Ara llegint
Terraferida planteja una moratòria de places turístiques després d’un creixement d’un 25% en un lustre a Mallorca

Terraferida planteja una moratòria de places turístiques després d’un creixement d’un 25% en un lustre a Mallorca

L’oferta turística a Mallorca no para de créixer. Dins l’any 2021 que ara ha acabat, la Conselleria de Turisme ha atorgat un total de 2.013 noves places turístiques a l’illa, el que eleva la xifra total a 410.573, segons ha desvetllat avui l’entitat Terraferida en un comunicat de premsa. Aquestes places es reparteixen entre 307.443 hoteleres i 103.130 de lloguer turístic i d’altres tipologies. “Les dades oficials de Turisme indiquen que no hi ha canvi de model sinó tot el contrari”, assenyalen des de Terraferida.

Les dades mostren com als darrers anys s’ha produït un increment massiu de places. Si l’any 2015 Mallorca comptava amb 329.000 places, ara ja supera les 410.500, amb un increment proper al 25%. Dins el període del pacte 2015-2021, de fet, s’han atorgat 93.747 noves places a Mallorca, segons destaquen des de Terraferida.

“És dificil trobar un sol dia en què partits, organitzacions i destacats membres de la societat no parlin de canvi de model i diversificació econòmica, per no ser tan depenents del turisme”, al·leguen des de Terraferida. Les xifres però, no reflecteixen cap canvi en l’orientació de les polítiques turístiques. De fet, dins el període 2015-2021 s’hauran creat 46,5 places turístiques per dia.

Terraferida ha fet avui una “crida a la responsabilitat” al Govern Balear i al Consell de Mallorca i els ha convidat a iniciar una nova etapa de contenció del creixement turístic. Terraferida proposa, una vegada més, “un gran pacte social per arbitrar mesures de contenció i estalvi de recursos naturals (aigua, energia, sòl fèrtil) que permeti rebaixar l’obscena generació de residus i millorar la qualitat de l’aire i de l’aigua potable”.

Assenyalen que “és imprescindible redirigir els esforços cap a sectors oblidats i que podrien ser més estables i generadors de sobirania, sobretot davant un futur climàtic difícil” i creuen que “cal donar una oportunitat a la indústria local i l’agricultura ecològica, a tancar el cicle de l’aigua i reorientar construcció, fusteria, fontaneria i desplegament d’energies netes cap a la rehabilitació de barris i pobles, on hi ha dècades de feina”.

Les propostes que formula Terraferida són:

  1. Establir una moratòria de places turístiques.
  2. Revisar la llei turística amb criteris de sostenibilitat.
  3. Introduir el 2×1 (2 places turístiques de baixa per cada una de nova).
  4. No renovar llicències turístiques a habitatges plurifamiliars.
  5. Clausurar desenes de milers de places turístiques il·legals.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt