Ara llegint
Reunió per iniciar el pla especial per a prevenir inundacions a Sant Llorenç

Reunió per iniciar el pla especial per a prevenir inundacions a Sant Llorenç

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, i el director general d’Emergències i Interior, Jaume Barceló, han mantingut una reunió de feina amb el batle de Sant Llorenç, Pep Jaume, i la resta de la corporació municipal, per treballar conjuntament mesures i accions per prevenir i combatre un possible risc d’inundacions. 

En concret, el nou pla especial davant el risc d’inundacions, l’INUNBAL, aprovat a principi d’any, estableix que s’ha d’ajudar els municipis de les Illes Balears a afrontar situacions de risc provocades per inundacions, per la qual cosa preveu la implantació de plans de risc d’inundació municipals, per establir una organització de resposta pròpia a cada poble i integrar-la en la resposta en l’àmbit autonòmic, com també per dur a terme actuacions preventives.

Per a la consellera, és un pla «dels més moderns en l’àmbit estatal i que s’adapta al canvi climàtic i les seves conseqüències». En aquest sentit, Garrido ha advertit que el fet que la mar hagi marcat 30 graus a la zona de Sa Dragonera, per exemple, fa que l’Executiu augmenti la precaució perquè si hi ha altes pressions d’aire fred, es poden produir episodis de pluges torrencials. 

Per això, el 15 d’agost es preveu activar la fase de preemergència de l’INUNBAL, el qual estableix una sèrie de conques que són prioritàries a l’hora d’actuar. La conca prioritària és la de Sant Llorenç, tot i que el Govern preveu actuacions concretes que es faran aquest hivern a les 38 conques de risc alt que estableix el pla d’inundacions. 

D’aquesta manera, la reunió ha servit per iniciar el pla especial amb la conca de Sant Llorenç, amb una sèrie d’estacions meteorològiques instal·lades al torrent i de mesurament de l’aigua que aquest pot assumir, les quals possibilitaran una alerta primerenca en cas que augmenti el nivell de pluges. Això tendrà per conseqüència l’augment de l’alerta activada a la zona del municipi i l’activació d’una sèrie de mesures que donaran temps per reaccionar i avisar a la població.

Paral·lelament a aquest pla especial per Sant Llorenç, l’ajuntament elaborarà un pla específic de comunicació per avisar a la població en cas que s’activi qualsevol alerta. 

També es posarà especial èmfasi en la prevenció, mitjançant la reducció de riscs a les zones que es delimiten com a inundables; per exemple, a través de l’ordenació del territori i la planificació urbanística, tenint en compte que la primera alternativa sempre ha de ser evitar el desenvolupament urbanístic en zones inundables. En cas que aquest ja estigui previst, la prioritat ha de ser el disseny d’edificacions, la ubicació de l’edifici dins la parcel·la i el fet d’evitar que les plantes dels edificis en les quals es toleri una inundació no siguin habitables ni contenguin béns importants.

Amb tot, la consellera ha recordat que «tot el que ens havíem compromès a fer i a revisar després de les inundacions de Sant Llorenç del 2018 des del Govern, està fet. La part més important d’aquestes millores ha estat la primera actualització de l’INUNBAL en quinze anys, però també l’increment dels treballadors i treballadores d’Emergències; el canvi del programari de gestió d’emergències, que tenia més de 25 anys; la revisió, l’adaptació i la modernització d’equipaments i plataformes tecnològiques; la gestió de dades i comunicacions; la posada en marxa de la xarxa d’estacions hidromètriques de la UIB, gestionada pel grup de recerca MEDHYCON, com a sistema d’alerta primerenca, i la gestió d’emergències davant els riscs d’inundació a les Illes Balears i el visor cartogràfic, en què cada ajuntament pot veure les zones que es poden inundar».

Per part seva, el batle de Sant Llorenç, Pep Jaume, ha destacat la importància “d’unir tots els esforços en una tardor que es preveu complicada per la gran quantitat d’aire calent i l’evaporació de l’aigua de la mar, la qual cosa pot provocar episodis de pluja complicats”. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt