Ara llegint
Més de 20.000 pàgines de documents de l’Arxiu Històric Forestal, a Internet

Més de 20.000 pàgines de documents de l’Arxiu Històric Forestal, a Internet

Més de 20.000 pàgines de documents de l'Arxiu Històric Forestal, a Internet

Avui s’ha presentat la digitalització de l’Arxiu Històric Forestal de les Illes Balears, coincidint amb el Dia Internacional dels Boscos que enguany commemora el 90è aniversari del viver forestal. L’arxiu es pot consultar a partir d’avui a https://xarxaforestal.datalib.es/ i s’hi pot cercar la documentació a partir dels autors, matèries o llocs. A més, les tasques de classificació de l’Arxiu Històric han permès recuperar la biblioteca del CEFOR, on hi ha més de 4.000 llibres de temàtica forestal i agrícola, alguns dels quals també es poden consultar a la plataforma.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el tècnic del Centre Forestal de les Illes Balears (CEFOR), Carles Cardona, han presentat la digitalització d’un arxiu que consta de més de 841 documents, i més de 20.000 pàgines, sobre la història de l’administració forestal encarregada de la gestió i la conservació dels espais forestals insulars, com per exemple el Districte Forestal de Barcelona, Girona i Balears, el Districte Forestal de Balears, la Direcció General de Monts, Caça i Pesca, l’ICONA, SEFOBASA, fins a arribar a l’actual IBANAT i la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

Mir ha posat en relleu la importància de «facilitar l’accés a la ciutadania a una informació tan valuosa com aquesta col·lecció documental, que conté documents datats des de l’any 1817 fins ara, i entre els quals s’hi troben la proposta del primer Parc Nacional d’Europa de Miramar, l’estudi dels Monts d’Utilitat Pública (MUP) adquirits per l’Estat durant les Desamortitzacions del segle XIX, o projectes tan emblemàtics com la reforestació del sistema dunar de Formentera, promogut l’any 1945 per l’enginyer forestal Ximénez d’Embún».

En perill

L’actual arxiu, físicament ubicat a les cases de la finca pública de Menut, a Escorca, va estar a punt de desaparèixer l’any 1984, quan una nevada va esbucar la teulada de les dependències on hi havia els documents històrics. Des d’aleshores, estava desordenat i amb greus problemes de conservació, especialment per la humitat de les dependències, fet que provocà que alguns documents es trobessin en molt mal estat.

L’any 2004 es varen fer uns primers treballs provisionals per tal de garantir-ne la conservació, però que impossibilitaven la consulta pública. No va ser fins a l’any 2020 quan el Servei de Gestió Forestal i el personal de CEFOR varen començar les feines de substitució de caixes per arxivadors lliures d’àcid per a la millor conservació dels documents, a la vegada que es van començar a escanejar els documents per tenir-ne una còpia en digital.

Durant la presentació, l’enginyer de Forests Francisco Grimalt ha explicat la història de l’administració forestal de les Illes Balears des del 1859 fins a l’actualitat.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt