Ara llegint
Una campanya per recuperar els virots petits que cauen en àrees costaneres, enlluernats pels llums

Una campanya per recuperar els virots petits que cauen en àrees costaneres, enlluernats pels llums

La conselleria de Medi Ambient i Territori, la Iniciativa de Recerca de la Biodiversitat de les Illes (IRBI) i l’Acord per a la conservació dels albatros i petrells (ACAP) han posat en marxa una campanya de divulgació ciutadana per a recuperar virots petits que puguin caure a zones urbanes, enlluernats per les llums de la costa.

El virot petit (Puffinus mauretanicus) és una au marina que cria als illots i penya-segats marins aïllats de nuclis poblats. Els exemplars joves comencen a fer els primers vols per abandonar el niu els vespres d’entre la darrera setmana de juny i les primeres de juliol. Alguns exemplars s’enlluernen i es desorienten a causa dels llums de vorera de mar i cauen. D’aquesta manera queden exposats a col·lisions, atropellaments i són més vulnerables als depredadors, com els moixos.

Per això, Govern i entitats demanen la col·laboració ciutadana per, en cas de trobar un exemplar al carrer, ajudar-los a sobreviure telefonant a l’112 per informar sobre la localització i l’estat de l’au. Si es troba en una zona de perill, s’aconsella recollir-la amb cura amb l’ajuda d’una tovallola i deixar-lo en una capsa ventilada fins que el venguin a cercar. En cas de trobar un animal mort, també és important informar de la troballa, per tal de millorar la informació d’exemplars afectats i identificar zones crítiques.

Els llums artificials són els responsables d’una alta mortalitat en les aus marines del món. A les Illes, a més del virot petit, també es veu afectada la noneta (Hydrobates pelagicus) i el virot gros (Calonectris diomedea). Tot i que aquestes darreres realitzen els primers vols entre l’agost i setembre; i d’octubre a novembre, respectivament.

El virot petit és l’au marina més amenaçada d’Europa i està catalogada en perill crític d’extinció per la UICN. Les principals amenaces d’aquesta au són les captures accidentals de pesca i els depredadors introduïts a les colònies de cria.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt