Ara llegint
El Consell de Menorca posa ordre al fons documental del Llatzeret del port de Maó

El Consell de Menorca posa ordre al fons documental del Llatzeret del port de Maó

El Consell de Menorca posa ordre al fons documental del Llatzeret del port de Maó

El Consell Insular de Menorca, que gestiona la Biblioteca Pública i l’Arxiu Històric de Maó, ha publicat el contracte menor per a la descripció arxivística del fons documental del Llatzeret del port de Maó. La iniciativa té l’objectiu de donar visibilitat al fons i facilitar-ne l’accés a usuaris i investigadors, i compta amb finançament provinent dels fons Next Generation de la Unió Europea.

El fons del Llatzeret conté un total de 239 unitats de descripció, entre llibres i lligalls, que abasten un període comprès entre els anys 1817 i 1968. Aquest fons es va recollir l’any 1988 d’un magatzem abandonat del port de Maó i es va traslladar a l’Arxiu Històric de Maó.

El director de la Biblioteca Pública i l’Arxiu Històric de Maó, Pau Salort, ha assenyalat que «el fons del Llatzeret ens mostra l’activitat del port de Maó durant més de cent anys, així com tots els perills i problemes de salut que va representar i també l’activitat econòmica que va generar. Sempre s’ha dit que el segle XIX a Menorca no va ser gaire actiu econòmicament, però açò no és ben bé així, i el Llatzeret va ser un actiu que va revitalitzar l’economia de l’illa. Tot açò ho podem intuir, però no ho podem saber si no ho tenim ben documentat».

Salort també ha afegit que «aquest fons ha estat emprat per alguns investigadors, com Josep Miquel Vidal, però té molt de potencial i volem posar-lo a l’abast de molts més investigadors».

Descripció del fons

El contracte que ara es publica servirà per dur a terme el tractament arxivístic del fons, per tal d’elaborar les fitxes descriptives dels diferents lligalls i documents d’acord amb els estàndards internacionals, millorant-ne la visibilitat i l’accés.

En aquest sentit, Pau Salort ha explicat que «amb les fitxes que es generaran quedarà descrit tot el que conté cada lligall i açò facilitarà la feina als investigadors; i més endavant esperam poder digitalitzar tot el fons».

Es preveu que les tasques de descripció del fons no s’allarguin més enllà del mes de novembre del 2023.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt