la cadena.”

Per a Jerònima Bonafé, presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears “és una enorme satisfacció el reconeixement del Injuve a un jove cooperativista de la nostra entitat i que ha apostat per l’explotació comunitària. Això ens ajuda a visibilitzar un dels principals reptes que té el sector agroalimentari en aquests moments: el relleu generacional i la rendibilitat de les explotacions i la sostenibilitat mediambiental. Des de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears portem molt temps fomentant la participació de les persones joves en les nostres entitats sòcies i fórmules de cooperació en les explotacions. A més, creiem que aquests reconeixements fan costat al nostre sector i posen en valor la contribució que persones joves que es dediquen a l’agricultura i ramaderia fan a la nostra societat. Aquests reconeixements són una empenta a continuar fent les coses bé.”

És la primera vegada en la història dels Premis Nacionals de Joventut que dos membres pertanyents a la mateixa organització aconsegueix dues distincions, en aquest cas de Cooperativas Agro-alimentarias de España. A més d’Toni Seguí, la cooperativista Lucía Casal Vázquez (A Coruña, 2003) ha obtingut el Premi Nacional de Joventut 2023 en la categoria de Medi Ambient per defensar i promoure un model de producció sostenible mediambientalment. Aquesta jove ramadera gallega de 19 anys ha apostat per quedar-se en el medi rural, dedicant-se a la producció de boví de carn. Ella està orgullosa de ser ramadera i defensa amb passió el camp, aplicant un enfocament de sostenibilitat ambiental en la seva explotació ramadera. Aquest sentiment li ha impulsat a més a mostrar el seu treball en xarxes socials.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt