Ara llegint
Dotze imatges per destacar l’atractiu del cel nocturn de Menorca

Dotze imatges per destacar l’atractiu del cel nocturn de Menorca

La segona edició del Concurs de fotografia nocturna Menorca Starlight ha premiat 12 imatges que mostren la bellesa i la diversitat del cel estrellat de Menorca, considerat una Reserva i Destinació turística Starlight des de l’any 2019.

Menorca és una illa que enamora de dia i de nit. El seu paisatge natural, el seu patrimoni cultural i la seva biodiversitat són alguns dels seus atractius, però també ho és el seu cel nocturn, un dels més nets i foscos d’Europa. Per això, des de fa anys, Menorca treballa per la protecció i la divulgació del seu medi nocturn, amb iniciatives com el Reglament de Protecció del Medi Nocturn de Menorca, aprovat el 2021, o les certificacions com a Reserva i Destinació turística Starlight, atorgades per la Fundació Starlight el 2019.

Una de les accions que ha impulsat l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular, juntament amb el Foto Club del Cercle Artístic de Ciutadella, és el Concurs de fotografia nocturna Menorca Starlight, que enguany ha celebrat la seva segona edició. El certamen té com a objectiu ampliar la divulgació del cel nocturn de Menorca a través de la participació de la ciutadania, i com a forma de contribuir a la conscienciació col·lectiva sobre la importància de la preservació i el gaudi del cel nocturn de Menorca.

Una vuitantena d’imatges

El concurs ha comptat amb la participació de fotògrafs professionals i aficionats, que han presentat un total de 80 imatges en les seves cinc categories: Paisatges, terrestres i marins; Pobles i cel estrellat; Menorca Talaiòtica; Cel profund i Les persones i el cel.

Les fotografies han estat valorades per un jurat format per experts en fotografia i astronomia, que han tingut en compte aspectes com la qualitat tècnica, la creativitat, l’originalitat i la relació amb el tema del concurs.

Les 12 fotografies premiades recullen la diversitat de paisatges que es poden gaudir a l’illa sota la llum de les estrelles. Destaquen els elements arqueològics de la Menorca talaiòtica, amb imatges de la Naveta des Tudons i de diversos recintes de Taula, o les fotografies realitzades en alguns dels llocs icònics de l’illa com el Sa Nitja o les salines de Mongofre. La composició fotogràfica en què apareixen persones, l’entorn natural menorquí o el paisatge marí també han comptat amb una àmplia presència.

El conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del Consell Insular, Simón Gornés, ha valorat molt positivament el resultat i ha incidit en l’efecte de la iniciativa: “l’èxit d’aquest concurs demostra el compromís dels menorquins i menorquines per la preservació del seu entorn. L’excepcional cel nocturn de Menorca és un patrimoni a protegir en benefici de la nostra biodiversitat, alhora que una oportunitat per al desenvolupament d’iniciatives d’ecoturisme en consonància amb aquests valors”.

El president del Foto Club del Cercle Artístic de Ciutadella, Josep Vidal, per la seva banda, ha volgut agrair la col·laboració amb l’Agència i felicitar els guanyadors destacant que aquestes iniciatives “són una de les nostres senyes d’identitat com a Foto Club: donar a conèixer a través de la fotografia el paisatge de Menorca amb propostes com aquesta o el Concurs Internacional, l’Exposició Social, els tallers, etc. Felicito els guanyadors i animo tot aficionat a la fotografia a continuar participant en activitats com aquesta”.

Les persones que han estat guardonades amb el primer i segon premi a cada categoria han obtingut un lot de productes de la marca Menorca Reserva de Biosfera de 300 i 150 euros respectivament. Les fotografies premiades i les finalistes formaran part d’una exposició itinerant que recorrerà tots els municipis de Menorca durant els propers mesos.

Les fotografies guanyadores

Categoria: Paisatges, terrestres i marins
1r premi: Francisco Pérez Orfila amb el títol “Immensitat”
2n premi: Eva Abril Lladó amb el títol “Llum de lluna”
Menció d’honor: Josep Taltavul Salord amb el títol “Sa Nitja night”

Categoria: Menorca Talaiòtica
1r premi: Marga Pons Castejón amb el títol “Nits megalítiques I”
2n premi: Jordi de Febrer de Olives amb el títol “Circumpolar a la naveta de Rafal Rubi”
Menció d’honor: Joan Piza Barcelo amb el títol “Llums cap al passat”

Categoria: Les persones i el cel
1r premi: Josep Taltavull Salord amb el títol “Abraçada a l’univers”
2n premi: Josep Taltavull Salord amb el títol “Allà”
Menció d’honor: Santiago Marqués amb el títol “Reflexes salads”

Categoria: Pobles i cel estrellat
1r premi: Manel Almar Benito amb el títol “Entre núvols”

Categoria: Cel profund
1r premi: Lorenzo Taltavull Menéndez amb el títol “IC848 y sus coloridas estructuras interestelares en Casiopea”
2n premi: Lorenzo Taltavull Menéndez amb el títol “Un baño de hidrógeno en la nebulosa del capullo”

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt