Ara llegint
Un conveni amb TUI per reforestar a la península de Llevant

Un conveni amb TUI per reforestar a la península de Llevant

Un conveni amb TUI per reforestar a la península de Llevant

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural i TUI Care Foundation han signat avui un nou conveni de col·laboració per continuar amb el projecte de reforestació al Parc Natural de la Península de Llevant. L’objectiu principal és enfortir i millorar el ‘bosc TUI’ existent i ampliar la zona de restauració dels hàbitats forestals degradats fins a la finca pública de Son Real.

Entre les línies d’actuació del projecte que es desenvoluparan destaca la plantació de noves espècies per incrementar la biodiversitat (sobretot pi, alzina i ullastre), la realització de treballs silvícoles de prevenció d’incendis, la posada en marxa d’activitats d’educació ambiental i la millora dels itineraris d’ús públic existents. D’aquesta manera, es vol assolir la coberta arbrada forestal a través de la repoblació, evitar la pèrdua de sòl per erosió i continuar amb la restauració dels hàbitats forestals degradats per la recurrència d’incendis i la sobrepoblació d’herbivorisme.

En aquest sentit, el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha recalcat la importància d’aquests tipus de projectes en què es produeix la col·laboració entre l’administració pública i l’empresa privada. “Som conscients de la importància que té la conservació i protecció de tots els ecosistemes de les Illes Balears, tant terrestres com marins. Per això, agraïm a TUI Care Foundation el seu suport per continuar endavant amb iniciatives com aquestes, que milloren la resiliència dels boscos davant el canvi climàtic i al mateix temps garanteixen la protecció de la fauna silvestre en aquests espais naturals”.

Per part seva, el president de la TUI Care Foundation, Thomas Ellerbeck, ha assegurat que el Parc Natural de Llevant és vital per a la indústria turística en el nord de Mallorca. “Aquest projecte s’alinea amb el turisme responsable, establint una relació harmoniosa entre els esforços de conservació i les activitats econòmiques. Preservar la biodiversitat de l’entorn natural no és només una responsabilitat, és un compromís. El ‘bosc TUI’ a Mallorca és un exemple de la dedicació de la fundació en aquesta causa”, ha manifestat.

De la mateixa manera, el conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzà, ha valorat molt positivament “qualsevol iniciativa que connecti els turistes amb bones causes, perquè el retorn és doble: ajuda les comunitats locals a dur a terme iniciatives diverses i, al mateix temps, mostren al turista unes illes diferents de l’estampa tradicional”.

Durant la presentació de la iniciativa, que s’ha duit a terme al mateix Parc Natural de Llevant, s’han plantat dues alzines com a mostra representativa del projecte de reforestació. A l’acte també hi han estat presents la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres; la directora de la Fundació Mallorca Turisme, Susanna Sciacovelli; i el gerent de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), Tomeu Llabrés.

Cal recordar que el projecte ‘bosc TUI’ al Parc Natural de Llevant es va iniciar el 2009, quan es va redactar un pla ambiental amb l’objectiu de restaurar les masses forestals de les finques públiques d’Albarca, es Verger i s’Alqueria. La iniciativa es va dur a terme entre els anys 2009 i 2015 i es van restaurar un total de 55,81 hectàrees.

Espai natural protegit

El Parc Natural de la Península de Llevant, espai natural protegit declarat l’any 2001 i ubicat al nord-est de l’illa de Mallorca, té una extensió total de 17.111,48 hectàrees (ha) (10.917,27 ha terrestres i 6.194,21 ha marines). També forma part de la Xarxa Europea Natura 2000, tant en qualitat de Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), com de Lloc d’Interès Comunitari (LIC).

Cal recordar que la serra del Llevant mallorquí representa l’àrea amb més recurrència d’incendis forestals de tot l’Arxipèlag. Aquest fet ha generat que sigui un dels ecosistemes de les Illes Balears que més han patit la degradació del paisatge, arribant a situacions de desertificació extrema.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt