Ara llegint
La Ruta de Pedra en Sec s’integrarà en un itinerari cultural d’àmbit europeu

La Ruta de Pedra en Sec s’integrarà en un itinerari cultural d’àmbit europeu

La Ruta de Pedra en Sec s'integrarà en un itinerari cultural d'àmbit europeu

​​​​​L’associació internacional Xarxa Europea de la Pedra en Sec, és una associació sense ànim de lucre creada el 2018 arran de la unió de socis europeus conscients de la necessitat de salvaguardar i posar en valor el patrimoni de pedra en sec de manera sostenible i responsable. Set entitats de set països en són membres: Xipre, Croàcia, Espanya, França, Grècia, Itàlia i el Regne Unit.

L’objectiu és crear una ruta cultural d’àmbit europeu, la Ruta del Patrimoni Europeu de la Pedra en Sec, que tingui el reconeixement d’Itinerari Cultural del Consell d’Europa, per promoure els paisatges rurals de pedra en sec d’Europa i afavorir les sinergies entre regions.

El mes de març tendrà lloc la VI Assemblea General de l’associació, on s’aprovarà el Pla d’Acció 2023 que fixa les activitats que es duran a terme, entre les quals cal destacar l’organització d’un setmana sobre formació per primavera, aprofitant que és l’any Europeu de les Competències, amb activitats simultànies a cada regió membre, i un fòrum, al setembre, a Escòcia (Regne Unit).

Aurora Ribot, vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, assegura que «el nostre objectiu és apostar per protegir la tècnica de la pedra en sec i una manera de fer-ho seria creant una ruta cultural d’àmbit europeu. Des del Consell de Mallorca mostram, així, el compromís ferm que tenim amb la tècnica mil·lenària de la pedra en sec. Bon exemple d’això és la tasca que s’està fent per aconseguir el certificat de professionalitat de pedra en sec, els cursos d’iniciació en la construcció de marges i la construcció de la futura Escola de Margers a la finca pública de Raixa».

Està previst que el ple del Consell de Mallorca aprovi demà, de forma inicial, la modificació d’estatuts de l’associació internacional Red Europea de la Piedra en Seco (REPS) de la qual forma part el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient.

L’objectiu és crear una ruta cultural d’àmbit europeu, la Ruta del Patrimoni Europeu de la Pedra en Sec, que tengui el reconeixement d’Itinerari Cultural del Consell d’Europa, per promoure els paisatges rurals de pedra en sec d’Europa i afavorir les sinergies entre regions.

Seguint l’enfocament dels Itineraris Culturals del Consell d’Europa, la ruta es concep com un projecte de cooperació destinat a promoure la consciència patrimonial, l’educació, el treball en xarxa, el turisme transfronterer responsable i altres activitats relacionades. Vol contribuir, també, a la promoció de la identitat i la ciutadania europees mitjançant el coneixement i la consciència del patrimoni comú d’Europa i el desenvolupament d’enllaços i diàlegs culturals a Europa, així com amb altres països i regions.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt