Ara llegint
Una exposició que repassa 25 anys de la Federació de Colles de Ball d’Eivissa i Formentera

Una exposició que repassa 25 anys de la Federació de Colles de Ball d’Eivissa i Formentera

Una exposició que repassa 25 anys de la Federació de Colles de Ball d'Eivissa i Formentera

Sa Nostra Sala, l’espai cultural del Consell d’Eivissa, acull des d’ahir la mostra “25 anys de compromís amb la Cultura Popular”, una exposició que recopila fotografies, així com altres elements que reflecteixen i commemoren les moltes activitats que ha posat en marxa la Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d’Eivissa i Formentera en els seus 25 anys d’existència.

A l’acte de presentació de l’exposició celebrat ahir hi varen assistir la consellera del Departament de Cultura, Educació i Patrimoni, Sara Ramon, la presidenta de la Federació Colles de Ball i Cultura Popular d’Eivissa i Formentera, Maria Marí, i el musicòleg i investigador musical Gilberto Tur Riera.

La consellera Sara Ramon va destacar que “aquesta exposició reflecteix l’esforç, la tenacitat i l’amor amb els quals la Federació contínua mantenint vius els nostres costums i les nostres tradicions”.

Ramon també va assenyalar que “no podem deixar de banda l’important treball de formació que fan, sobretot per a la gent jove, perquè no es perdin aquests costums”. Sara Ramon va detallar que en el marc d’aquesta exposició hi ha també una presentació del llibre ‘Cantar, Jugar i Ballar’, que recull algunes cançons infantils tradicionals, el pròxim 11 de novembre. Així mateix, hi haurà una jornada de germanor el 19 de novembre a ses Païsses de Cala d’Hort. A més en els diversos municipis de l’illa hi haurà en espais públics de l’illa jornades infantils de “Cantar, jugar i ballar”.

Per la seua part, la presidenta de la Federació, Maria Marí va comentar que aquesta mostra és una commemoració “de les nostres bodes de plata, ja que la Federació va néixer en 1998 i en ella són presents la major part d’agrupacions de l’illa”. Marí va explicar que des de 1998 s’han posat en marxa activitats com a conferències, la promoció d’estudis, congressos i assemblees, dirigides a la difusió i a un millor coneixement del folklore pitiús”, així com també ha destacat la tasca de la Federació per informar i assessorar les colles existents i a les noves que puguin sorgir.

Des del moment de la fundació de la Federació, aquesta ha organitzat trobades com les Jornades de Cultura Popular, les conferències de les quals són recollides en forma de llibre. També es va fer càrrec de l’organització del Festival Mare Nostrum, que també enguany ha arribar als vint-i-cinc anys, i que compta també amb el suport del Consell Insular d’Eivissa en forma de Conveni, que aporta enguany 35.000 euros, per a la seua complexa organització.

Així mateix organitzen excursions per conèixer el patrimoni cultural de les Pitiüses i ha editat llibres com Antics càntics dels Passos a les parròquies d’Eivissa i també Història, romanços i cançons d’Eivissa i el seu entorn de Gilberto Tur Riera.

Precisament Gilberto Tur ha fet a la federació una donació de sis llibres i un suplement, així com mig centenar de cintes de música tradicional eivissenca. En aquest sentit, Maria Marí ha destacat de Gilberto Tur que “és una persona clau en la història de la cultura popular a Eivissa, que ha dedicat tota la seua vida a la música i ha fet un gran treball d’investigació i recopilació de la música i la cançó de l’Eivissa tradicional i ha donat a conèixer un recull de partitures i lletres que ens porta al paisatge de costums d’Eivissa, material que entrega a la Federació i també es mereix el reconeixement de tots.” Gilberto Tur ha volgut matisar que ell no té “cap mèrit”, i que aquesta donació és “el resultat del treball de molta gent i m’agradaria fer un esment especial a Vicent Tur Guasch per la seva donació de cintes de cassete d’històries, llegendes i cants”. Així mateix, Gilberto ha afegit que “en aquests moments està realitzant una nova transcripció, que després lliurarà a la Federació”, ha conclòs.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt