Ara llegint
Salvem Portocolom denuncia la degradació de s’Algar i demana que no s’hi pugui accedir en vehicles motoritzats

Salvem Portocolom denuncia la degradació de s’Algar i demana que no s’hi pugui accedir en vehicles motoritzats

L’entitat Salvem Portocolom ha realitzat avui dematí una acció simbòlica de tancament del camí d’accés a s’Algar per denunciar la degradació de l’espai natural per l’excés de tràfic rodat. “La degradació d’aquesta zona protegida pública encara augmentarà si no es frena l’entrada de vehicles a motor”, adverteixen.

Segons han explicat, aquest camí de terra és utilitzat de manera constant per caravanes, quads, 4×4 turístics, jeeps de lloguer i cotxes en general, que “estan degradant fins a un punt mai vist l’espai natural de s’Algar, una zona protegida litoral de Portocolom d’alt valor ecològic i molt popular pels residents”.

Es tracta d’un itinerari, des de la zona d’aparcament fins a la mar, de sols 7 minuts a peu o de 2 minuts en bicicleta, en el qual és innecessari l’ús dels vehicles.

El conjunt de la finca per on passa el camí, coneguda com Es Tancat de sa Torre, a més, és de titularitat pública, el que facilitaria, segons els activistes, la presa de mesures per aturar la creixent degradació, que el darrer estiu s’ha accentuat més que mai per la massificació turística que pateix Mallorca i Portocolom en particular, adverteixen.

L’accés rodat en vehicle privat a l’interior d’aquest espai natural provoca l’erosió de la zona litoral, la pèrdua de qualitat del paisatge, la destrucció de la vegetació i biodiversitat de gran interès, la pèrdua de qualitat de vida dels residents i l’escampadissa de residus per l’excés de freqüentació i de gent incívica, segons adverteixen.

A més, relaten com es produeixen renous, pols i molèsties pels residents que s’hi desplacen a peu on en bicicleta i que la segona línia s’ha convertit en un gran excusat ple de defecacions, paper i plàstics, sobretot a la zona del Babo.

L’accés a aquest espai natural comporta caminar sols 300 metres des de la zona urbana, on hi ha un aparcament habilitat infrautilitzat, per tant “esdevé una degradació absurda i ben evitable, asseguren”.

Diferents entitats locals fa vint anys que demanen aturar el trànsit rodat a motor en aquest espai. Han fet, segons expliquen, propostes a tots els organismes públics: Costes, Ministeri de Medi Ambient, Conselleria de Medi Ambient, Consell de Mallorca, Ajuntament de Felanitx, per escrit i de paraula, amb documents tècnics, amb jornades de neteja, jornades d’educació ambiental… “i res ha estat suficient”, expliquen. “Poc s’ha fet fins ara més enllà de posar algunes grans pedres per evitar que els vehicles ocupin certs espais”.

“La paràlisi de les administracions ha arribat a un punt insuportable i la zona completament degradada i erosionada ja supera els 4.000 metres quadrats”, han assegurat, mentre recorden que “estam parlant d’un lloc que suposadament està protegit i que hauria de ser tractat com la joia de la corona de Portocolom”.

Salvem Portocolom recorda que “s’Algar és un espai protegit perquè el poble es va mobilitzar als anys 80 i 90, quan es volia urbanitzar. Salvat de la urbanització sí, però no de la degradació mai no vista”.

La proposta concreta d’aquesta entitat és de tancar el camí a caravanes, quads i cotxes, permetent l’entrada amb vehicles no motoritzats (excepte vehicles d’emergència), a peu i a cavall, i d’instal·lar banys portàtils a la zona del Babo per evitar que sigui un femer, com ara. A més, pensen que seria idoni “habilitar una zona per a caravanes a l’esplanada de sa Bassa Nova, una zona urbana on hi ha serveis propers, però que Ports Ib té vedada i sense cap ús”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt