Ara llegint
Adéu al Pont d’en Calet de Son Servera

Adéu al Pont d’en Calet de Son Servera

El Pont d’en Calet, que donava la benvinguda a qui arriba a Son Servera des de Manacor, ja és història. Un vehicle va xocar ahir contra un dels seus pilars laterals i l’estructura va resultar malmenada, fins al punt que l’horabaixa va ser retirat per evitar perill sobre els vehicles que hi transitaven per davall.

Aquest pont sobre la carretera principal que uneix Son Servera amb Sant Llorenç i Manacor era el darrer arc que es podia observar de l’aqüeducte que conduïa les aigües de la font d’en Llissa fins el nucli urbà. Aquesta canalització fou construïda després de l’adquisició per part del Consistori de la font l’any 1784. És probable que l’aqüeducte i el pont datin del 1850 encara que ja hi ha notícies de la primera canalització de l’aigua d’aquesta font l’any 1804. 

Com diu l’estudiós local P. F. Castro, «la forma actual del pont d’en Calet, convexa a la part superior, demostra que no té cap altra utilitat que la de preservar la funció simbòlica de “porta del poble” de Son Servera.»

La canalització des de la font d’en Lissa fins a l’entrada del poble recorr uns 8oo metres i salva dos comellars mitjançant dos aqüeductes. El més proper és el que travessa la carretera mitjançant el pont d’en Calet però els dos aqüeductes tenen més arcs (Ponts d’en Bou i de Penya Roja). L’únic arc o pont que no era original és precisament el del Pont d’en Calet, que va ser destruït i reconstruït diverses vegades per adaptar l’amplada de la carretera a la de vehicles cada vegada més amples. 

És probable que aquests aqüeductes datin del 1850 (quan es té documentada una reforma de la canalització) però el pont actual pròpiament dit data de la dècada dels 70 o 80 del segle XX. Cap a l’interior del poble, com en el Carrer del Bisbe Vallejo, encara es poden observar alguns trams de la conducció d’aigua, avui fora de servei.

Foto: Ajuntament de Son Servera

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt