Ara llegint
Medi Ambient introdueix noves prohibicions per a l’escalada a la costa de Llevant de Mallorca

Medi Ambient introdueix noves prohibicions per a l’escalada a la costa de Llevant de Mallorca

La conselleria de Medi Ambient ha introduït noves restriccions i prohibicions que afecten la pràctica de l’escalada, el psicobloc i l’espeleologia en el Pla de Gestió de la Costa de Llevant publicat el passat mes de març. La raó adduïda és una suposada afecció sobre el corb marí i el falcó peregrí així com la presumpció de molèsties pels quiròpters (ratapinyades).

El Pla de Gestió de la Costa de Llevant afecta un total de 5.114,54 hectàrees (més de 7.200 quarterades) repartides en set espais terrestres i marins de la Xarxa Natura 2000 que s’ubiquen al Llevant de Mallorca. Abasta Cap Vermell, Costa de Llevant i la seva àrea marina, Punta de N’Amer, Cales de Manacor, Portocolom i Punta des Ras. Afecta els municipis de Capdepera, Sant Llorenç des Cardessar, Manacor, Felanitx i Santanyí.

El document assenyala que les característiques de la costa la fan òptima per practicar l’escalada i el psicobloc, convertint-se en una activitat freqüent. Pel que fa a l’espeleologia els redactors del text admeten que la zona compta amb nombroses coves. Entre elles cal esmentar Cova des Moro, Cova dels Xuetes, Cova de Cala Varques, Cova des Coloms, Cova de ses Dones, Cova del Pilar, Cova des Pont i varies desenes més, algunes d’elles visitables.

Imatge de Cala Magraner. (Foto: Xisco Simón)

La normativa indica que “…es podrà establir un sistema d’autorització telemàtica per a la pràctica de l’escalada i el psicobloc en les zones en les què es detecti la presència d’aquestes espècies (…) Mitjançant una resolució de la direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat s’establiran els criteris d’autorització, que podran variar anualment en funció de l’ocupació dels nius.”

El problema es que aquest sistema no està disponible el dia d’avui. Ni és previsible que estigui operatiu abans de la conformació del nou equip de govern autonòmic sorgit de les eleccions vinents autonòmiques. Alguns experts consultats han expressat que, vista l’experiència amb sistemes similars com les autoritzacions per a barrancs, no es descarta que no es pugui fer servir en un llarg període de temps.

En aquesta situació la regulació explicita que “mentre aquest sistema no estigui establert, es prohibeix l’escalada durant els mesos de febrer a juliol i el psicobloc de novembre a juny, ambdós inclosos en tots dos casos, a les zones definides…” La taula de zones inclou Cala Varques, Cala Magraner, Cala Sa Nau, Cala Mitjana, Portocolom, Cala Estreta i Cala Serena.

Les activitats espeleològiques també es veuran limitades. La norma indica que “la visita organitzada a les cavitats existents, com la cova des Coloms, en l’àmbit de el present pla de gestió únicament podrà realitzar-se els dilluns, dimarts, dimecres, dijous i divendres, prèvia avaluació de repercussions ambientals. S’estableix un màxim de 12 persones per grup.”

El blau turquesa de la mar a Cala Sa Nau. (Foto: Xisco Simón)

Resposta de les federacions afectades

El president de la Federació Balear d’Espeleologia, Guiem Mulet, ha manifestat que “als espeleòlegs no ens afecta gaire principalment perquè passem de l’administració com ells passen de nosaltres i sinó a veure qui troba en aquest pla de gestió el mapa corresponent a la localització dels hàbitats de coves terrestres (8310) o el de coves marines ( 8330). No n’hi ha!!! I a la pàgina 50 on explica els hàbitats de coves posen: “La seva presència és segura… encara que es desconeix l’extensió exacta, ja que no existeix una cartografia subterrània detallada”. Mentida, a la FBE hi ha totes les topografies amb la situació exacta de cada cova. I el pitjor de tot és que ells també les tenen, però no saben on. Volen protegir alguna cosa que no saben on és ni com és. Patètic!”

Expressa que en aquest tram de la costa de llevant hi ha unes 75 coves,  algunes força importants

Per la seva banda, Xisco Fanals, president de la Federació Balear de Muntanya i Escalada (FBME) ha manifestat que “des de la federació entenem la necessitat de preservar i conservar els espais naturals.Com a federació es varen fer al·legacions al PORN. Ara bé, no estam d’acord en la seva redacció.

1- L’escalada serà una activitat autoritzable a les zones descrites ( Cala Magraner, Cala Varques, Porto Coloma, Cala Estreta, Cala sa Nau, Cala mitjana i Cala Serena), PERO fins que no tinguin llest el sistema de autoritzacions durant una època de l’any, no es podrà escalar en aquets llocs. Creiem que no tindria que ser així, tindria que ser que estarà autoritzat fins que no tregui el sistema d’autoritzacions i no al revés.

2- Està bé que la zonificació es revisi anualment, però estaria molt bé formar una comissió per dur-la a terme

3- Les àrees estenen que acotar més. No estem d’acord per exemple a Cala magraner, que es tanqui tot el sector Xorics. De fet, la via Xoric ja es va desequipar per al col·lectiu escalador per allà el 1995. Les espècies que nidifiquen en aquests espais d’escalada estan més que acostumades a conviure amb els escaladors i escaladores.

4- L’administració si no es capaç de transmetre una normativa al col·lectiu, no te que ser capaç de dur-la endavant.”

El president de la FBME afegeix que “no ens cansarem de repetir-ho. La divulgació dels tresors mediambientals, és la gran feina per transmetre els valors de la protecció. Conèixer per estimar. Estem tots obligats a transmetre aquets valors, però l’administració és la que a de dur la iniciativa”.

Cala Varques. (Xisco Simón)

Miquel Riera, Mallorca i el psicobloc; una historia fascinant

De fet, el psicobloc és una activitat nascuda a Mallorca de la mà del tristament desaparegut Miquel Riera. I precisament Cala Magraner és considerada per alguns com el bressol d’aquesta activitat. I les costes de Llevant com un lloc ideal per la seva pràctica, com reconeix la mateixa conselleria de Medi Ambient. Miquel Riera era conegut mundialment per ser un excepcional escalador. Constarà per sempre com l’inventor d’aquesta modalitat esportiva, també coneguda en angles DeepWaterSoloing (DWS). La seva mort, l’any 2019, va suposar un daltabaix en el petit món de l’escalada. Avui en dia és reconegut com un dels pioners en la difusió de les parets i costes mallorquines com a llocs per a la pràctica de l’escalada a escala nacional i internacional.

Alguns consideren aquesta disciplina com la forma més pura d’escalada, ja que es practica sense cordes ni asseguraments. Just una persona amb una bossa de magnesi i les sabates, coneguts com peus de moix. El seu salvavides és l’aigua. Per a practicar el psicobloc es trien roques que sobresurten sobre la mar. No hi ha camí ni possibilitat de baixar a peu. Miquel Riera afirmava: “Només hi ha dos camins, cap amunt o cap avall”.

El terme psicobloc el va inventar Miquel Riera: Mescla la paraula grega per a “ment” i “roca”, com a símbol de la confrontació entre l’home i la muntanya. No es disputen competicions. L’emoció i la millora en les habilitades tècniques, físiques i psicològiques són el premi.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt