Ara llegint
Aposta per la sostenibilitat

Aposta per la sostenibilitat

Sa Pobla Fora Vila

L’Ajuntament de Sa Pobla ha enfocat les inversions fetes durant la legislatura a l’eficiència energètica i al cicle de l’aigua amb l’objectiu de complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 i el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima

L’any 2015 es va iniciar un camí molt clar a sa Pobla cap a la sostenibilitat i el medi ambient, informen des del seu Consistori. Totes les inversions fetes per l’Ajuntament al llarg de les dues legislatures, detallen, han estat orientades a l’eficiència energètica i al cicle de l’aigua amb la fita de desenvolupar els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 i el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima. “La sostenibilitat no és negociable si volem que les generacions futures gaudeixin del nostre planeta”, asseguren.

En aquesta línia, s’està canviant tot l’enllumenat del municipi a tecnologia LED. Actualment, expliquen, s’està fent feina al sector C10, que engloba els carrers Mister Green, Fadrins i Comerç, fins a la ronda Albufera: “Estam parlant de 114 lluminàries, que es sumaran a les que ja s’han canviat als sectors C1, C2, C13 i C14. A més, actualment està a punt d’acabar de redactar-se el projecte per poder treure a concurs el canvi de tots els sectors que encara falten per millorar”.

En aquests moments,  també s’ha tret a concurs la segona fase de renovació del parc de comptadors d’aigua potable. Al darrer trimestre d’enguany, es pretén que tots els comptadors municipals siguin nous i que comptin amb la darrera tecnologia per digitalitzar tots els processos i per evitar fuites d’aigua.

El Batle, Llorenç Gelabert, i regidor de Serveis Urbans, Antoni Simó Tomàs, durant la presentació del servei de recollida porta a porta. (Foto: Ajuntament de sa Pobla)

També destaquen les obres de canvi de xarxa d’aigua potable i residual i el projecte “estrella” de la remodelació i ampliació de la depuradora. Ara mateix, “l’Agència Balear de l’Aigua ha tret a licitació per un import màxim de 8,06 milions les obres, que permetran duplicar la capacitat de tractament actual i millorar el cabal ecològic de s’Albufera amb aigua regenerada”, expliquen, per afegir a continuació que la nova planta d’aigua comptarà amb tecnologia de darrera generació basada en la desnitrificació biològica heteròtrofa amb un 100% d’autoconsum d’energia i sense ús d’agents químics.

Fonts municipals també indiquen que el contracte més important que ha posat en marxa l’Ajuntament durant aquesta legislatura ha estat el del servei de la recollida selectiva porta a porta, que actualment es troba en procés de licitació. El nou servei, que implicarà un canvi “significatiu” en la gestió dels residus urbans al municipi, preveu un termini d’execució de 6 anys i un cost anual d’1.3 milions d’euros. El nou contracte substituirà el sistema convencional de contenidors per la recollida a domicili dels residus per fraccions amb l’objectiu d’augmentar els percentatges de reciclatge fins al 60%. Amb el nou contracte “es guanyarà en sostenibilitat, condicions, servei i econòmicament” i  generarà 8 llocs de feina, als quals se’ls ha d’afegir el personal subrogat de l’actual contracte.

La nova maquinària, detallen, és més eficient i sostenible i donarà cobertura a tots els carrers del municipi. A més, s’incrementa la freqüència de recollida de residus voluminosos passant d’un a cinc dies i millores en el servei de la deixalleria.

D’aquesta legislatura també ressalten la posada en marxa del nou contracte de neteja viària. Les principals millores del nou contracte són l’augment dels recursos en la neteja viària, la incorporació de maquinària nova de darrera generació, més equips de feina i jornades, més intervencions en actes, mercats, fires i festes, una programació de neteja zonificada, campanyes de conscienciació mediambiental i desenvolupament del civisme, informen. L’Ajuntament de sa Pobla i l’empresa Urban Serveis varen signar el nou contracte de neteja viària al 2021 per als pròxims vuit anys i un cost anual de 452.375 euros.

La visita de la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, per presentar la remodelació del passeig del Tren. (Foto: Ajuntament de sa Pobla)

El Consistori també destinarà 409.000 euros, dels quals 368.000 els aportarà el Consell de Mallorca, a revitalitzar i millorar l’estat del passeig del Tren com a corredor urbà de connexió a peu del transport públic amb el centre cultural, comercial i turístic. La remodelació inclou l’embelliment i modernització del tram que va de l’estació del tren fins a la plaça del Mercat amb l’objectiu de transformar amb criteris de sostenibilitat i eficiència energètica l’espai que connecta el sistema de transport públic amb el centre.

Un altre projecte rellevant pel municipi és la millora i revalorització de Can Planes, impulsat per l’Oficina de Fons Europeus del Consell de Mallorca en col·laboració amb l’Ajuntament de sa Pobla. En aquest cas, s’invertiran 500.000 euros en adaptar tot l’edifici a la lluita contra el canvi climàtic amb l’objectiu de reduir la demanda energètica global i fer-lo més eficient energèticament. Això inclou, entre altres actuacions, la substitució completa del seu envoltant, incloent façana i coberta i a més, conclouen, es canviarà tot l’aïllament tèrmic, es reduiran les superfícies vidriades, s’incorporarà un sistema de ventilació amb recuperació de calor i es durà a terme la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt