Ara llegint
El Consell de Menorca restaura la Torre de Rambla, dins l’Albufera des Grau

El Consell de Menorca restaura la Torre de Rambla, dins l’Albufera des Grau

El Consell de Menorca restaura la Torre de Rambla, dins l'Albufera des Grau

El Consell Insular de Menorca ha presentat avui el projecte de restauració i consolidació de la Torre de Rambla. L’actuació, finançada per l’Impost de Turisme Sostenible del Govern de les Illes Balears, ha estat dirigida per l’arquitecte Miquel Àngel Apesteguía; Joan Camps ha estat l’arquitecte tècnic i director d’execució de l’obra, Bruno Parés, l’arqueòleg encarregat del seguiment arqueològic; i Sílvia Soler, com a restauradora.

L’objectiu principal d’aquest projecte ha estat detenir el procés de degradació, consolidar-ne els elements estructurals, a fi d’evitar que es perdin alguns elements constructius. El seguiment de les obres ha anat a càrrec dels departaments de Serveis Generals, el Servei de Patrimoni Històric i el departament de Medi Ambient del Consell Insular de Menorca. 

L’empresa Conrado y Asociados ha duit a terme els treballs d’execució. Es tracta d’una obra de molt baix impacte ambiental i totalment compatible amb la classificació del terreny on s’ubica. S’han reparat totes les interrupcions en el recorregut exterior de la torre provocades per la caiguda d’elements, per tal que el parament no es debiliti més. Una de les característiques ha estat la reutilització del major nombre de pedres originals que s’havien desprès de la torre i que s’han pogut recuperar, a més d’emprar un morter de calç i eco putzolana entre la resta de pedres del parament exterior.

La Torre de Rambla, construïda entre 1799 i 1802 durant la tercera i darrera dominació britànica de l’Illa, s’inclou en les denominades ‘Torre Martello’, inspirades en unes torres de planta circular de Còrsega. És un bé de titularitat pública i es troba situada dins el Parc Natural de l’Albufera des Grau. Constitueix una fita paisatgística important en una de les zones més emblemàtiques de l’illa, entre les cales de sa Torreta i es Tamarells. 

La presentació als mitjans també ha comptat amb la presència de Francesc Mateu, director-gerent de l’AETIB; Josep Juaneda; conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera; Miquel Àngel Apesteguia, arquitecte i director d’obra; Sofía Vallejo, copropietària de la finca de Sa Torreta de Tramuntana, i Conrado Coll, de l’empresa Conrado y Asociados, entre d’altres.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt