Ara llegint
Formentor, col·lapsat i esbrancat

Formentor, col·lapsat i esbrancat

El 2018 s’implantaren limitacions per accedir a la Península de Formentor. Enguany encara s’han endurit més i no es pot passar del Moll si no és fent servir el transport públic en forma d’autobús del TIB en servei especial fins a la platja i el Far o emprant un sistema d’autoritzacions prèvies. Molts vàrem pensar que, tal com anunciaven les autoritats, es feia una aposta “…pel medi ambient, per preservar la tranquil·litat i l’aire pur de la Serra de Tramuntana”.

Imatge del Far de Formentor. (Foto: Xisco Simón)

Quin són els resultats ara com ara?

La imatge que acompanya aquest article, us donarà una idea. Es tracta del Mirador d’en Parietti, situat al Coll de la Creueta. Més de quaranta vehicles surten aparcats. El col·lapse a la carretera és constant, amb cotxes estacionats per tot i autobusos de grans dimensions circulant amunt i avall convertint la visita a l’extrem nord de Mallorca en una aventura estressant i d’incert final.

Què esta passant?

El sistema d’autoritzacions preveu que s’ha de demanar permís per escrit a una adreça de correu electrònic com a mínim tres dies abans. Això si no ets resident, el vehicle és un taxi o un VTC, vehicles d’emergències (bombers, ambulàncies) o serveis que no entren en el sistema (serveis municipals). Per tant el nombre final i flux de vehicles hauria d’estar perfectament controlat. Això vol dir que tots els vehicles que veieu en la imatge ho han fet així? Ho heu endevinat. No. I això és perquè podeu arribar fins a la platja de Formentor sense demanar permís a ningú i fer la comunicació en els tres dies posteriors al vostre viatge a condició que presenteu un tiquet o justificant de consumició dels xibius, les hamaques o el pàrquing de Formentor. Protecció, ja ho veurem. Negoci, sempre! Quina gran idea!

Amb aquesta solució matem dos pardals amb una sola pedra. Per un costat perdem el control sobre el nombre de vehicles i ens assegurem que en tot el tram fins a la platja l’embús i la congestió estiguin assegurats. Preservar la tranquil·litat i l’aire pur de Tramuntana ho deixarem per un altre dia. I el segon i més genial, hem privatitzat per la via dels fets el tram de carretera convertint-la en una via de peatge. L’import del peatge va a parar a les butxaques dels propietaris dels negocis de Formentor. Direu que no està ben pensat? En una paraula. SEN-SA-CIO-NAL! I per evitar que vostè faci de viu, s’ha instal·lat un sistema de darrera generació per llegir matrícules i creuar-les amb una base de dades per tal de generar les sancions de forma automatitzada. Com a la Xina comunista o la Rússia de Putin. I és que per tal de sancionar sempre trobarem una partida pressupostària per invertir! Fins a sis administracions s’han posat d’acord amb aquest sistema. Sis baules d’una cadena que ens condemna a ser exiliats a la nostra terra.

La bellesa de la península de Formentor. (Foto: Xisco Simón)

Formentor mereix un respir

Aquest és el títol del tríptic editat per informar de les limitacions al públic. I és veritat. La gent que no té els milions per comprar una propietat a la península, que no pot pagar una habitació a l’hotel que costa per dia la meitat d’un sou mínim, la gent a qui li sembla un abús pagar 2,50 € per hora d’aparcament, que troba que no pot pagar per un refresc el preu de mig menú del dia o que, senzillament, no genera diners i negoci, hem de deixar respirar Formentor.

Vostè sempre es pot aixecar amb l’albada per admirar un dels racons més bonics de la nostra terra. Recordi, però que partir de les 10:00 hores els turistes haurien de gaudir-ne sense molèsties autòctones. Ja tindrem temps a partir del 15 de setembre d’anar a admirar el paisatge que el patriarca de les lletres mallorquines, figura cabdal de la poesia i propietari que fou d’aquestes terres, Miquel Costa i Llobera va descriure tantes vegades i, de forma especial, en el poema El Pi de Formentor. Encara que és possible que el trobem esbrancat i a terra, tomat pel tòtem del turisme i el déu dels diners.

La badia de Formentor. (Foto: Xisco Simón)

Per cert, el preu del bus del TIB en el trajecte del Mirador de Sa Creueta fins a U Moll just d’anada, que en feines arriba als sis kilòmetres, costa 3,00 €. D’això se’n diu potenciar el transport públic! 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt