Ara llegint
Trasmar, un projecte per impulsar la pesca sostenible

Trasmar, un projecte per impulsar la pesca sostenible

Un equip d’investigadors de la Universitat de les Illes Balears, l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) i la Federació Balear de Confraries de Pescadors col·laboren en el projecte de recerca TRASMAR, que té com a objectiu millorar la sostenibilitat de l’art de pesca tradicional del tresmall. El projecte es fa amb la col·laboració de la Fundació Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través del programa Pleamar, confinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP).

El tresmall és un art de pesca tradicional que utilitza xarxes estàtiques per capturar llagostes, sípies i molls, principalment. En comparació amb altres arts de pesca, es creu que aquest mètode té relativament poc impacte sobre els hàbitats sensibles on es du a terme. Emperò, s’han fet pocs estudis al respecte. És per això que el projecte té com a objectiu recopilar dades del tipus i la intensitat de l’impacte que la pesca amb tresmall genera en els hàbitats on es practica. A la vegada, es proposaran i testaran mètodes innovadors per reduir o compensar els possibles impactes ambientals.

El resultat d’aquest estudi donarà lloc a la publicació d’una guia de bones pràctiques que hauria de conduir a una pesca més sostenible a les illes Balears i a altres àrees de la Mediterrània. El projecte és una mostra de l’ambició proactiva del sector envers una pesca més sostenible i transparent a les illes Balears.

Els darrers anys, el sector pesquer ha de fer front a una realitat complexa, atesa la contaminació marina creixent, el canvi climàtic, l’increment de les activitats marines. A més, les noves regulacions pesqueres sovint són difícils d’aplicar i de fer encaixar en els sistemes de pesca tradicionals. A la vegada, també han canviat els models de consum, i és més fàcil accedir a productes que venen de qualsevol lloc del món, a través d’un mercat globalitzat, independentment que en l’origen d’aquests productes puguin existir formes de pesca totalment insostenibles. Aquests nous reptes impliquen una col·laboració necessària entre els pescadors, la comunitat científica i les administracions per assolir una pesca més sostenible i duradora.

També col·laboren en el projecte TRASMAR la Direcció General de Pesca i Medi Marí del Govern de les Illes Balears, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i el Centre Oceanogràfic de Balears de l’Institut Espanyol d’Oceanografia.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt