Ara llegint
Govern i Consell renoven el seu compromís per mantenir viu el sector lacti de Menorca

Govern i Consell renoven el seu compromís per mantenir viu el sector lacti de Menorca

Govern i Consell renoven el seu compromís per mantenir viu el sector lacti de Menorca

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, el Consell de Menorca i el sector lacti de l’illa han signat aquest divendres la segona edició del Pla de Suport per a la Viabilitat, Modernització, Promoció i Comercialització del Sector Lacti de Menorca (PROVILAC), a la finca Torretrencadeta de Ciutadella. El pla preveu 12 accions per aquest 2023 que, segons la consellera De la Concha, «no són mesures que pretenen apedaçar el que pugui sorgir sinó que hi hagi un futur real pel sector ramader i que els joves es puguin incorporar sabent que tenen un futur en el camp».

El pla inclou una nova línia d’ajuda que contribuirà a cobrir els costs de producció extraordinaris del sector lacti de Menorca. L’ajuda equivaldrà a 0,046 euros per litre de llet entregada, la Conselleria aportarà 0,026 euros per litre de llet i el Consell, 0,020 euros per litre de llet. La previsió és que es convoqui a finals de febrer. El càlcul dels litres de llet es correspondran amb les dades de producció i lliurament de llet de les explotacions ramaderes de l’any 2022. 

La consellera s’ha referit a com s’ha vist afectat el sector primari illenc per mor de les diferents crisis, com la COVID-19, la de la cadena de subministraments mundial i la guerra a Ucraïna, amb la consegüent pujada de preus. «No només se tracta de compensar puntualment despeses derivades de la insularitat, sinó fer reformes estructurals, sobre com alimentarem els animals, quins canvis farem pensant en el canvi climàtic i en les energies renovables, com podem incentivar la venda directa per augmentar el marge de guany, entre d’altres», ha destacat.

Per part del conseller d’Economia i Territori del Consell de Menorca Josep Pastrana s’ha destacat el compromís de continuar ajudant al sector per part de les administracions signants i la voluntat de prosseguir amb la feina conjunta entre el Consell Insular de Menorca, el Govern de les Illes Balears i els representants del sector lacti, des del convenciment que unint esforços és quan s’assoleixen els objectius.

El pla també preveu accions per a augmentar el volum de producció i comercialització de Formatge Mahón-Menorca, a través d’un major esforç específic dirigit a la promoció, nous canals i circuits de comercialització, així com l’obertura de nous mercats. L’aportació de Conselleria i Consell serà de 200.000 euros per a aquest any. El Consell sumarà la dotació de fins a 100.000 euros del conveni amb el CRDO Formatge Mahón-Menorca. La conselleria continuarà amb el suport econòmic a la DOP Formatge Mahón-Menorca a través de la línia de promoció de marques de qualitat diferenciada i la de suport a la promoció i comercialització de mercats interiors, que ambdues sumen una dotació de 140.000 euros. Està prevista també la publicació de la línia de suport a les inversions en transformació i comercialització d’indústries agroalimentàries al febrer amb un pressupost de 6 milions d’euros.

Segons el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, «queden reptes per aconseguir com eixamplar el mercat del formatge Mahón-Menorca i dels productes lactis, fet que suposarà que la viabilitat del sector i de les explotacions perduri, i en això hem de treballar tots». També, ha destacat, continuar fent feina «per un preu just de la llet i tots els productes de la cadena de valor». «Els reptes són clars, i l’acord i el compromís és de tots», ha conclòs. Per part del conseller Josep Pastrana s’ha destacat el compromís de continuar ajudant al sector per part de les administracions signants i la voluntat de prosseguir amb la feina conjunta entre el Consell Insular de Menorca, el Govern de les Illes Balears i els representants del sector lacti, des del convenciment que unint esforços és quan s’assoleixen els objectius.

Un altre dels objectius és elevar la renda ramadera del sector de boví de llet a partir de l’equilibri just entre el preu rebut per la llet i els costs de producció suportats per les explotacions lleteres. En aquest sentit, el pla preveu la posada en marxa d’un sistema de càlcul de costs de producció de referència en el sector agrari i ramader. La previsió és que el faci l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera (IRFAP), de la conselleria d’Agricultura, i que pugui estar operatiu el primer quadrimestre de 2023. També s’ha signat el compromís de la indústria làctia per a la millora del preu base, segons uns valors de referència.

Amb el propòsit de millorar la viabilitat, la rendibilitat i la competitivitat del sector i l’adaptació al canvi climàtic, el pla també contempla el compromís de la conselleria de publicar les línies d’ajuda específiques dirigides al sector ramader de les quals es beneficia el sector boví de llet. Així, per exemple, està prevista l’ajuda per a la recria de vedelles per valor de 140.000 euros, la de suport a l’Associació Frisona Balear, amb 15.000 euros, la de control lleter amb 102.396 euros, la de millora genètica amb 150.000 euros, la línia de suport a les fires ramaderes com la Fira d’Alaior i la II edició de la Fira del Formatge Mahón-Menorca, amb 50.000 euros, o la campanya de llavor certificada de cereal i farratge, amb 250.000 euros, entre d’altres. La conselleria té previst també desenvolupar el pla d’investigació i desenvolupament en alimentació animal i maneig de les explotacions, així com una jornada tècnica de boví de llet dins el mes de febrer.

L’acord ha estat signat per part de la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, el conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, la secretària general d’Unió de Pagesos de Menorca, Margarita Llambías, la presidenta de FAGME, Catalina Pons, el president d’AGRAME, Lluís Nadal, el de l’Associació de Fabricants i Curadors de Formatge de Menorca, Pere Pons, el secretari de l’Associació Frisona Balear, Jaime Moll, el president de la DOP Formatge Mahón-Menorca, Joan Bosco Triay, i la presidenta de Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, Jerònima Bonafè.

El sector lleter de l’illa està format per 124 explotacions lleteres, 40 formatgeries artesanals, 34 maduradors i 9 formatgeries industrials que elaboraren 2.366 tones de formatge el 2021.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt