Ara llegint
Salut espera 84.000 dosis per a les properes quatre setmanes i prepara espais per a vacunacions massives

Salut espera 84.000 dosis per a les properes quatre setmanes i prepara espais per a vacunacions massives

La Conselleria de Salut i Consum ha iniciat les converses amb diversos ajuntaments i els consells insulars per planificar la instal·lació de diversos punts de vacunació massiva contra la covid-19. Alhora, els tècnics del Servei de Salut han començat a avaluar les diferents propostes.

Així ho ha explicat avui la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, durant la compareixença voluntària en el Ple del Parlament de les Illes Balears, on ha donat compte de la gestió sanitària contra la pandèmia de COVID-19.

De moment, es preveu que el poliesportiu Germans Escales i l’Hospital Son Dureta, a Palma, el poliesportiu Mateu Canyelles d’Inca i l’hipòdrom de Manacor acullin línies d’equips de vacunació d’atenció primària. A Eivissa, els tècnics del Servei de Salut han d’avaluar dues possibles ubicacions: el Palau de Fires i Congressos o el poliesportiu Es Pratet de la ciutat d’Eivissa. A Menorca, els tècnics avaluen el Recinte Firal de Maó i la sala polivalent del centre sanitari Canal Salat, a Ciutadella. Quant a Formentera, la Conselleria continua en converses amb el Consell de l’illa per acabar de perfilar la ubicació del dispositiu.

Per a l’aplicació de les dosis es crearan 58 equips de vacunació, cadascun format per una infermera administradora, 1 per al registre i incidències dels pacients i 1 TCAE (tècnic en cures auxiliars d’infermeria). Així mateix, també està previst que hi hagi 6 infermeres coordinadores i 1 infermera coordinadora general. En total, un dispositiu format per 181 sanitaris, que es podrà adaptar en funció de les necessitats.

Patricia Gómez ha explicat que el procés de vacunació s’accelerarà a partir d’ara. Les Illes Balears rebran des d’aquesta setmana i fins a principis de març devers 84.000 dosis de vacunes: Pfizer té previst enviar-ne 30.000; Moderna, 9.800, i AstraZeneca -la darrera en aprovar-se per part de l’Agència Europea del Medicament- n’enviarà 43.800 dosis. En aquest sentit, la consellera de Salut i Consum també ha explicat que el proper mes de març es començaran a rebre quantitats més importants, ja que és molt possible que hi hagi noves vacunes en el mercat i que els fabricants actuals incrementin la producció.

La consellera, en la seva compareixença parlamentària, ha explicat que fins al dia d’ahir s’havien aplicat 36.700 dosis, la pràctica totalitat de les vacunes rebudes per part del Ministeri. El procés de vacunació podrà continuar aquesta setmana, després que ahir arribàs part de la partida setmanal compromesa per Pfizer, i que es completarà aquesta setmana amb més vials de Moderna i AstraZeneca.

Ports i Aeroports

La consellera de Salut i Consum, respecte dels dispositius activats per frenar la propagació del SARS-CoV-2, ha destacat el control d’entrades de persones en els ports i aeroports de les Illes Balears, que han evitat l’accés descontrolat d’aproximadament 300 persones: un centenar diagnosticades en les proves fetes en els laboratoris privats amb els quals el Servei de Salut tenia conveni i altres 200 en donar positiu en els tests d’antígens que es fan a les instal·lacions portuàries i aeroportuàries de cada illa.

Patricia Gómez també ha ressaltat la intensa feina de rastreig dels 421 efectius que hi ha les Balears dedicats a aquesta tasca: 291 sanitaris i 130 militars. Això implica que la comunitat té un rastrejador per cada 2.800 habitants, amb la qual cosa supera amb escreix la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut (1 per cada 5.000). Gràcies a la seva feina, s’han rastrejat prop de 30.000 persones que han estat contactes estrets d’un cas positiu. A tots, se’ls ha fet una prova diagnòstica i se’ls ha pogut aïllar per rompre cadenes de contagi.

Pel que fa als cribratges poblacionals, a les Illes Balears ja se n’han fet una vintena, que han permès fer proves a devers 60.000 persones i localitzar un miler de casos positius. La consellera de Salut i Consum ha explicat, a més, que al marge dels cribratges poblacionals també s’han fet de forma massiva a professionals i usuaris de les residències: mensualment als residents i quinzenalment als treballadors.

Situació epidemiològica

La consellera també ha explicat la situació epidemiològica de les Balears. L’arxipèlag ha registrat una baixada en la incidència a 14 dies d’un 50% en un mes, i ha passat de més de 600 casos a 300, amb descensos en cadascuna de les illes a causa de l’efecte de les mesures restrictives des del mes de desembre.

No obstant això, Gómez ha advertit que la pressió sanitària continua essent elevada, per la qual cosa, ha assegurat, cal extremar la precaució a l’hora de relaxar mesures, especialment a l’illa d’Eivissa, amb incidències encara molt elevades.

Patricia Gómez ha acabat la seva intervenció inicial agraint la feina feta el darrer any a tots els professionals, administracions, representants del sector públic i privat, i a totes les persones que ha fet feina per superar aquesta situació. Així mateix, ha explicat que la inversió, la coordinació, la cooperació, el diàleg i la transparència són el camí per continuar avançant. 

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt