Ara llegint
Portocolom tendrà una estació científica dedicada a les tecnologies marines

Portocolom tendrà una estació científica dedicada a les tecnologies marines

El Govern de les Illes Balears crearà una nova estació científica a Portocolom per un import d’1,6 milions d’euros, un projecte cofinançat entre l’Estat i la Comunitat Autònoma. La nova estació científica de Portocolom servirà per aglutinar els principals organismes públics de recerca de les Illes Balears en l’àmbit de ciències i tecnologies marines i, a més a més, comptarà amb la participació activa (econòmica i científica) del Max Planck Institute, una de les institucions de més prestigi en l’àmbit internacional i una prova clara de la capacitat d’atracció de talent, en la línia de la nova Llei de la ciència de les Illes Balears en l’àmbit de ciències marines.

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha anunciat la creació d’aquesta nova estació científica avui durant una visita a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), a la qual ha assistit acompanyada del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company.

«Només apostant per la ciència i la recerca serem capaços d’afrontar un futur amb els reptes que tenim al davant com a societat i només des del coneixement sobre com afrontar-los podrem tenir una vida en millors condicions», ha afirmat la presidenta del Govern.

Francina Armengol ha reivindicat la importància d’aquest nou espai d’investigació, que s’emmarca en el camí iniciat fa set any pel Govern per potenciar la innovació científica, com «la creació de beques predoctorals i postdoctorals amb fons de l’impost de turisme sostenible, el decret de carrera investigadora o la llei de ciència, que ens posa fites pel que fa a la inversió de recursos econòmics».

El projecte de l’estació de Portocolom s’inclou en la proposta presentada per les Illes Balears al Pla Complementari de Ciències Marines, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i va ser aprovat fa dos mesos pel Ministeri de Ciència i Innovació.

L’objectiu general de la proposta és impulsar l’estratègia actual de les Illes Balears de recerca i innovació tecnològica en ciències del mar, per afrontar nous reptes en l’observació dels oceans i, en particular, en els efectes del canvi climàtic a la mar Mediterrània.

Totes les activitats estaran centrades en l’observació marina en resposta al paper clau que té l’oceà en el canvi climàtic. Pel que fa a la futura estació científica de Portocolom, s’ubicarà en un espai cedit per l’Autoritat Portuària de les Illes Balears, la qual, a més, s’encarregarà del projecte de reforma per dur-hi a terme la proposta del Govern.

L’IMEDEA és un centre mixt de recerca entre el CSIC i la UIB, basat en la investigació cientificotècnica dels nostres recursos naturals, fent especial èmfasi en la investigació de la Mediterrània i les amenaces als ambients marins, costaners i insulars. El camp de treball de l’IMEDEA se centra principalment en ecosistemes marins i l’oceanografia.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt