Ara llegint
Primers treballs del pla d’intervenció arqueològica d’es Campament de Formentera

Primers treballs del pla d’intervenció arqueològica d’es Campament de Formentera

Primers treballs del pla d'intervenció arqueològica d'es Campament de Formentera

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, ha encarregat a un equip d’arqueòlegs la redacció d’un pla d’intervenció arqueològica i de recuperació de la colònia penitenciària. Aquesta setmana passada varen començar els treballs preliminars fent un aixecament planimètric exhaustiu de les restes. L’equip de feina està dirigit per Felipe Mejías, un professional amb àmplia experiència en l’estudi de centres penitenciaris de postguerra i que està excavant arqueològicament el camp de concentració d’Albatera (Alacant).

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat que “la finalitat d’aquest pla és comptar amb un full de ruta que indiqui el grau de prioritat de les actuacions d’investigació arqueològica i de conservació a dur a terme progressivament a les restes del penal”, que va ser declarat bé d’interès cultural l’any 2014. Així mateix, la consellera ha assenyalat que “és important avançar des de l’àrea de Patrimoni per arribar a tenir un espai per dignificar la memòria, mentre es resolgui la situació urbanística d’aquest indret”.


Els tres tècnics arqueòlegs, Felipe Mejías, Víctor Martínez i Eloy Poveda, especialitzats en registre fotogramètric i virtualització del patrimoni, han fet durant cinc dies treball de camp documentant exhaustivament les estructures de la colònia. A més, s’han georeferenciat amb precisió centimètrica les restes dels barracons, les canalitzacions, les basses que emmagatzemaven l’aigua, així com els espais oberts i els murs que delimitaven la instal·lació. Alhora, s’ha fet un registre fotogràfic de tot el conjunt mitjançant l’ús d’un dron amb càmera incorporada per entendre millor la fesomia del conjunt i completar-ne la planimetria mitjançant l’ús d’ortofotos i sistemes d’informació geogràfica (SIG). Finalment, s’efectuaran models fotogramètrics en 3D de les estructures més significatives, com ara la casa de les xarxes i les restes de barracons que es conserven.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt