Ara llegint
Reciclafusta de Manacor: com donar una segona vida a un material que no ha d’anar a la incineradora

Reciclafusta de Manacor: com donar una segona vida a un material que no ha d’anar a la incineradora

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, han participat avui a la jornada d’economia circular que ha organitzat la cooperativa Reciclafusta a Manacor. En ella s’ha presentat el primer estudi de caracterització i alternatives de gestió dels residus de la fusta, impulsat amb 14.673 euros de les subvencions d’economia social i circular atorgades per la Conselleria a través de fons provinents de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).

Així, gràcies als resultats es podran establir alternatives de gestió que fomentin una economia circular del sector i allarguin alhora el cicle de vida de la fusta. D’acord amb les dades de l’informe –amb dades extretes el 2018–, les restes de fusteria representen més del 70% de les restes que rep Reciclafusta. Si es pot evitar que totes aquestes restes s’enviïn als abocadors i incineradores, les previsions són que l’estalvi seria d’unes 632 tones de fusta. Pel que fa a l’ús de palets, si es reutilitzen, es podrien estalviar entre 77 i 85 tones de material.

Mir ha destacat la importància de tenir estudis com el realitzat per Reciclafusta, ja que són «una eina que ens ajuda a fer una diagnosi de la situació i establir eines factibles, des de la col·laboració entre administracions, empreses i entitats, per poder donar una sortida sostenible als residus de la fusta». «Canviar el model no només implica replantejar-nos quins residus produïm, sinó qui els gestiona. I el fet que sigui una cooperativa el que impulsi una proposta com aquesta, permet fer una passa molt important en l’economia social», ha afegit.

Per la seva banda, Sansó ha explicat que el residu generat per la fusta, per la desconeixença sovint de com reutilitzar-ho o reciclar-ho «sol acabar als punts verds, quan en molts casos es podrien reaprofitar i donar-los un altre ús. Amb les propostes que sorgeixen d’aquest informe, aconseguirem aplicar la circularitat en el sector».

En 2018, la cooperativa va rebre més de 1.036 tones de fusta, de la qual un 67% provenia de tallers de fusta, un 16% dels transportistes i un 8% de l’hostaleria. Per tipologia, el residu que més han rebut (un 71%) han estat restes de fusteria, seguit de mobiliari (20%) i palets (9%).

Una vegada analitzats els tipus de fustes que arriben, s’han establert tres grans estratègies prioritàries: augmentar el volum de palets, per reprendre i ampliar-ne la distribució a granges; demanar un certificat per ratificar que les restes no han estat tractades i així poder-les reutilitzar; i aportar material per a taller de recuperació de mobiliari o la formació de professionals locals.

D’altra banda, també s’han establert els principals productes que es podrien produir per aprofitar les restes per generar energia. Així, s’opta pels pellets i briquetes de fusta, dues modalitats que permeten l’aprofitament de serradures i de biomassa.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt