Manacor declara inviable la planta potabilitzadora pels impediments de Recursos Hídrics

L’Ajuntament de Manacor ha anunciat avui la rescissió del contracte per a la construcció de la planta potabilitzadora destinada a abastir d’aigua potable la ciutat. La decisió s’ha pres davant els impediments imposats per la Direcció General de Recursos Hídrics del Govern de les Illes Balears, que han fet inviable la posada en marxa de la infraestructura. La cancel·lació implicarà una indemnització del 6% del valor d’adjudicació a l’empresa contractada.
Segons han explicat en roda de premsa el batle Miquel Oliver i el president de la SAM, Sebastià Llodrà, acompanyats del gerent Francesc Grimalt, l’Ajuntament considera aquesta situació com un greu entrebanc a un projecte que havia de donar resposta a un dèficit històric: l’aigua disponible actualment per a la ciutat de Manacor presenta uns nivells de nitrats molt superiors als permesos per la normativa sanitària. Aquest problema s’arrossega des de 1986, quan es va activar el servei de subministrament d’aigua.
El 2019, el consistori ja va aprovar un Pla de Gestió de la Demanda d’Aigua que incloïa tant la potabilitzadora com la connexió amb la xarxa supramunicipal. El document, avalat per Recursos Hídrics, fou requisit per a l’aprovació del Pla General de 2022. Ara, però, el mateix organisme exigeix a l’Ajuntament que renunciï al projecte i esperi fins a 2028, data prevista per a l’arribada d’aigua a través de la xarxa en alta.
Des de l’Ajuntament es qüestiona aquesta opció. «No estam d’acord en haver d’esperar tres anys, si és que no són més, a tenir aigua potable, quan amb la planta potabilitzadora la ciutat de Manacor podria tenir aigua durant aquest 2025», ha remarcat Oliver. També ha alertat que el sistema proposat pel Govern implicaria un increment del preu de l’aigua. Sebastià Llodrà ha afegit que «la sensació és de desànim» i ha acusat Recursos Hídrics de trepitjar l’autonomia municipal: «Tenim l’obligació de garantir l’aigua potable a la ciutadania».
Sistema pilot
Des de 2021, Manacor ha anat desplegant un sistema pilot de potabilització que ja abasteix cinc fonts públiques, 470 habitatges i una escola. El pla municipal era estendre aquest model a tota la ciutat, amb una planta d’osmosi que es combinaria amb l’aigua de la xarxa en alta. Aquesta estratègia, similar a la que ja aplica Palma, havia de garantir el subministrament mitjançant diverses fonts.
El projecte preveia una producció màxima de 10.000 m³ diaris i un percentatge de rebuig inferior al 9%. Tanmateix, Recursos Hídrics ha advertit que no autoritzarà l’extracció necessària per cobrir aquesta pèrdua. L’Ajuntament defensa que la millora de l’eficiència de la xarxa —que ha passat d’un 60% de fuites a un 39%— permetria compensar el rebuig sense incrementar l’extracció d’aigua.
El novembre de 2024, el ple municipal havia aprovat, amb unanimitat política, una partida de prop de tres milions d’euros per finançar la potabilitzadora, considerant-la un projecte prioritari. Ara, l’equip de govern demana un acord marc amb el Govern balear que contempli l’arribada d’aigua potable a tots els nuclis del municipi, la revisió de tarifes, inversions en les depuradores i la possibilitat d’un sistema híbrid.
«No renunciam a la potabilitzadora, això només és un téntol», ha afirmat Oliver, tot insistint que Manacor necessita una solució immediata.