Ara llegint
La Central des Murterar continua amb la reducció de les emissions de forma molt considerable

La Central des Murterar continua amb la reducció de les emissions de forma molt considerable

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i el director general d’Endesa a les Illes Balears, Martí Ribas, acompanyats del director general d’Energia i Canvi Climàtic del Govern de les Illes Balears, Pep Malagrava, i el director de la central des Murterar, Jordi Jaume, han visitat el projecte de transformació energètica de l’entorn de la Central des Murterar a Alcúdia.

S’ha de recordar que el 31 de desembre de 2019, en compliment de la legislació mediambiental europea, s’aturaren els grups 1 i 2 de carbó de la central, i els grups 3 i 4 entraren en règim d’operació limitat a 1.500 hores/any; i ara, a partir de demà, els grups 3 i 4  de la central d’Alcúdia entren en règim d’operació limitat a 500h/any.

Durant la visita ha pogut conèixer de primera mà les actuacions que duen i es duran a terme a la central i el seu entorn. Endesa treballa intensament en el projecte de futur de tot l’entorn de la central. Un projecte sostenible, just i verd centrat en les energies renovables, l’emmagatzematge d’energia i que inclou, també, la instal·lació de compensadors síncrons.

En el projecte de transformació en el qual Endesa està immersa en aquest moment, és fonamental mantenir i crear llocs de feina d’alta qualificació i qualitat a les Illes Balears. Tot el procés de transformació que s’ha duit a terme, s’ha fet sense mesures traumàtiques per als treballadors amb un Acord de Recol·locacions  i amb un l’Acord Voluntari de Sortides, de manera que la plantilla de la central ha passat de 137 empleats a 68.

Martí Ribas ha destacat que “en aquests moments necessitam treballar conjuntament les empreses i les administracions implicades  per a vèncer les inèrcies que encara avui ens fan difícil avançar amb la velocitat que voldríem cap a la descarbonització de manera ferma i decidida”.

Per la seva part el vicepresident Juan Pedro Yllanes ha manifestat: “som molt conscients que aquest ha estat un pols econòmic i laboral per a moltes famílies. I també  sabem que la transició energètica és una gran oportunitat per reindustrialitzar aquesta zona. S’acaba el carbó i el futur està en les energies renovables, que generen llocs de feina de qualitat, estables i que són sinònim de creixement econòmic. La nostra aposta és clara: incrementar el parc d’energies netes a tota la comunitat perquè l’any 2023 un 25% de la nostra energia sigui produïda per renovables”.

Projectes d’energies renovables a l’entorn de la central

Recentment, Endesa, a través de la seva divisió de renovables Enel Green Power Espanya (EGPE), ha posat en servei la nova planta fotovoltaica Nou Biniatria, amb una potència de 14,97 MW de potència instal·lada i una producció de 24,84 GWh per any.

La construcció de Nou Biniatria, la segona planta fotovoltaica d’Endesa a Mallorca, ha suposat una inversió d’uns 14 milions d’euros. Cal destacar que aquesta instal·lació està situada a l’entorn de la central tèrmica del Murterar, on Endesa treballa intensament per a realitzar una reconversió energètica global de la zona.

El parc fotovoltaic està format per 38.880 panells fotovoltaics, 2 centres de transformació i una subestació privada, a més d’una línia d’evacuació subterrània de 1,7 km de longitud que discorre per camins existents fins a la subestació de Sant Martí.

El conseller delegat d’Endesa, José Bogas, el passat 30 d’abril en la Junta General d’Accionistes d’Endesa, va manifestar: “A la central d’Alcúdia (Mallorca) estem estudiant el desenvolupament de fins a 73 megawatts solars en la zona de la central. Aquest projecte és una confirmació més del nostre compromís per a enfortir el mix de generació renovable a Espanya i ajudar a aconseguir els objectius de producció d’energia renovable”.

Dels projectes ja en funcionament, com és el cas de Nou Biniatria, i d’altres en procés d’elaboració i tramitació, cal destacar: Can Balança (4,77 MW), Ca na Lloreta (3,90 MW); el projecte de la zona de l’antic abocador: Fase 1 (10 MW), Fase 2 (25 MW), Fase 3 (4 MW); i el projecte Es Murterar (8 MW), que reutilitzarà l’espai actual de la central de carbó, una vegada s’hagi acabat la demolició.

Accions que les Illes Balears poden promoure per a avançar en la descarbonització total el 2040

Ara fa poc més d’un any, el 22 de juliol de 2020, Endesa va presentar l’informe que analitza les accions que les Illes Balears poden promoure per avançar la seva descarbonització total en el 2040 i convertir-se en territoris insulars i europeus referents i pioners en la lluita contra el canvi climàtic.

L’informe analitza les accions que les Illes Balears poden promoure per avançar la seva descarbonització total el 2040. L’evolució tecnològica present i esperable durant aquestes dues dècades ja anticipa solucions (fotovoltaica d’autoconsum i en sòl, emmagatzematge, gestió de la demanda, mobilitat elèctrica, bomba de calor, hidrogen, etc.) que poden fer possible aquesta realitat si es combinen hàbilment amb els recursos  necessaris, tant legals, socials, econòmics com mediambientals. Aquest estudi, que analitza la conjuntura energètica de les Illes Balears i la seva evolució i defineix un possible full de ruta basat en aquest estat de l’art tecnològic present i futur, vol ser un instrument de debat i un punt de partida per ajudar a les administracions i a la societat balear a reflexionar i definir com podem abordar el gran repte que la descarbonització i la transició energètica suposen.

La descarbonització en el  2040

Per a aconseguir un sistema energètic completament descarbonitzat, l’estudi analitza les particularitats de les Illes Balears i proposa un conjunt d’actuacions en 3 àmbits: el transport, les llars, els serveis i la generació elèctrica.

El vehicle elèctric és ja una solució competitiva a les Illes Balears, el cost complet d’un vehicle elèctric (adquisició, combustible, manteniment, etc.)  és un 10% inferior a l’opció convencional. A més, l’autonomia actual és suficient per a aquests territoris, però és imprescindible desplegar la infraestructura de recàrrega necessària.

La descarbonització del sector residencial passa pel desplegament de la bomba de calor per a climatització i aigua calenta sanitària. Així mateix, l’autoconsum presenta majors avantatges per al sistemes insulars, fet que hauria d’impulsar-se més la seva penetració.

D’altra banda, si bé l’electricitat no emet en ús final, actualment la generació elèctrica és responsable del 40% de les emissions en aquests sistemes. El document analitza cada territori i proposa mesures per a la seva descarbonització total a 2040.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt