Ara llegint
Instal·lada una estació de control d’inundacions al torrent de Son Barbut de Felanitx

Instal·lada una estació de control d’inundacions al torrent de Son Barbut de Felanitx

Instal·lada una estació de control d'inundacions al torrent de Son Barbut de Felanitx

La Universitat de les Illes Balears i la Direcció General d’Emergències i Interior del Govern de les Illes Balears, en col·laboració amb l’Ajuntament de Felanitx, ha instal·lat una estació hidromètrica a Can Banús dins el torrent de Son Barbut, capçalera del torrent de Son Catlar, i també una estació geometeorològica al Puig de Sant Salvador.

Les estacions s’han ubicat en els punts crítics en cas d’episodis de pluja intensa; com aquesta del torrent de Son Barbut, de crucial importància pel control d’inundacions al pla de Campos, el qual ha patit episodis d’inundacions greus. A més a més, l’estació geometeorològica del Puig de Sant Salvador, que també ha comptat amb la col·laboració del Bisbat de Mallorca, permetrà una millor predicció d’episodis d’inundació al nucli urbà de Felanitx.

L’Observatori de Riscos Naturals i Emergències de les Illes Balears – RiscBal , de la Universitat de les Illes Balears està desplegant aquestes estacions de monitoratge continu de l’INUNSAB, el Sistema Balear d’Alertes Primerenques front Riscos d’Inundació, que els propers anys permetran disposar d’una xarxa pionera per fer el seguiment en temps real de l’estat dels torrents de les illes Balears.

Aquestes estacions proporcionen dades en temps real per a la Direcció General d’Emergències i Interior del Govern de les Illes Balears amb l’objectiu de contribuir a millorar la presa de decisions. Es transmet informació cada cinc minuts sobre el cabal dels torrents gràcies a la col·laboració amb l’empresa pública IBETEC, la qual desenvolupa els sistemes de telecomunicacions necessaris per integrar les dades obtingudes amb els sistemes de gestió del Govern de les Illes Balears, a través de la xarxa d’internet de les coses de les Illes Balears (IoTIB).

La instal·lació d’aquestes estacions és una de les actuacions emmarcades en el conveni que signaren al 2021 la UIB i el Govern de les Illes Balears i que està instal·lant aquest tipus d’estacions a Mallorca, Menorca i Eivissa. El conveni té un vigència de quatre anys i té com a objectiu desenvolupar un sistema d’alerta primerenca de detecció d’inundacions a partir de la transformació i del desenvolupament de la xarxa d’estacions hidromètriques de la UIB i de la seva base de dades històriques, gestionada per RiscBal i pel grup de recerca MEDhyCON. Tot plegat permetrà anticipar els episodis d’inundacions i emprendre les accions preventives necessàries per disminuir els danys que podrien ocasionar.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt