Ara llegint
Abaqua invertira 4’5 milions d’euros en reparar l’emissari de Santa Eulària

Abaqua invertira 4’5 milions d’euros en reparar l’emissari de Santa Eulària

Abaqua invertira 4'5 milions d'euros en reparar l'emissari de Santa Eulària

El gerent de l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental (Abaqua), Emeterio Moles, s’ha reunit amb la batlessa de Santa Eulària des Riu, Carmen Ferrer. La trobada s’ha centrat en l’emissari de la depuradora de Santa Eulària, una instal·lació que ha produït diversos abocaments i fallides de servei en els últims anys.

En aquest sentit, el responsable de l’empresa pública que depèn de la Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua ha avançat a Ferrer que les obres de renovació s’iniciaran al novembre, previsiblement, i que comptaran amb mesures per evitar al màxim les molèsties als ciutadans i l’afecció a l’entorn, com la instal·lació de part de la canonada a través d’una perforació horitzontal orientada (una tècnica similar a l’ús d’una tuneladora).

En la trobada també s’ha parlat de les estacions de bombeig i la possibilitat de realitzar actuacions immediates en les estacions amb majors necessitats i d’un pla de renovació integral del conjunt (11 estacions) prioritzant aquelles que sumen més incidències. Finalment, també s’ha parlat de cercar alternatives per atendre la demanda municipal a l’estiu.

La renovació de la canonada que dona sortida a l’aigua depurada de la planta de Santa Eulària suposa una millora vital per garantir el correcte funcionament de la planta i evitar que els residents i usuaris de la zona hagin de sofrir inconvenients quan es produeixen trencaments de la canalització, una qüestió habitual donada l’antiguitat de la canonada de fibrociment actualment instal·lada.

Els treballs de condicionament del nou emissari tindran una durada màxima prevista de 9 mesos i el seu cost és de 4,49 milions d’euros (IVA inclòs) per les empreses Acsa Obres i Infraestructures S.A.O. i Depuració d’Aigües del Mediterrani S.L.

El projecte

El projecte inclou la instal·lació d’una estació de bombeig que permeti gestionar correctament l’afluent en els becs màxims d’ús (amb un cabal màxim benvolgut d’1.500 hm3/h) i la instal·lació d’1.300 metres lineals de canonada. D’aquests, 850 es col·locaran fent una perforació horitzontal a través d’una tuneladora de manera que s’evitarà haver de realitzar clots en bona part de la zona afectada en el tram terrestre de l’obra. Així, es reduiran de forma molt significativa les molèsties pròpies d’aquest tipus d’obres, ja que afectaran menys a les vies de circulació i zones de pas de persones, es produirà menys pols i menys fang.

Les obres inclouen també mesurades de gestió ambiental para que la afecció al mitjà sigui el més reduïda possible. Així, es realitzarà un estudi i seguiment de la població de nacras a la zona i s’extrauran canonades de fibrociment obsoletes. A més, per tractar de protegir al màxim la posidònia s’instal·larà una cortina per impedir l’arribada dels fangs produïts per les obres a altres punts de la praderia. Igualment, també s’instal·larà un sistema d’aspiració, recirculació i reciclatge de llots amb el mateix objectiu.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt