Ara llegint
L’àguila coabarrada repunta amb set nous polls a Mallorca

L’àguila coabarrada repunta amb set nous polls a Mallorca

El cens anual per seguir la població d’àguila coabarrada a Mallorca n’ha detectat, enguany, deu parelles a la Serra de Tramuntana i al Migjorn de Mallorca i ha confirmat el naixement de set polls. La Conselleria de Medi Ambient i Territori, a través de l’IBANAT, col·labora amb la Fundació Natura Parc, que realitza aquest seguiment cada any.

Quatre dels set polls ja han estat anellats. Dels tres que encara no ho han estat, n’hi ha un que es recupera a les instal·lacions del Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) una vegada es va detectar que s’havia trencat una pota al niu i se’l va extreure per a operar-lo.

En comparació amb els dos anys anteriors, es manté el mateix nombre de polls que han surat tot i que cau la productivitat de les parelles, ja que el 2018 i 2019 n’eren vuit.

El procés d’anellament s’ha iniciat una vegada s’ha comprovat que tenien la mida adient. Amb l’anella identificativa també se’ls hi ha col·locat un emissor que emet un senyal cada cinc minuts amb la seva localització, una informació imprescindible per poder conèixer més sobre el moviment dels exemplars i minimitzar les amenaces de la població.

El Servei de Protecció d’Espècies considera aquestes xifres com una passa important cap al restabliment d’una població estable. Gràcies al projecte compartit amb la Fundació Natura Parc, l’AQUILA a-LIFE i la participació dels Agents de Medi Ambient realitzant treballs verticals pel control de nius, ha estat possible fer aquest seguiment de la població de l’àguila coabarrada. El GOB també ha col·laborat en la col·locació dels emissors als polls.

Des de 2011, quan es va començar a reintroduir l’espècie a les Illes Balears, s’han alliberat 42 exemplars entre adults i polls. Una de les fites més importants d’aquest projecte es va assolir el 2014, quan per primera vegada va criar una parella establerta dels exemplars que s’havien alliberat. L’evolució de la població va ser tan favorable que el 2017 s’acabaren les reintroduccions d’exemplars, ja que es considerà que la població es sostenia per ella mateixa.

L’àguila coabarrada (aquila fasciata) s’extingí a Mallorca en els anys setanta del segle passat. El 2009, el Govern va aprovar-ne el Pla de Reintroducció que, entre 2013 i 2017, va comptar amb finançament europeu a través del projecte LIFE Bonelli que tenia l’objectiu de recuperar-ne la població a Mallorca i a la Península.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt