Jardins per frenar l’avanç dels incendis forestals

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha posat en marxa un programa de sensibilització per millorar la seguretat dels nuclis urbans situats en zones de risc d’incendis forestals. Mitjançant Xarxa Forestal, s’han dut a terme tallers divulgatius a Son Servera i Capdepera per formar professionals del sector de la jardineria i tècnics municipals en estratègies de prevenció del foc.
L’objectiu d’aquestes sessions és donar a conèixer el comportament del foc en interfície urbano-forestal i fomentar una gestió del paisatge que ajudi a reduir la vulnerabilitat dels habitatges. En total, 35 professionals del sector del Llevant de Mallorca, juntament amb regidors i personal de serveis municipals de jardineria, han participat en aquestes formacions.
Durant els tallers, s’han explicat estratègies per crear zones de baixa combustibilitat al voltant de les cases, diferenciant tres franges de protecció: la zona immediata (0-3 metres), on es recomana eliminar materials inflamables; la zona intermèdia (3-10 metres), destinada a reduir la propagació del foc; i la zona exterior (a partir dels 10 metres), enfocada a minimitzar la intensitat de les flames.
Amb foc real
Un dels moments destacats de la jornada ha estat un experiment amb foc real que ha permès observar com la vegetació i l’orografia influeixen en la propagació de les flames. Els resultats han demostrat que les zones amb pendent pronunciat o vegetació densa afavoreixen una ràpida expansió del foc, posant en risc les infraestructures properes. Així, s’ha posat de manifest la importància de dissenyar jardins amb espècies vegetals adequades i mantenir una estructura paisatgística que afavoreixi la seguretat dels habitatges.
Davant la bona acollida d’aquestes sessions i l’interès d’altres municipis de les Illes Balears, la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal estudia organitzar noves edicions d’aquests tallers de pirojardineria en el futur.