Ara llegint
L’expansió de la processionària a Eivissa obliga a l’aplicació d’un tractament aeri a Sant Joan i Santa Eulària

L’expansió de la processionària a Eivissa obliga a l’aplicació d’un tractament aeri a Sant Joan i Santa Eulària

El Servei de sanitat forestal de la Conselleria de Medi Ambient i Territori ha convocat per demà dimarts una sessió informativa telemàtica per comunicar les properes actuacions de control de la processionària del pi a Eivissa que inclouran, per primera vegada a l’illa, l’aplicació d’un tractament aeri durant aquest mes d’octubre. Aquest tractament s’aplicarà només als municipis de Sant Joan i Santa Eulària, els més afectats per la presència de la plaga.

El producte fitosanitari que s’aplicarà serà el mateix que s’ha aplicat, a Formentera, els darrers quatre anys: Bacillus thuringiensis varietat kurstaki. Es tracta d’un producte de tipus biològic,un bacteri que es troba de manera natural en el sòl i en les plantes. Només pot romandre uns pocs dies sobre les fulles ja que es degrada ràpidament per efecte dels raigs ultraviolats. No afecta les abelles i pot ser utilitzat en agricultura ecològica, segons han informat des de la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

La decisió d’aplicar tractament aeri a Eivissa respon a l’increment de bosses detectades el darrer hivern. Encara que es van eliminar totes les que es van trobar, aquest estiu han augmentat les dades de captures de papallones de processionària en la zona de Santa Eulària del Riu i Sant Joan de Labritja. El 2020 es van capturar un total de 3.658 papallones amb els 1.506 paranys de feromona repartides per tota l’illa dels quals un 64,57% s’han capturat en aquesta zona.

La gran extensió de les superfícies de pineda potencialment afectades per la processionària del pi a l’illa d’Eivissa (25.088 ha) i l’escassa (encara) intensitat dels danys que està causant en aquestes formacions de bosc autòcton fan necessària l’adopció d’actuacions de lluita contra aquesta potencial plaga en masses contínues de pinars en la citada illa.

En aquest sentit, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha signat avui la resolució per la qual es declara un focus incipient de plaga a la zona nord-est de l’illa.

El tractament aeri no és l’única solució que s’aplica contra aquest insecte. En aquest sentit, Sanitat forestal acaba d’adquirir dos nous canons per al tractament terrestre dels quals un quedarà ubicat a les Pitiüses.

El tractament terrestre s’aplicarà des de meitat d’octubre a finals de novembre.

En aquest sentit, es preveu fer dues passades en dies no consecutius que es decidiran en funció de les condicions meteorològiques. El producte que s’aplicarà és el mateix que s’aplicarà per via aèria.

Finalment, el Servei ha reforçat també el control biològic de la processionària amb la col·locació de 30 noves caixes refugi per a quiròpters a l’illa. D’aquesta manera, es fomenta l’increment de població d’un dels principals depredadors d’aquest insecte. La Conselleria ha comptat, en aquest cas, amb la col·laboració de la Iniciativa de Recerca de la Biodiversitat (IRBI).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt