Ara llegint
Alaior acull la investidura de la pedagoga Pilar Benejam com a doctora honoris causa per la UIB

Alaior acull la investidura de la pedagoga Pilar Benejam com a doctora honoris causa per la UIB

La pedagoga menorquina Pilar Benejam ha estat investida doctora honoris causa de la Universitat de les Illes Balears en un acte celebrat al Centre de Cultura Sant Diego, a Alaior, durant el qual ha defensat que «la formació del professorat és la peça clau per a qualsevol reforma educativa». 

Benejam, que concep l’educació com un acte de respecte envers els alumnes, resumí en tres els fonaments de l’educació pels quals ha treballat des dels anys seixanta del segle passat. En primer lloc, destacà la voluntat d’ajudar al desenvolupament integral dels alumnes com a individus, atenent la seva diversitat de capacitats i interessos.

Després, s’esforçà a formar alumnes com a membres d’una societat democràtica, amb capacitat de pensament crític, diàleg, participació i responsabilitat. I, per últim, advocà perquè els mestres estiguin enamorats de la seva professió per aconseguir que els alumnes siguin feliços.

L’acte va ser presidit pel Rector de la UIB, Llorenç Huguet, i hi assistiren el conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, i el de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company; el president del Consell Social de la UIB, el senyor Bartomeu Llinàs; el degà de la Facultat d’Educació de la UIB, el doctor Miquel Oliver, i la doctora Maria Rosa Rosselló, vicedegana d’Innovació i Recerca de la Facultat d’Educació. També hi foren presents membres del Consell de Direcció, de l’equip del deganat de la Facultat i altres professors de la Universitat, així com el senyor Josep Lluís Benejam, batlle d’Alaior.

El catedràtic d’Educació, Bernat Sureda, padrí de la nova doctora, defensà la coherència de Pilar Benejam i la seva capacitat d’articular teoria i pràctica en la formació del professorat. Per part seva, el degà de la Facultat d’Educació, Miquel Oliver, recordà les paraules de Benejam: «No ens podem permetre que un mestre sigui dolent», que, segons ells, «ens han guiat per avançar en la millora de la formació del professorat a la Universitat de les Illes Balears».

Per últim, el Rector, el doctor Llorenç Huguet, es mostrà satisfet de finalitzar el seu mandat donant la benvinguda a la comunitat de la UIB a la primera doctora honoris causa menorquina, la quarta dona d’un total de 47 doctorats. «La UIB reconeix el paper de la pedagoga menorquina en el desenvolupament de la universitat democràtica i la seva activitat pionera en la formació dels mestres», recordà.

Pilar Benejam i Arguimbau

La doctora Pilar Benjam i Arguimbau (Ciutadella, 1937) ha estat nomenada doctora honoris causa de la UIB, a proposta de la Facultat d’Educació, en reconeixement a la seva trajectòria professional en l’àmbit de l’educació, especialment pel que fa a la seva implicació en la universitat democràtica, l’activitat pionera que ha dut a terme en la formació de mestres, la tasca investigadora i la participació activa en els moviments de renovació pedagògica.

Pilar Benejam i Arguimbau va estudiar Magisteri (1967) i les llicenciatures de Filosofia i Lletres, secció Pedagogia (1966), i Història (1972) a la Universitat de Barcelona. El 1985 es doctorà en Pedagogia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va iniciar la trajectòria professional com a mestra de Geografia i Història, a educació primària i secundària, a les escoles Talitha i Costa i Llobera, de Barcelona (1964-1975). En aquest període, també es va implicar de manera activa en els moviments de renovació pedagògica, en sintonia amb l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

El curs 1971-72 va ser contractada per la Universitat Autònoma de Barcelona, on es doctorà. Amb la creació de l’Escola Normal de Sant Cugat del Vallès, es dedicà plenament a la formació del professorat. L’any 1986 guanyà la càtedra d’escola universitària en l’àrea de Didàctica de les Ciències Socials i l’any 1995, la càtedra d’universitat, i es va convertir en la referent catalana i espanyola més conspícua en l’àmbit de la didàctica de les ciències socials.

Al llarg de la seva trajectòria, Pilar Benejam ha tingut diverses responsabilitats en el món educatiu: a la UAB, va ser part de l’equip de direcció de l’Escola de Mestres; vicerectora adjunta de Programa Docent, directora del Departament de Didàctica i directora de l’Institut de Ciències de l’Educació. A la Diputació de Barcelona, va ser coordinadora de l’àrea d’Educació. També va ser la primera presidenta de l’Associació Universitària de Professorat de Didàctica de les Ciències Socials (1987).

En l’àmbit dels programes de docència i innovació, ha participat en fòrums, com ara l’Escola d’Estiu del Moviment de Renovació Pedagògica de Menorca, els cursos de doctorat de la UB i la Universitat Complutense de Madrid. També ha estat membre de l’equip directiu de la revista Iber i cofundadora de la revista Enseñanza de las Ciencias Sociales. La seva obra es recull en més d’un centenar de llibres dels quals és autora, sola o en col·laboració.

Al llarg de la seva trajectòria professional ha rebut nombroses distincions, entre les quals la Medalla de Bronze de la UAB, el premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears (2003), el premi Jaume Vicens Vives (2004) atorgat per les universitats catalanes, la Creu de Sant Jordi (2004), el premi Emili Darder de l’Obra Cultural Balear (2004), el Premi Nacional Mestres 68 (2011), el premi Marta Mata d’Educació, del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (2011), el premi d’Actuació Cívica de la Fundació Carulla (2013), el premi Bartomeu Picornell a la millora de la qualitat educativa del diari Ara Balears (2017). A més, l’any 2018 va ser declarada filla il·lustre de Ciutadella i l’any 2019 va ser nomenada doctora honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt