Sant Antoni posa en marxa les faixes de seguretat previstes en el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals
L’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany ha reprès avui les actuacions del primer Pla Local de Prevenció i Emergències davant incendis forestals del municipi, centrant-se en la zona de Punta Galera. Aquest pla, amb un pressupost total de 1.185.000 euros i una durada de 10 anys, té com a objectiu establir l’organització i els procediments necessaris per prevenir i afrontar les emergències causades per incendis forestals.
El pla preveu que gairebé la meitat de les actuacions es duguin a terme durant els dos primers anys, amb una inversió inicial de 500.000 euros distribuïts en cinc lots d’execució. Fins al moment, ja s’han destinat 268.000 euros a la realització de tasques preventives a Punta Galera, on s’intervindrà sobre un total de 17 hectàrees.
En la primera fase del pla, ja s’han completat tres lots que han inclòs actuacions en zones d’interfície urbà-forestal del nucli urbà de Sant Antoni, com Cala Salada, sa Cova de Santa Agnès, Sa Galera, Sa Talaia i Es Broll. En total, s’han executat treballs sobre 53 hectàrees de les 55 previstes inicialment.
Les pròximes intervencions es duran a terme a Can Germà, Cap Negre, Can Coix i petites zones de Sant Rafel, seguint les directrius establertes pel pla.
La regidora de Medi Ambient, Pepita Torres, juntament amb tècnics municipals, ha presentat la represa d’aquestes actuacions, destacant la necessitat de continuar els treballs en àrees amb un alt risc d’incendi. “Els treballs consisteixen en la poda i tala d’arbres per posteriorment retirar la vegetació baixa i seca, evitant així la propagació del foc”, ha explicat la regidora. A més, ha detallat que els residus generats es trituren i es dipositen al sòl dels boscos per prevenir l’erosió.
El pla també inclou la delimitació de 37 franges perimetrals que separen les àrees forestals de les zones urbanes consolidades, així com la identificació de 16 eixos estratègics en trams de carreteres, camins i pistes forestals que contribuiran al control de la propagació dels incendis. A més, s’han identificat 124 parcel·les estratègiques de cultiu que poden actuar com a reforç per defensar zones poblades i s’ha fet un recompte de 1.190 parcel·les corresponents a cases aïllades o disseminades.