Ara llegint
Albert Pinya a Pollença: “En la meva obra he negat l’espai per crear un nou espai dins l’espai”

Albert Pinya a Pollença: “En la meva obra he negat l’espai per crear un nou espai dins l’espai”

‘Artefactes, vocables i nins’ és el títol de l’exposició d’Albert Pinya que ahir horabaixa va quedar inaugurat en el Claustre de Sant Domingo de Pollença, una mostra d’art que romandrà en el municipi fins al proper 3 d’octubre i que compta amb la col·laboració del Niño de Elche.

Segons ha declarat el mateix Pinya, “l’església del Convent de Sant Domingo és dels pocs llocs on em venia de gust exposar a Mallorca perquè l’avala una història amb un programa molt digne”. Pollença és, ha afegit, “un lloc que sempre ha mantingut el vincle amb la pintura i l’art”.

En aquest sentit, a més, ha afegit que “com que l’espai de l’església posseeix una identitat i un caràcter molt marcat, amb tot aquest barroc que l’embolica, no vaig voler competir amb l’espai a l’hora de projectar la intervenció”. I per això, ha conclòs, “el meu plantejament va ser negar l’espai per crear un nou espai dins l’espai. D’aquí la sala d’aïllament on habiten els artefactes”.

Respecte de l’exposició que es va inaugurar ahir, Pinya ha assegurat que és “la primera vegada que els éssers que habiten l’univers pinyesc posseeixen una veu”, veu que “neix de la gràcia i de l’enginy del Niño de Elche” evocant passatges que habiten entre “el que és bell i el que és sinistre, el sagrat i el profà, el delirant i l’esperpèntic, com una espècie d’autoretrat” ha explicat l’artista.

L’espectador es transforma

Quan l’espectador s’endinsa en la instal·lació arriba un punt en què ja no sap si exerceix com a tal o si es transforma en protagonista, aclareix l’autor de l’obra, ja que, diu, “en ser observat pels mateixos artefactes que conformen l’escenografia es crea una ambigüitat on s’intercanvien els rols”, la qual cosa, conclou, “em resulta un excitant punt d’inflexió”.

Per part seva, el batle de Pollença, Bartomeu Cifre, ha assegurat que és “un honor poder comptar amb l’obra d’un magnífic artista com és Albert Pinya que, a més, ve acompanyat per l’obra musical del Niño de Elche”. Una combinació, ha afegit, “que posiciona Pollença com el referent i la destinació cultural que volem ser i pels quals portam treballant molt de temps”.

Per part seva, Andreu Aguiló, codirector del Museu de Pollença, ha explicat que amb aquesta obra de Pinya “veurem una proposta realment nova dins l’univers del mateix autor que, fins i tot, renuncia a alguns dels seus ítems més immediats fent una instal·lació que s’incorpora de manera rotunda a l’espai del Claustre de Sant Domingo”.

Una exposició on, sens dubte, queda clar que l’artista ha treballat l’espai plantejant, fins i tot, “un doble espai”. I és que el visitant, tot just entrar al claustre, veurà un bloc i en el seu interior hi ha la proposta de Pinya “els seus artefactes pictòrics”.

Aquesta mostra, conta Andreu Aguiló, reflexiona, fins i tot sense pintura, sobre el present i el futur de la pintura. Per això, ha conclòs, serà “una obra que sens dubte sorprendrà molt el públic”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt