Ara llegint
La Mel d’Eivissa, a una passa de ser reconeguda com a Denominació d’Origen

La Mel d’Eivissa, a una passa de ser reconeguda com a Denominació d’Origen

La Mel d'Eivissa, a una passa de ser reconeguda com a Denominació d'Origen

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha signat avui a Eivissa la protecció nacional transitòria de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Mel d’Eivissa. Es tracta del document que protegeix aquesta denominació d’origen fins a la inscripció definitiva per part de la Comissió Europea.

Això suposa que la mel d’Eivissa, que compleixi amb els plecs de condicions de la DOP, es podrà comercialitzar ja aquesta primavera amb el distintiu DOP Mel d’Eivissa.

També implica que només els productors de mel d’Eivissa podran usar el nom d’‘Eivissa’ si estan inscrits al cens d’aquesta DOP.

La consellera De la Concha ha explicat les característiques d’aquesta nova marca de qualitat, juntament amb el director insular d’Agricultura del Consell d’Eivissa, Joan Marí, i del president de l’Associació d’Apicultors d’Eivissa, Vicenç Marí. També ha assistit el director general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Aram Ortega, i el cap de servei de qualitat agroalimentària (IQUA), que ha tramitat aquest expedient de DOP.

Des d’abril de l’any passat

La tramitació es va iniciar per part de l’Associació d’Apicultors d’Eivissa. La sol·licitud es va presentar l’abril de 2022, tot i que els treballs de caracterització de la mel d’Eivissa es van iniciar l’any 2011. Segons dades del 2021, l’associació d’apicultors estava formada per 113 socis, que gestionaven 3.617 caseres, que varen produir 7.500 quilos de mel, per un valor de 187.500 euros.

Segons la consellera De la Concha, «aquesta marca de qualitat és un reforç que ajuda molt en la promoció i la comercialització, i també en la integració de cada cop més persones al sector, el que implica una producció més abundant i constant». Aquesta DOP és la primera de mel a les Balears, la primera DOP d’Eivissa, i la setena DOP de mel d’Espanya. «Hi ha una diversificació cada cop major de l’activitat econòmica a les Pitiüses amb producte primari i això és molt bona notícia», ha conclòs.

El caràcter específic de la ‘mel d’Eivissa/miel de Ibiza’ està vinculat a una singularitat floral característica de la zona geogràfica de l’illa, que està present en l’aspecte pol·línic de tota la gamma de mel produïda a la zona geogràfica. La diversitat de flora de l’illa determina conjunts florals marcats per la presència natural de trèvol groc, trèvol pudent, altres lleguminoses, llengua de bou a la mel de primavera, i de bruc i garrover a la de tardor. La mel d’Eivissa és també fruit de la tècnica i la destresa dels apicultors que han sabut conèixer les particularitats d’aquest territori per produir mels molt característiques i diferenciades en funció dels emplaçaments elegits i les zones de recol·lecció de nèctar i de libació previstes, aprofitant la gran variabilitat de floracions de l’illa.

Els envasos de la ‘Mel d’Eivissa/Miel de Ibiza’ han de ser de vidre o un altre material que garanteixi la qualitat del producte, amb un tancament hermètic i precinte de garantia. L’envasat s’ha de realitzar al lloc on es realitza l’extracció per a conservar les característiques de la mel, i no es pot manipular ni transportar a granel. A l’etiquetatge d’aquest producte ha de figurar ‘Mel d’Eivissa’ o ‘Miel de Ibiza’, la menció ‘Denominación de Origen Protegida’, una codificació única per a facilitar el control de la traçabilitat del producte i l’any de collita de la mel.

A l’espera de la Comissió Europea

La protecció nacional transitòria es publicarà ara en el BOIB i també en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). És una facultat que atribueix la normativa comunitària als estats, que permet que un cop finalitzada la tramitació nacional de l’expedient poden protegir a nivell estatal la denominació d’origen. La Unió Europea analitzarà ara l’expedient de la DOP i el publicarà després al Diari de la Unió Europea, fet que obrirà un termini de tres mesos durant els quals els estats membre poden presentar oposicions a aquesta decisió.

Aquesta protecció serà vigent mentre la Comissió Europea no adopti una decisió sobre la inscripció d’aquesta DOP. L’article 9 del Reglament (UE) 1151/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de novembre de 2012, sobre els règims de qualitat dels productes agrícoles i alimentaris, permet als estats membres una protecció a escala nacional, una vegada que la Comissió ha rebut l’expedient, fins que no s’adopti la decisió definitiva.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt